×

Accesează
contul existent

Evenimente azi

Orange Evenimente azi

21.11.2024 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

21.11.24

Vineri, 29 noiembrie, de la ora 18:00, va invitam la un recital special al Cameratei GRAI, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Evenimentul face parte din stagiunea a X-a a Cartografiilor sonore. Concertele MNHCV, un proiect desfasurat de Muzeul Hartilor in parteneriat cu Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor (UCIMR) din Romania, care isi propune sa aduca impreuna muzica de calitate si patrimoniul muzeului.

21.11.24

Simpozionul de Arta si Istoria Artei, Editia a VIII-a, la sediul Colectiei de Arta Ligia si Pompiliu Macovei (21 si 22 noiembrie 2024). Prin acest simpozion, realizat in colaborare cu alte institutii, MMB isi propune sa puna la dispozitia specialistilor o platforma de prezentare a ultimelor cercetari din domeniu, sa faciliteze comunicarea istoricilor de arta si specialistilor activi in domeniul artistic la nivel national si international si sa problematizeze teme de actualitate, inclusiv din domeniul conservarii si restaurarii.

21.11.24

Orasul nevazut, de Cristina Bobe (23 nov. 2024 - 2 febr. 2025). "Expozitia aduce in prim-plan detalii expresive din locatii anonime si construieste astfel o harta emotionala a spatiului urban. Fotografiile Cristinei Bobe invita la un exercitiu de atentie, la ajustarea ritmului in care traversam si ne raportam afectiv la locurile pe care le strabatem. Fiecare detaliu uitat devine o poveste, iar fiecare fotografie capata o voce pentru cei care o privesc." - afirma curatoarea Ioana Zamfir.

21.11.24

Rasucirea. Triumful provinciei, amurgul imperiilor este a doua etapa a unui proiect de cercetare de lunga durata, initiat odata cu Rasucirea. 5 niveluri pentru edificarea Banatului etern (Kunsthalle Bega, Timisoara, 2023-2024). Expozitia poate fi vizitata in perioada 13 iunie 2024 - 13 aprilie 2025 la Muzeul National de Arta Contemporana. O cercetare complexa a istoriei culturale si vizuale a motivului alegoric al rasucirii, proiectul isi are originea intr-o lectura reiterata a alegoriei platonice a Pesterii, acea actiune de dubla "rasucire a sufletului": o miscare deopotriva spirituala si fizica, exprimata in aceasta expozitie prin dimensiunile sale figurative, morfologice, corporale si simbolice. Conceptul este ilustrat printr-un ansamblu neconventional de arheologie, arte decorative, imbracaminte, produse etnografice si produse industriale de masa care stabilesc dialoguri semnificative cu lucrari de arta contemporana din colectia Muzeului National de Arta Contemporana si din colectii private.

22.11.24

Muzeul National de Arta al Romaniei in parteneriat cu Asociatia "Prietenii Muzeului National de Arta al Romaniei" prezinta in perioada 10 noiembrie 2024 - 23 februarie 2025 expozitia Dissonance - Platform Germany #3. Realizata cu sprijinul Kunstlerhaus Bethanien Berlin, expozitia Dissonance - Platform Germany #3 reuneste 75 de lucrari de arta contemporana in tehnici diverse realizate de 43 de artisti internationali nascuti dupa anul 1972, care traiesc si lucreaza in Germania. Punctul de plecare a fost publicatia Dissonance - Platform Germany, autori Christoph Tannert si Mark Gisbourne (DVC, Berlin, 2022), ce ofera o privire de ansamblu asupra diferitelor abordari si strategii artistice, cu precadere picturale, aparute in Germania in ultimele trei decenii.

22.11.24

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) anunta deschiderea expozitiei "Summum spectacula", in perioada 6-30 noiembrie 2024. In aceasta expozitie sunt etalate artefacte ceramice inedite din colectia Sergiu Sorin Popescu, expuse pentru intaia oara la MNIR, dar si creatii realizate in cadrul atelierelor educationale organizate in cadrul proiectului amintit. Avand ca principal obiectiv valorificarea unor forme ceramice pastrate din neolitic pana in prezent, cu schimbarile inerente ale ornamentatiei si, mai mult sau mai putin, ale formelor, proiectul scoate in evidenta tandemul colectii muzeale - colectii particulare in domeniul ceramicii traditionale.

22.11.24

Vizitatorii expozitiei "Grecii de peste mari. Vase cu figuri rosii din Etruria si Magna Grecia", deschisa in perioada 31 octombrie 2024 - 18 mai 2025, la Palatul Culturii din Iasi, vor avea ocazia sa admire o piesa cu valoare istorica exceptionala: coiful corintic din bronz. Descoperit intamplator in 2014 in albia raului Siret, pe raza comunei "Alexandru Ioan Cuza", judetul Iasi, si recuperat de Inspectoratul Judetean de Politie Neamt in anul 2021, cand a intrat in custodia Complexului Muzeal National "Moldova" Iasi, coiful de tip corintic poate fi datat in prima jumatate a secolului V a. Chr.

22.11.24

Expozitia LUX, MOFT?, la Palatul Brukenthal din Sibiu. Asociatia culturala "ArtX" din Oradea aduce in atentia publicului, in Palatul Brukenthal din Sibiu, o expozitie de portelan fin ce abordeaza o evolutie si incursiune din Orient pana in Occident, deosebita si inedita prin prezentarea imersiva. Expozitia poate fi vizionata in perioada 06 Noiembrie 2024 - 31 ianuarie 2025.

23.11.24

Muzeul de Arta Populara Constanta organizeaza, in perioada 25 octombrie - 8 decembrie 2024, expozitia temporara, realizata cu valoroase piese din patrimoniul propriu, multe dintre ele fiind clasate in categoria Tezaur. Structurata pe doua sali, expozitia pune in evidenta traditionalele daruri de nunta si tipurile de tesaturi si broderii care compuneau zestrea miresei.

23.11.24

Muzeul de Arta Cluj-Napoca (MACN) organizeaza in perioada 27 noiembrie - 15 decembrie 2024, expozitia de afis a celebrului artist polonez Ryszard Kaja, una dintre figurile de referinta ale designului de afis european contemporan. In expunere vor fi reunite, intr-o selectie de mare forta sugestiva, peste 50 de postere din seria emblematica "Plakat - Polska", care surprinde diversitatea, frumusetea si unicitatea peisajului cultural si geografic al Poloniei.

23.11.24

Expozitia "Luminile lui Caravaggio", in perioada 16 Noiembrie 2024 - 28 februarie 2025, Galeria Ioachim Miloia a Palatului Baroc, Muzeul National de Arta Timisoara. Expozitia are in vedere prezentarea in premiera in Romania a unei picturi originale de Caravaggio realizata in 1597, acompaniata de lucrari semnate de artisti din aria sa de influenta, precum: Lorenzo Lotto, Juseppe Ribera, Gian Battista Caracciolo, Dirck van Baburen, Mattia Preti, Gerrit Van Honthorst, etc. Alaturi de pictura lui Caravaggio si de reprezentantii stilului "caravaggesc", publicul va avea oportunitatea de a descoperi un dialog vizual intre doua colectii dintre care se distinge o lucrare de inspiratie caravaggesca din colectia de arta europeana fondata de Ormos Zsigmond, in 1872.

23.11.24

Complexul National Muzeal "Curtea Domneasca" Targoviste continua, sub genericul Comori in obiectiv, seria de expuneri lunare a obiectelor descoperite pe cale arheologica si intrate in patrimoniul cultural national mobil. Noua propunere are la baza un Potir - vas din sticla (fragmentar) descoperit la Manastirea "Stelea" din Targoviste. Exponatul poate fi vazut la Curtea Domneasca din Targoviste, in cladirea Muzeului Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti, intr-un spatiu special amenajat. Expozitia poate fi vizitata in perioada noiembrie - decembrie 2024, intre orele 9 - 17, la Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti

24.11.24

Expozitia "Omul Aman - Inscrisuri, marafeturi si alte fasoane", la Muzeul Theodor Aman, in perioada 14 iunie 2024 - 30 mai 2025. Expozitia temporara a anului 2024 propune o intalnire a iubitorilor lui Theodor Aman nu cu artistul, ci cu omul Theodor Aman. Incepand din 14 iunie 2024 si pana pe 30 mai 2025 vizitatorii expozitiei "Omul Aman - Inscrisuri, marafeturi si alte fasoane" sunt invitati sa descopere nu opere de arta ale artistului, ci diverse obiecte din patrimoniul muzeului, care au apartinut familiei si prin intermediul carora sunt marcate mai multe etape din existenta omului Aman, precum si aspecte mai putin cunoscute ale personalitatii sale. Amalgamul aparent divers al obiectelor ce nu par sa aiba legatura unele cu altele isi gaseste logica si rostul cand incepe sa se inchege intr-un mic univers, in care, treptat, se identifica viata personala a unui om ca toti oamenii, un om numit Theodor Aman.

24.11.24

Expozitia "Arta populara japoneza din regiunea Tohoku" la Palatul Culturii - Muzeul Etnografic al Moldovei (09 oct. 2024 - 08 dec. 2024). Expozitia prezinta publicului exponate din regiunea Tohoku, una dintre cele mai frumoase si bogate zone etnografice ale arhipelagului nipon, alcatuita din prefecturile Aomori, Akita, Yamagata, Iwate, Miyagi si Fukushima, si greu incercata de cutremurul si uriasul val tsunami care au lovit estul Japoniei pe 11 martie 2011. Desi cultura locala si activitatea de artizanat din Tohoku au avut mult de suferit, locuitorii din zonele afectate de dezastru au depus mari eforturi pentru a-si salva valoroasa mostenire culturala si a reface regiunea.

24.11.24

Monstrul, patratul si hohotul, Muzeul de Arta Recenta (7 iunie 2024 - ianuarie 2025). Monstrul, patratul si hohotul este expozitia care reconfigureaza colectia muzeului dupa mai bine de 5 ani de la deschidere. Este prezentata o viziune noua asupra artei recente, de la Ion Tuculescu la Megan Dominescu, printr-o grila interpretativa ce pune intre paranteze decupajul istoric clasic. Teza principala a acestui eseu curatorial afirma ca exista doua mari zone de practica stilistica in arta contemporana romaneasca: interesul pentru formule plastice arhaice si utilizarea umorului.

24.11.24

Proiectul cultural "TRADITIE IN LUT - IN SIAJUL ARTISTILOR CERAMISTI". Proiectul va fi implementat in perioada februarie - noiembrie 2024, alaturi de partenerii Muzeului National de Istorie a Romaniei: Muzeul National al Taranului Roman (MNTR), Muzeul Judetean Teleorman (MJT), Muzeul Judetean Buzau (MJB), Muzeul Municipal "Octavian Mosescu" din Ramnicu Sarat (MMRS) si Unity in Values Interconfessional Association (UIV). Avand ca principal obiectiv valorificarea unor forme ceramice pastrate din neolitic pana in prezent, cu schimbarile inerente ale ornamentatiei si, mai mult sau mai putin, ale formelor, proiectul isi propune sa scoata in evidenta tandemul colectii muzeale - colectii particulare in domeniul ceramicii traditionale, prin organizarea unor activitati dedicate iubitorilor de frumos, istorie si traditie. Avem datoria de a resuscita atentia publicului pentru o lume pe cale de disparitie, prin prezentarea unor asemenea opere de arta de factura populara, care exprima specificul diferitelor zone etnografice si geografice. Proiectul va fi si un prilej de dezvoltare a orizonturilor pentru tanara generatie, dar si pentru toti cei care vor simti nevoia de a aprofunda domeniul. Astfel, vor fi realizate: o serie de trei expozitii, la sediile MNIR (martie), MNTR (aprilie), MMRS (mai), 11 ateliere cu scop educational, va fi editat un catalog si va fi creata o serie de materiale conexe (clipuri video, tur 3D).