×

Cultura si divertisment

Consumul de fructe reduce riscul depresiei pe masura ce imbatranim

Consumul de fructe reduce riscul depresiei pe masura ce imbatranim

23.07.2024, 19:32 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Un nou studiu realizat de Universitatea Nationala din Singapore sugereaza ca consumul regulat de fructe ar putea fi o metoda simpla si eficienta de a reduce riscul simptomelor depresive pe masura ce imbatranim, scrie New Atlas. Aceasta cercetare subliniaza beneficiile potentiale ale consumului de fructe pentru sanatatea mintala si adauga la corpul tot mai mare de dovezi care sustin rolul dietei in bunastarea mintala.

Studiul a analizat datele a 13.738 de participanti pe parcursul a aproape doua decenii. A fost realizat in doua etape: prima intre 1993 si 1998, cand participantii, avand in medie 51 de ani, si-au raportat aportul zilnic de fructe; si a doua intre 2014 si 2016, cand participantii aveau in jur de 73 de ani. Cercetatorii au folosit Scala de Depresie Geriatrica pentru a evalua sanatatea mintala si au constatat ca 23,1% dintre participanti au prezentat cel putin cinci simptome depresive.

Descoperirile cheie au relevat ca persoanele care consumau cel putin trei portii de fructe zilnic aveau un risc estimat cu 21% mai mic de a dezvolta simptome depresive, comparativ cu cei care consumau mai putin de o portie pe zi. Aceasta asociere a ramas semnificativa chiar si dupa ajustarea pentru alti factori de stil de viata, cum ar fi fumatul, activitatea fizica si calitatea somnului.

Coordonatorul studiului, Woon-Puay Koh, a subliniat ca mentinerea unei diete bogate in fructe de la varsta de 40 la 65 de ani poate reduce semnificativ probabilitatea depresiei legate de varsta. Fructele consumate frecvent in studiu au inclus pepene, portocale, mandarine, banane si mere. Koh a observat ca studiul nu a gasit vreo diferenta in impactul bazat pe indicele glicemic al fructelor, ceea ce inseamna ca persoanele cu diabet ar putea beneficia si ele alegand fructe cu un indice glicemic mai scazut.

Studiul nu a gasit o asociere similara intre consumul de legume si sanatatea mintala, ceea ce este in concordanta cu cercetarile anterioare care sugereaza ca fructele, mai degraba decat legumele, ar putea fi mai eficiente in reducerea depresiei legate de varsta.

Aceste descoperiri sustin studiile anterioare din SUA si Japonia, care au corelat consumul de fructe cu rate mai scazute de simptome depresive. Cercetarile viitoare isi propun sa exploreze mai in detaliu cum antioxidantii si proprietatile antiinflamatorii ale fructelor ar putea ajuta la protejarea creierului de degenerare si la mentinerea sanatatii mintale pe masura ce imbatranim.

Studiul a fost publicat in Journal of Nutrition, Health and Aging si subliniaza importanta consumului de fructe ca masura preventiva impotriva depresiei la adultii in varsta.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare