×

Accesează
contul existent

Externe

Fortele ucrainene au oprit unul dintre cele mai mari atacuri rusesti mecanizate din octombrie 2023...

Fortele ucrainene au oprit unul dintre cele mai mari atacuri rusesti mecanizate din octombrie 2023 pana in prezent

26.07.2024, 10:15 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Imagini publicate de mai multe surse pe 24 iulie arata ca fortele ucrainene au oprit un atac mecanizat al unui batalion de rusi, in apropiere de Konstiantinivka, la sud-vest de orasul Donetk, dupa ce rusii au inaintat pana in sud-estul periferiei orasului, informeaza Monitorul Apararii si Securitatii .

Informatia vine de la o brigada ucraineana care desfasura operatiuni de contraofensiva pe directia Kurakove. Membrii acestei brigazi spun ca fortele rusesti au atacat simultan folosind 11 tancuri, 45 de blindate, un vehicul blindat "Terminator" - pe care Rusia il foloseste rar in razboi, mai ales ca avea, in decembrie 2023, doar 23 de astfel de vehicule - 12 motociclete si in jur de 200 de oameni de pe diferite directii tactice.

Potrivit brigazii ucrainene, fortele armate au distrus sau avariat sase tancuri rusesti, 7 blindate si toate cele 12 motociclete folosite de rusi. Fortele rusesti din batalionul mentionat s-ar fi retras imediat dupa ce fortele ucrainene au distrus primul val de vehicule.

Ultima data cand a fost observat un atac mecanizat rusesc de marimea unui batalion a fost in martie 2024, in Donetk. Fortele rusesti nu au desfasurat atacuri mecanizate mai mari in Ucraina din primele zile ale operatiunii de capturare a Avdiivkai, in octombrie 2023.

Cel mai probabil, spun expertii ISW, rusii voiau sa inainteze pe directia Konstiantinivka, in incercarea de a captura orasul si pentru a trece prin autostrada Vuledar-Konstiantinivka T0524. Daca ar fi reusit sa faca acest lucru, rusii ar fi putut intrerupe liniile de comunicatii terestre ale ucrainenilor, acesta fiind un obiectiv mai vechi de-ale lor.

Rusii nu si-au invatat lectiile

Tot analistii ISW mai observa si faptul ca deschiderea armatei rusesti spre a folosi un numar mare de vehicule pentru obiective tactice limitate reflecta o perspectiva operationala pe termen lung destul de precara.

Armata ruseasca s-a bazat foarte mult pe repararea echipamentelor militare sovietice, in special a blindatelor, pentru a putea sustine efortul operatiunilor ofensive din Ucraina. Cel mai probabil, spune sursa citata, guvernul rus va continua sa mobilizeze economia ruseasca si industria de aparare daca armata rusa vrea sa mentina nivelul eforturilor operatiunilor pe termen mediu si lung si sa foloseasca armele vechi, sovietice, dar nu este clar daca va putea sa produca indeajuns de multe vehicule pentru a inlocui pierderile suferite pana acum in Ucraina.

Pe 25 iulie, organizatia ucraineana Frontintelligence Insight a transmis ca a observat ca rusii au mutat echipamente, in special tancuri T-62 si T-55 reparate, pe front, de la inceputul lunii iunie pana in luna iulie. Se pare ca tancurile rusesti avariate in ultimele sase luni inca asteapta sa fie reparate, asta pentru ca s-a observat deja ca Rusia are probleme cu forta de munca din industria de aparare si cu piesele de schimb pentru echipamentele militare, in special cu rulmentii si cu motoarele.

In prezent, Rusia are, insa, destule blindate pentru a desfasura atacuri mecanizate periodice de nivel companie sau mai mari pe front. Cu toate acestea, disponibilitatea Moscovei de a disloca pe front un numar mare de vehicule blindate pentru a obtine castiguri tactice mici va aduce probleme economice rusilor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare