×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

A fost descoperit un sarcofac la Biserica Sf. Nicolae din districtul Demre, Antalya, Turcia

A fost descoperit un sarcofac la Biserica Sf. Nicolae din districtul Demre, Antalya, Turcia

06.12.2024, 13:22 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Conf. Univ. Dr. Ebru Fatma F£nd£k a continuat:

"In timpul forajului din interiorul structurii, am descoperit un sarcofag surpriza. Acest exemplar, parte a grupului de sarcofage nedecorate, este realizat din piatra locala si are un acoperis boltit si usor ridicat. Capacul care formeaza o proeminenta semicirculara pe latura ingusta, are si un maner. Partea subterana a sarcofagului, care masoara aproximativ 2 metri lungime, este estimata la 1,5-2 metri inaltime. Conform evaluarilor initiale, similaritatea sa cu tipurile de sarcofage din regiune este izbitoare. In plus, inainte de a ajunge la sarcofag, au fost descoperite numeroase fragmente de lampi de ulei din teracota si oase de animale."

In incheiere Conf. Univ. Dr. Ebru Fatma F£nd£k a subliniat:

"Credem ca am intalnit pentru prima data un sarcofag descoperit intr-un sit. Faptul ca un sarcofag a fost descoperit foarte aproape de biserica despre care se crede ca adaposteste mormantul Sf. Nicolae ne incanta enorm. In cadrul proiectului, vom fi bucurosi sa finalizam excavarea si restaurarea zonei unde se afla sarcofagul si sa contribuim astfel la turismul tarii noastre."

Despre Sfantul Nicolae

Desi Mos Craciun este adesea ilustrat calatorind prin lume intr-o sanie trasa de reni, locurile unde s-a nascut si a trait Sfantul Nicolae sunt coasta mediteraneana, scaldata de soare, a Anatoliei. Compasiunea sa profunda pentru copii a inspirat figura Mosului, un batran simpatic despre care se crede ca aduce daruri copiilor.

Sfantul Nicolae s-a nascut in jurul anului 300 d.Hr. in orasul lician Patara, fiind singurul copil al unui bogat negustor de grau. Putine detalii se cunosc despre viata lui Nicolae, dar legendele sunt numeroase. Se crede ca a facut minuni inca de la o varsta frageda. O legenda povesteste cum a supravietuit dupa ce a fost prins sub daramaturile unei biserici in tinerete. Minunile sale au continuat si in viata de adult, cu povesti fabuloase care afirma ca a oferit in secret zestrea pentru trei fete tinere, aruncand bani prin fereastra sau cosul lor, a salvat o nava de la naufragiu si chiar a readus la viata trei copii decedati.

Cunoscut drept patronul copiilor si al marinarilor, Sfantul Nicolae a parasit orasul sau natal, Patara, dupa cativa ani si s-a stabilit in apropierea orasului Myra. Cunoscuta astazi ca Demre, a fost capitala civilizatiei liciene pentru o vreme si un centru episcopal. Sfantul Nicolae a slujit ca episcop al Myrei (actual Demre), facand minuni si lasand o mostenire de bunatate si credinta.

Astazi, Myra intampina vizitatorii cu mormintele sapate in stanca din perioada liciana si cu teatrul intact din perioada romana. Se crede ca Sfantul Nicolae a murit la varsta de 65 de ani, pe 6 decembrie 343 d.Hr., in Myra. Myrienii indurerati au construit o biserica pentru a-i onora amintirea sfanta si l-au ingropat intr-un sarcofag care a devenit locul sau de odihna final.

Totusi, biserica, pe ale carei ziduri sunt ilustrate minunile Sfantului Nicolae, a fost ulterior distrusa de un cutremur si raiduri, fiind reconstruita ca o biserica cu cupola in secolul al IX-lea. Urmatoarea restaurare majora a bisericii a fost realizata in 1042 de imparatul roman de rasarit Constantin al IX-lea si sotia sa, Zoe. Datorita acestor eforturi, Biserica Sf. Nicolae este astazi unul dintre cele mai fine exemple de arhitectura romana din Orientul Mijlociu.

Biserica, care se afla pe Lista Tentativa a Patrimoniului Mondial UNESCO din 2000, este si unul dintre cele mai importante locuri crestine din Turcia, fiind vizitata anual de mii de pelerini.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare