×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Mirosul stresului uman influenteaza emotiile si deciziile cainilor

Mirosul stresului uman influenteaza emotiile si deciziile cainilor

23.07.2024, 17:15 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Noi cercetari de la Universitatea din Bristol, Anglia, dezvaluie ca cainii expusi la mirosuri de stres uman fac alegeri mai "pesimiste", reflectand o stare emotionala negativa, potrivit Neuroscience News . Acest studiu subliniaza impactul profund al emotiilor umane asupra invatarii si perceptiei recompenselor la caini, cu implicatii semnificative pentru bunastarea cainilor in adaposturi si pentru instruirea cainilor de companie si de lucru.

Prezentarea studiului

Cercetarea, publicata in Scientific Reports, marcheaza prima investigatie despre cum mirosurile de stres uman afecteaza starile emotionale si capacitatile de invatare ale cainilor. Studii anterioare au aratat ca oamenii reactioneaza subconstient la mirosurile de stres ale altora, influentandu-le emotiile si alegerile. Cercetatorii au vrut sa determine daca si cainii experimenteaza schimbari similare cand sunt expusi la mirosuri de stres sau de relaxare umana.

Metodologie

Studiul a implicat 18 perechi caine-stapan care au participat la o serie de teste cu diferite mirosuri umane. Cainii au fost instruiti sa recunoasca doua locatii: una cu o recompensa alimentara si alta goala. Dupa ce cainii au invatat aceasta diferenta, cercetatorii au testat cat de repede se apropiau de locatii noi, ambigue, plasate intre cele doua originale.

O abordare rapida a acestor locatii ambigue indica "optimism" cu privire la gasirea hranei (un indicator al unei stari emotionale pozitive), in timp ce o abordare mai lenta indica "pesimism" si emotie negativa. Testele au fost repetate cu cainii expusi fie la niciun miros, fie la mirosurile de transpiratie si respiratie de la oameni in stari de stres (dupa un test aritmetic) sau relaxare (dupa ascultarea unor peisaje sonore).

Rezultate

Constatarile au aratat ca cainii expusi mirosurilor de stres erau mai lenti in a se apropia de locatia ambigua situata aproape de locatia goala antrenata. Aceasta reactie nu a fost observata cu mirosul de relaxare. Cercetatorii sugereaza ca mirosul de stres poate creste asteptarile cainilor ca noua locatie nu continea hrana, reflectand o reactie "pesimista" si o stare emotionala negativa. Acest comportament ar putea fi o modalitate pentru caini de a conserva energie si de a evita dezamagirea.

In plus, cainii au continuat sa-si imbunatateasca invatarea despre prezenta sau absenta hranei in locatiile antrenate, cu o imbunatatire mai rapida observata cand mirosul de stres era prezent.

Implicatii

Dr. Nicola Rooney, autorul principal, a subliniat importanta intelegerii modului in care stresul uman afecteaza bunastarea cainilor, in special pentru cainii din adaposturi si cei in formare pentru roluri de lucru, cum ar fi cainii de asistenta. Dr. Zoe Parr-Cortes, co-autor principal si cercetatorul proiectului, a multumit participantilor si proprietarilor de caini implicati in studiu.

Aceasta cercetare evidentiaza legatura profunda dintre emotiile umane si cele canine, demonstrand ca chiar si mirosul unui om stresat si necunoscut poate afecta starea emotionala a unui caine, perceptia recompenselor si capacitatea de invatare. Constatarile ofera perspective valoroase pentru imbunatatirea antrenamentului si ingrijirii cainilor, sporindu-le bunastarea generala.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare