12.09.2024, 17:16 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Proiectul Neptun Deep din Ma£rea Neagra este cel mai amplu proiect energetic aflat in plina desfasurare la acest moment in Romania si primul de explo£ra£re si productie la mare adancime pe care Romania il intreprinde in istoria sa. Va£loa£rea proiectului este de 4 miliarde de euro, iar parteneri sunt OMV Petrom, cea mai mare compa£nie din Roma£nia, si Romgaz, cel mai mare producator local de gaze, detinut de statul roman, relateaza Ziarul Financiar.
Dincolo de valoarea sa economica, unul din£tre aspectele putin co£mu£ni£cate este legat de impactul de mediu si asupra comuni£tatilor din imediata vecina£tate a proiectului. Cea mai a£pro£pi£ata locuinta este la 100 de me£tri de infrastrtcura care va fi dez£voltata pe uscat, partea buna, zic investito£rii, fiind ca majoritatea lucrarilor se vor exe£cuta la 160 de kilometri in larg.
Insa, in to£tal, vor fi forate 10 sonde, 6 vor fi forate pana la 3.000 de metri adan£cime verticala la o adancime a apei de 800-1.100 de metri, iar 4 sonde vor fi forate pana la 3.400 de metri adan£cime verticala, la o adancime a apei de 120-130 de metri. Iar a£ceste lucrari, alaturi de sub£stantele care vor fi folo£site, pot determina un impact asupra mediului si asupra comunitatilor.
"Studiul de evaluare a impactului asu£pra mediului a examinat atent interactiunile dintre proiect si diferiti factori de mediu, aerul, apa, solul, zgomotul, precum si fac£to£rii sociali, accesul la serviciile publice, es£tetica mediului, pericolul de accidente, stilul de viata. Prin intermediul unei matrice de interactiuni si ana£liza relatiilor, s-au identificat posibilele impacturi ale pro£iec£tului asupra aces£tor factori", se arata in studiul de eva£luare a impactului asupra sanatatii si confortului popu£latiei, un document realizat de firma Vest Medical Impact, cu sediul in Timisoara, si un business de 0,7 milioane de lei anul trecut, dupa cum arata datele Termene.ro.
Rezumatul enumera insa o serie de riscuri care trebuie avute in vedere odata cu lansarea constructiilor, atat pe uscat, cat si offshore.
De exemplu, se arata in rezumatul public, "in masura in care sanatatea umana si implicit populatia sunt afectate, exista potentialul de pierdere a valorii bunurilor materiale (devalorizarea bunurilor mate£riale, necultivarea terenurilor)."
Mai departe, "afectarea biodiversitatii marine conduce la scaderea resurselor pescaresti si a activitatilor ocupationale co£respunzatoare acestor resurse." Infloririle algale ca efect al eutrofizarii apei conduc la o scadere a concentratiei de oxigen si, pe cale de consecinta, la efecte asupra speciilor de fauna si flora marina, se mai arata in rezumatul mentionat.
Eutrofizare este imboga£tirea apei in nutrienti, in special compusi ai azotului si/sau fos£forului, care cauzeaza cresterea accelerata a algelor si formelor superioare de viata vegetala, ducand la perturbarea nedorita a echilibrului organismelor din apa si a ca£litatii apei respective. Acest fenomen poate aparea in mod natural, dar si ca rezultat al actiunilor umane.
"Calitatea aerului este importanta la nivelul comunitatii locale. In contextul proiectului propus, principalele aspecte sunt legate de pulberile (rezultate atat in faza de constructie cat si in cea de operare) alaturi de emisiile de poluanti gazosi si impactul calitatii aerului asupra comunitatii locale si rezidentilor din zona adiacenta." Mai departe, este amintita existenta potentialului de afectare al apei marii (cresterea nivelului de nutrienti in apa, cresterea cantitati de aluviuni, modificari in nivelul de salinitate a apei, modificarea morfologiei substratului sedimentar ca urmare a actiunii valurilor si curentilor marini.
Proiectul va interactiona insa cu cateva arii protejate, se mai arata tot in raportul de mediu.
"Zona prevazuta pentru implementarea proiectului pe mare, respectiv coridorul de instalare a conductei de productie si a cablului de fibra optica se suprapune cu ariile protejate ROSAC 0273 Zona marina de la Capul Tuzla si ROSPA 0076 Marea Neagra."
Totodata, avand in vedere configuratia tarmului precum si prezenta ariei naturale protejate ROSAC 0273 Zona marina la Capul Tuzla, pentru a minimiza impactul, proiectul a optat pentru subtraversarea ariei protejate, a plajei si falezei prin intermediul unui microtunel cimentat pe o lungime de aproximativ 890 de metri, se mai explica in raport.
"Proiectul va fi dezvoltat in conformitate cu cerintele reglementarilor nationale privind constructia si exploatarea infrastructurii de gaze naturale, inclusiv prevederile privind zonele de protectie si siguranta aplicabile instalatiilor/facilitatilor de gaze naturale. Proiectul va fi realizat beneficiind de expertiza internationala specializata in proiecte similare de dezvoltare in ape adanci si va fi implementat in conformitate cu cele mai bune practici de constructie si instalare din industrie si cele mai recente tehnologii folosite in domeniu", dau asigurari companiile implicate.
La randul lor, cei care au realizat acest studiul de impact asupra populatiei spun ca "proiectul poate fi dezvoltat in conformitate cu normele si reglementarile in vigoare, avand un impact favorabil asupra mediului si sanatatii populatiei locale, fara a genera riscuri semnificative sau impacturi negative majore." Tot Vest Medical Impact sustine ca proiectul poate fi implementat cu succes si poate contribui la dezvoltarea economica si energetica, cu asigurarea protejarii sanatatii si a mediului inconjurator.
"In conditiile respectarii integrale a avizelor necesare si a recomandarilor din prezentul studiu, distantele existente reprezinta perimetrul de protectie sanitara, iar obiectivul poate functiona in locatia propusa. Prin urmare, se apreciaza ca activitatea obiectivului analizat in prezentul studiu este nesemnificativa din punct de vedere al impactul asupra sanatatii si confortului populatiei." Ca "nota de subsol", Vest Medical Impact atrage atentia ca studiul a fost elaborat pe baza documentatiei puse la dispozitie de catre beneficiar. Raspunderea privind plansele desenate, datele si calculele incorporate in memorii si Studiul de impact asupra mediului revine integral elaboratorilor acestora, precum si pentru veridicitatea datelor furnizate.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.