×

Accesează
contul existent

Economic

Reuters: Romania lupta pentru a evita retrogradarea la junk, nerecomandata investitiilor

Reuters: Romania lupta pentru a evita retrogradarea la junk, nerecomandata investitiilor

24.01.2025, 17:40 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Repetarea alegerilor prezidentiale, care vor avea loc in mai, dupa ce votul din decembrie a fost anulat din cauza acuzatiilor de interferenta ruseasca, face mai dificila elaborarea unui plan credibil de reducere a deficitului la 7% din productia economica.

Tara intentioneaza sa atraga 13 miliarde de euro prin intermediul obligatiunilor internationale in acest an, printre cele mai mari din pietele emergente.

Cu toate acestea, S&P ar putea reduce vineri perspectiva ratingului la negativa, dupa o masura similara luata de Fitch luna trecuta. Ambele agentii, precum si Moody's, au deja Romania pe cel mai scazut grad de investitii.

Pierderea unui rating de investitii - asa numitul statut de "inger cazut" - ar putea creste costurile de imprumut.

Un studiu realizat de Banca Mondiala in 2016 a aratat ca scaderea ratingului la "junk" de catre cel putin doua agentii majore de rating creste costurile de imprumut pe termen scurt ale unei tari cu aproape 200 de puncte de baza, in medie.

Desi datoria Romaniei este cu mult sub nivelul mediu al UE, tara a inregistrat cea mai rapida crestere a imprumuturilor din blocul comunitar din 2019.

"Vedem deja o deteriorare din perspectiva preturilor investitorilor", a declarat Yerlan Syzdykov, seful global al pietelor emergente la Amundi, cu privire la riscurile de rating.

Asadar, "ceasul ticaie pentru Bucuresti", scrie Reuters.

Ministrul Finantelor, Barna Tanczos, a declarat saptamana trecuta pentru Reuters ca spera ca masurile de reducere a deficitului si reducerile costurilor din sectorul public propuse in bugetul guvernului pentru 2025 sa restabileasca credibilitatea fiscala a tarii.

Romania isi propune, de asemenea, sa isi reduca deficitul la 2,5% pana in 2031, un plan aprobat de Bruxelles in aceasta saptamana.

Romania asteapta sa emita obligatiuni pana cand va trimite parlamentului un buget pentru 2025 care vizeaza reducerea deficitului, dar fara majorari majore de taxe care, desi sunt nepopulare si potential neatractive din punct de vedere politic in perioada premergatoare unui vot, sunt totusi considerate de investitori, analisti si agentiile de rating drept cea mai usoara solutie, avand in vedere ca Romania are al doilea cel mai scazut raport taxe/PIB din UE.

Aceasta a ratat momentul de a emite obligatiuni mai devreme - inainte de volatilitatea pietei ca urmare a investirii presedintelui american Donald Trump - si se va confrunta deja cu costuri mai mari, aprobarea bugetului fiind probabil amanata pana in februarie.

"Cred ca urmarile dezastrului de la alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului trecut si lipsa bugetului aprobat pentru 2025 i-au impiedicat sa vina pe piata mai devreme", a declarat Viktor Szabo, manager de portofoliu la abrdn.

La inceputul acestei luni, randamentele obligatiunilor guvernamentale pe 10 ani ale Romaniei au crescut cu 74 de puncte de baza, ajungand la nivelul maxim al ultimilor doi ani, putin peste 8%, cu mult peste nivelul Ungariei, al doilea cel mai ridicat din regiune, de 6,9%.

Cele patru randuri de alegeri de anul trecut au dus deficitul bugetar la 8,6% din productia economica. Multi se asteptau ca guvernul sa reduca deficitul dupa ce se vor linisti apele, insa reluarea alegerilor prezidentiale a pus sub semnul intrebarii acest lucru.

Moscova a negat orice amestec in vot.

Seful Agentiei Romane pentru Datorie Publica, Stefan Nanu, a declarat ca tara "trebuie sa respecte" planul pentru 2031, care ar sustine cresterea economica, abordand in acelasi timp problema deficitului. Nanu a declarat ca Romania ar putea accesa, de asemenea, cel putin 4 miliarde de euro de la institutiile financiare internationale si fondurile de redresare ale UE, precum si 40-45 de miliarde de lei (17,94 miliarde de dolari) din obligatiuni de retail interne.

Dar oficialii romani au facut comentarii contradictorii cu privire la necesitatea unor cresteri de taxe si nu se asteapta niciuna inainte de alegerile din mai. Orice slabire a stabilitatii sociale ar putea face si mai dificila aplicarea reducerilor necesare.

Revizuirea iminenta a S&P ar putea fi o alta lovitura.

"Dominanta fiscala a aparut ca o tema prevalenta pe pietele emergente si pe pietele dezvoltate", a declarat Mikhail Volodchenko, manager de portofoliu la AXA Investment Managers. "Acolo unde nu da semne de presiune din partea investitorilor, pentru a se consolida, vor fi pedepsite".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare