×

Accesează
contul existent

Politic-Social

ZF: Un tronson de autostrada construit de un gigant din Austria trebuie demolat in totalitate in...

ZF: Un tronson de autostrada construit de un gigant din Austria trebuie demolat in totalitate in Ungaria. Strabag a intrat in colimatorul guvernului maghiar prin greselile facute la constructie

23.01.2025, 16:32 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In urma scandalului, constructorul austriac ar putea pierde pana la 12 milioane de euro. Autostrazile sunt importante pentru strategia de dezvoltare economica pe care mizeaza gu£ver£nul ungar, acesta prioritizandu-le in defa£voa£rea altor modalitati de transport, cum ar fi caile ferate. De asemenea, executivul cauta sa aduca cat mai mult din sectorul materialelor de constructii in maini maghiare, asa cum a facut cu sectorul bancar si cum incearca sa faca cu retailul. Apoi, mai multi oameni de afaceri a£propiati partidului de guvernamant si premie£rului Viktor Orban au afaceri in domeniu.

Guvernul Ungariei este in relatii tensionate si cu alte companii austriece sau cu executivi aus£trieci. Un exemplu este retailerul interna£tional SPAR, pe care Janos Lazar, ministrul dezvoltarii si constructiilor, il considera aus£triac. CEO-ul subsidiarei SPAR Austria, Hans Reisch, l-a acuzat pe Orban ca hartuieste retai£le£rii straini cu taxe speciale si plafonari de preturi.

Anul trecut, el a anuntat retragerea unor ac£tive din Ungaria de teama unor "expro£pri£eri". Se vorbeste deja despre un razboi intre SPAR si premierul Orban, compania ducand batalia pana la Bruxelles, la Comisia Euro£pea£na. Tot anul trecut, un europarlamentar aus£tri£ac l-a intrebat pe ministrul maghiar pentru Europa intr-o sedinta a Parlamentului Euro£pean de ce Orban impune companiilor austri£ece taxe speciale.

In general companiile straine cu operatiuni in sectoare unde pot prospera firmele maghiare acuza presiuni si conditii dificile de afaceri. In£vestitorul german al aeroportului din Budapes£ta a acuzat astfel de presiuni inainte de a-si vinde participatia guvernului maghiar. Nici bancile austriece nu au avut viata linistita in Ungaria. In 2014, guvernul maghiar a lansat o ofensiva media in care si-a aratat intentia de a achizitiona, direct sau indirect, subsidiarele locale ale Raiffeisen si Erste.

Pe atunci, Orban spunea ca este hotarat sa aduca jumatate din sectorul bancar al tarii in maini maghiare. A reusit mai mult de atat. Raiffeisen si Erste au ramas totusi in Ungaria, chiar si sub presiunea suprataxarii, un instru£ment despre care Orban a spus initial ca este o masura temporara de obtinere de bani pentru reconstructia economica a tarii dupa marea criza. In 2014, guvernul Orban si banca centrala ungara acuzau bancile straine ca stau degeaba si nu crediteaza economia.

Pana la urma, guvernul a cumparat 15% din Erste Ungaria in 2016. Atunci, BERD a cum£parat alte 15%. In 2023, grupul mama Erste si-a rascumparat actiunile. Statul maghiar a obtinut un profit de 2,5 ori mai mare decat in£vestitia facuta. Cu acesti bani a fost renationa£lizat aeroportul Budapesta. Strabag a intrat in colimatorul guvernului maghiar prin greselile facute la constructia autostrazii M30, care leaga Miskolc si Kosice. Lucrarile au inceput in 2018 si au fost finalizate in 2021. Fiind unul dintre coridoarele de transport cheie ale regiunii, ar fi trebuit sa aduca beneficii economice si logistice substantiale pentru comunitatile din apropiere, scrie Daily News Hungary.

Dezvoltat de doua companii austriece ale Strabag, proiectul se anunta a fi un triumf. Cu toate acestea, la doar doi ani de la deschidere, pro£bleme structurale severe au fortat inchide£rea sectiunii dintre Szikszo si Miskolc din cauza tasarii solului. Janos Lazar, ministrul construc£tiilor si transporturilor, a vizitat santierul si a criticat aspru grupul austriac.

In opinia sa, executia defectuoasa a lucra£rilor de catre Strabag a provocat problemele. Potrivit ministrului, tronsonul a trebuit sa fie demolat aproape in totalitate pentru a-i asigura stabilitatea prin consolidarea structurii de sustinere. Sectiunea reproiectata va fi intarita cu grinzi metalice.

CITESTE MAI MULT PE ZF

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare