×

Accesează
contul existent

Burse

Bursa: Transgaz imprumuta 1,93 mld. lei printr-un credit sindicalizat de la Banca Transilvania,...

Bursa: Transgaz imprumuta 1,93 mld. lei printr-un credit sindicalizat de la Banca Transilvania, BCR, Raiffeisen, UniCredit si CEC Bank, pentru asigurarea finantarii proiectelor de investitii, inclusiv preluarea gazelor de la tarmul Marii Negre. Imprumutul, echivalentul a 40% capitalizare

01.08.2024, 17:25 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Compania de stat Transgaz (TGN), operator al sistemului national de transport gaze naturale, a semnat un contract de imprumut de 1,93 miliarde de lei, adica circa 41% din capitalizarea bursiera de 4,6 mld. lei, pentru asigurarea finantarii mai multor proiecte de investitii, inclusiv dezvoltarea coridorului sudic pentru preluarea gazelor de la tarmul Marii Negre.

Imprumutul este unul sindicalizat, adica acordat de mai multe banci, potirivit unui raport publicat la Bursa de Valori Bucuresti. Acestea sunt: Banca Transilvania, Banca Comerciala, Romana, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank si CEC Bank. Durata contractului este pe 14 ani. Dobanda nu este publicata.

"Am fost preocupati mereu de asigurarea unui mix de finantare competitiv pentru finantarea programului de investitii astfel incat sa reusim obtinerea celor mai bune rezultate, a celor mai bune performante. Scopul imprumutului sindicalizat il constituie asigurarea finantarii/refinantarii cheltuielilor aferente proiectelor de investitii strategice cuprinse in Planul de Dezvoltare a Sistemului National de Transport (SNT) gaze naturale aprobat de ANRE, investitii strategice sustinute de Guvernul Romaniei si menite sa contribuie in mod real la indeplinirea obiectivelor de dezvoltare sustenabila si competitiva a infrastructurii de transport al gazelor, la asigurarea si consolidarea securitatii si solidaritatii energetice: nationale, regionale si europene", spune Ion Sterian, CEO Transgaz.

Sursa de finantare contractata impreuna cu alte surse de finantare disponibile Transgaz va fi utilizata atat pentru proiecte de investitii strategice cuprinse in Planul de Dezvoltare al SNT cat si proiecte care permit racordarea la sistemul de transport gaze naturale a localitatilor de pe teritoriul Romaniei, cu impact direct asupra cresterii calitatii vietii si dezvoltarii infrastructurii economice si sociale locale si nationale.

"Este de importanta strategica ca, gazele naturale extrase din Marea Neagra sa fie transportate prin SNT pe piata romaneasca si europeana, pentru a spori securitatea aprovizionarii cu gaze naturale in Romania si UE si a garanta aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor interni si din regiune".

Dintre aceste proiecte mentionez: Gazoductul Tuzla -Podisor, BRUA faza II, Conductele de transport gaze naturale Ghercesti - Jitaru; Prunisor - Orsova - Baile Herculane - Jupa; Conducta de transport gaze naturale DN 600 Mihai Bravu-Silistea si transformarea in conducta godevilabila; Alimentarea cu gaze naturale a centralei de cogenerare Mintia; Cresterea capacitatii de transport a SNT si a sigurantei aprovizionarii cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Isalnita si a Sucursalei Electrocentrale Turceni.

Transgaz are de asemenea programate investitii pentru dezvoltarea SNT pe noi directii de consum in scopul asigurarii transportului gazelor destinate unor sisteme de distributii gaze naturale nou infiintate si alimentarii a noi consumatori racordati, pentru modernizarea si retehnologizarea SNT, investitii pe care le sustine din fonduri proprii.

Compania mentioneaza ca investitiile pentru urmatoarele proiecte vor fi finantate din imprumut:

¬ Dezvoltarea pe teritoriul Romaniei a Coridorului Sudic de Transport pentru preluarea gazelor de la tarmul Marii Negre;

¬ Conducta de transport gaze naturale DN 600 Mihai Bravu-Silistea si transformarea in conducta godevilabila;

¬ Conducta de transport gaze naturale Ghercesti - Jitaru;

¬ Alimentarea cu gaze naturale a centralei de cogenerare Mintia;

¬ Cresterea capacitatii de transport a Sistemului National de Transport si a sigurantei aprovizionarii cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Isalnita si a Sucursalei Electrocentrale Turceni;

¬ Conducta de transport gaze naturale Prunisor - Orsova - Baile Herculane - Jupa;

¬ Proiectul BRUA faza II; si - orice alte proiect agreat de comun acord intre SNTGN Transgaz S.A. si Creditori si care este inclus in Planul de Dezvoltare al Imprumutatului aprobat de ANRE.¬

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare