13.09.2024, 00:05 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Ca sa para si hotarata si in control, dar si cu garda sus, BCE a redus dobanda pentru depozite, cea de referinta pentru politica monetara, din nou cu un pas minim, asa cum se astepta toata lumea. Cum toti ochii sunt deja pe sedinta de luna viitoare, presedinta bancii centrale a zonei euro, Christine Lagarde, a explicat ca nu poate spune ce va face atunci institutia, aceasta ajustandu-si politica de la luna la luna. Prin urmare, legat de viitor, "ce va fi va fi", a spus Lagarde.
Unii analisti cred ca BCE, care a redus pana acum dobanda pentru depozite cu 0,50 puncte procentuale, la 3,50%, va taia indicatotul tot pe atat pana la sfarsitul anului.
Decizia BCE de a reduce dobanda pentru depozite pentru a doua oara in acest an vine in conditiile in care banca centrala americana (Fed) este asteptata sa inceapa ieftinirea creditului saptamana viitoare.
Dobanda pentru operatiuni de refinantare a fost redusa de la 4,25% la 3,65%, iar cea pentru facilitatea de creditare de la 4,50% la 3,90%. Astfel, BCE face pasi mari in a alinia indicatorii la dobanda de referinta.
Privirile sunt acum atintite asupra a ceea ce s-ar putea intampla la sedinta din octombrie. Economistii au pareri impartite daca strategii BCE vor decide o pauza in ieftinirea creditului cand se vor reuni din nou pe 17 octombrie, dupa cum au procedat in iulie, inainte de a taia din nou dobanzile cu un alt sfert de punct procentual pe 12 decembrie, noteaza CNBC.
Intre timp, discutiile despre o posibila recesiune se intensifica, iar victoria asupra inflatiei nu este inca sigura.
Prin prisma ultimelor evolutii economice, JPMorgan, cea mai mare banca americana, a revizuit probabilitatea unei recesiuni a economiei americane si la nivel mondial incepand de la finalul acestui an in sus la 35% de la 25%.
Dupa un an de crestere surprinzator de solida, economia americana da acum semne de incetinire. Raportul pe iulie privind piata muncii a fost mai slab decat erau asteptarile, cu rata somajului urcand pentru a patra luna consecutive, amplificand astfel temerile privitoare la o recesiune iminenta.
"Elemente importante ale proiectiilor noastre de crestere sunt subrezite. In SUA, apar semne ale unei slabiri peste asteptari a pietei muncii, iar ultimele rapoarte sugereaza de asemenea o decelerare a sectorului manufacturier global si din zona euro", potrivit lui Bruce Kasman, economist-sef la JPMorgan.
Si scaderea din ultima vreme a preturilor petrolului pe fondul cererii din ce in ce mai slabe indica posibilitatea recesiunii, in SUA si Europa.
Pe langa discutiile in crestere despre recesiune, exista de asemenea discutii daca lupta BCE cu inflatia s-a incheiat, daca victoria acesteia asupra cresterii dramatice a preturilor este una sigura.
Riscurile privind reizbucnirea inflatiei persista in pofida cresterii anemice, iar dezbaterile se vor concentra probabil pe cat de rapid va trebui sa scada costurile de finantare in sedintele viitoare, noteaza Reuters.
"Desi o reducere ar putea avea loc in octombrie, credem ca informatiile ce vor aparea intre sedinta din septembrie si cea din octombrie nu vor fi probabil suficient de slabe pentru a aduce o reducere de dobanzi in octombrie", arata Piet Haines Christiansen, de la Danske Bank.
Analistii de la ING sunt de aceeasi parare, ca doar o deteriorare severa a economiei ar garanta o reducere in octombrie, insa avand in vedere volumul limitat de date suplimentare disponibil pana atunci, aceasta sansa pare neglijabila.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.