×

Companii

Comisia Europeana a ales 166 de proiecte strategice pe energie, de interes comun si mutual, care...

Comisia Europeana a ales 166 de proiecte strategice pe energie, de interes comun si mutual, care vor avea acces la finantari de miliarde de euro. Romania, autoproclamatul hub energetic, aproape inexistenta pe harta investitiilor. Cine este de vina?

30.11.2023, 17:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Cele 166 de proiecte includ 85 de investitii pe zona de energie, infrastructura offshore si smart grids, 65 de proiecte sunt pe hidrogen, iar 14 investitii se duc spre zona de captare si stocare a carbonului ¬ Romania figureaza cu cinci linii de energie care vor fi realizate pe directia Ungaria si un proiect de retele inteligente Carmen, realizat intre Transelectrica, Delgaz Grid (E.ON) si MAVIR, transportatorul de energie maghiar ¬ Romania are zero proiecte pe hidrogen, zero proiecte pe partea de infrastructurea offshore, zero proiecte pe partea de captare si stocare a carbonului, dar la nivel declarativ tara este pe cale de a deveni un hub energetic major ¬ Si chiar daca toti ochii sunt pe stat, in realitate lipsa de proiecte se explica prin absenta unor dezvoltari concrete din mediul privat. La mijlocul acestei saptamani, Comisia Europeana a publicat prima lista de Proiecte de Interes Comun (proiecte intre tari UE) si Proiecte de Interes Mutual (proiecte intre tari UE si non-UE) care sunt in linie Green Deal, acestea fiind proiectele care contribuie decisiv la atingerea tintelor de mediu stabilite de Uniunea Europeana. Aceste proiecte urmeaza sa fie finantate prin Facilitatea Connecting Europe. Prin aceasta facilitate sunt circa 5,8 miliarde de euro pentru proiecte de energie in perioada 2021-2027, in timp ce pe partea de transport sunt fonduri de 25,8 de miliarde de euro. "Comisia se va asigura ca aceste proiecte vor fi implementate", se arata pe site-ul Comisiei, unde se precizeaza ca aceste proiecte vor contribui la tinta stabilita pentru 2030 la ivel european pentru atingerea unei cote de 42,5% de energie verde. "Din cele 166 de Proiecte de Interes Comun si de Interes Mutual, mai bine de jumatate (85) sunt pe energie, offshore si smart grids, acestea urmand sa fie realizate in perioada 2027-2030.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare