×

Profesii

Cum arata piata muncii in primul trimestru din 2024. INS: Numarul locurilor de munca vacante a...

Cum arata piata muncii in primul trimestru din 2024. INS: Numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 1.700, ajungand la un total de 35.000

21.05.2024, 10:32 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Numarul locurilor de munca vacante a fost, in primul trimestru al anului, de 35.000, in crestere cu 1.700 fata de trimestrul anterior, arata datele publicate marti de Institutul National de Statistica.

In trimestrul I 2024, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (1,53%), intermedieri financiare si asigurari (1,51%), respectiv in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare si activitati de spectacole, culturale si recreative (1,36% pentru fiecare in parte).

Peste 23% din numarul total al locurilor de munca vacante s-au concentrat in industria prelucratoare (8,1 mii locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 0,74%.

Sectorul bugetar a insumat peste 19% din numarul total al locurilor de munca vacante.

Astfel, in sanatate si asistenta sociala, respectiv administratia publica s-au regasit cate 3,0 mii locuri vacante, iar in invatamant 0,7 mii locuri vacante.

La polul opus, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai mici valori in invatamant (0,20%), industria extractiva (0,25%), respectiv in agricultura, silvicultura si pescuit (0,37%).

Cele mai putine locuri de munca vacante s-au regasit in tranzactii imobiliare si industria extractiva (0,1 mii locuri vacante pentru fiecare in parte), respectiv in alte activitati de servicii (0,2 mii locuri vacante).

Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai relevante cresteri ale ratei locurilor de munca vacante au fost in constructii (+0,28 puncte procentuale), urmate de distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, respectiv sanatate si asistenta sociala (+0,18 puncte procentuale pentru fiecare in parte).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai importante cresteri s-au observat in constructii (+1,3 mii locuri vacante), sanatate si asistenta sociala (+0,7 mii locuri vacante), urmate de transport si depozitare, respectiv activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+0,4 mii locuri vacante pentru fiecare in parte).

La polul opus, in ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante, cele mai relevante scaderi s-au observat in activitatile de tranzactii imobiliare (-0,14 puncte procentuale), respectiv comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor (-0,13 puncte procentuale); aceasta din urma activitate a inregistrat si cea mai semnificativa diminuare a numarului locurilor de munca vacante (-1,1 mii locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cele mai importante scaderi ale ratei locurilor de munca vacante au fost in tranzactii imobiliare (-0,84 puncte procentuale), administratie publica (-0,80 puncte procentuale), respectiv activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-0,58 puncte procentuale).

Numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai relevante scaderi in industria prelucratoare (-2,9 mii locuri vacante), administratie publica (-2,2 mii locuri vacante), respectiv activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-1,8 mii locuri vacante).

La polul opus, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai semnificative cresteri in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,31 puncte procentuale), respectiv in alte activitati de servicii (+0,17 puncte procentuale).

Cat priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai mari cresteri s-au regasit in hoteluri si restaurante (+0,4 mii locuri vacante) si in constructii (+0,3 mii locuri vacante).

In trimestrul I 2024, cele mai mari valori atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante s-au inregistrat in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (0,80%, respectiv 9,6 mii locuri vacante), respectiv de muncitori calificati si asimilati - grupa majora 7 (0,78%, respectiv 5,2 mii locuri vacante).

Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,33%, respectiv 0,1 mii locuri vacante) si de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,42%, respectiv 1,6 mii locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, atat rata, cat si numarul locurilor de munca vacante au inregistrat cele mai relevante cresteri in randul ocupatiilor de muncitori calificati si asimilati - grupa majora 7 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +1,1 mii locuri vacante), respectiv de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (+0,12 puncte procentuale, respectiv +0,7 mii locuri vacante).

La polul opus, rata locurilor de munca vacante a cunoscut scaderi mai semnificative in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,08 puncte procentuale) si de lucratori in domeniul serviciilor - grupa majora 5 (-0,07 puncte procentuale), aceasta din urma grupa majora a inregistrat si cea mai relevanta scadere a numarului locurilor de munca vacante (-0,7 mii locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cei doi indicatori au inregistrat exclusiv scaderi.

Astfel, in ceea ce rata locurilor de munca vacante, cele mai relevante diminuari s-au regasit in randul ocupatiilor de functionari administrativi - grupa majora 4 (-0,39 puncte procentuale), urmate de cele de ocupatii elementare - grupa majora 9 (-0,38 puncte procentuale).

Relativ la numarul locurilor de munca vacante, aceasta a cunoscut cele mai semnificative scaderi in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (-4,0 mii locuri vacante), urmate de cele de ocupatii elementare - grupa majora 9 (-2,6 mii locuri vacante).

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare