×

Accesează
contul existent

Zf 24

Deloitte: Sapte din zece lideri globali sustin ca organizatiile lor cresc investitiile in...

Deloitte: Sapte din zece lideri globali sustin ca organizatiile lor cresc investitiile in inteligenta artificiala generativa. "Companiile care vor sa exploateze Gen AI la adevaratul sau potential au nevoie sa-si imbunatateasca ariile de colectare si gestionare a datelor"

21.01.2025, 15:41 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Gradul de adoptie a inteligentei artificiale generative (Gen AI) a ajuns intr-o faza cheie, sapte din zece participanti (67%) la cea mai recenta editie a studiului Deloitte "The State of Generative AI in the Enterprise: Now decide next" sustinand ca organizatiile lor cresc investitiile in aceasta tehnologie datorita avantajelor sale considerabile.

Cresterea eficientei si a productivitatii este cel mai frecvent beneficiu obtinut prin Gen AI (34%), urmat de stimularea inovatiei (12%), imbunatatirea produselor si a serviciilor (10%), reducerea costurilor (9%) si o mai buna relatie cu clientii (9%).

In ceea ce priveste provocarile, studiul arata ca trei dintre cele mai importante patru bariere in implementarea Gen AI sunt legate de riscuri, si anume preocuparile legate de respectarea reglementarilor (36%), managementul dificil al riscurilor (30%) si lipsa unui model de guvernanta (29%).

Cel mai probabil, aceste ingrijorari sunt generate de riscuri specifice asociate Gen AI, cum ar fi crearea de continut inadecvat din cauza prejudecatilor incluse in trainingul modelului ( model bias ), informatii incoerente sau neclare ( hallucinations) , posibile incalcari ale prevederilor de confidentialitate, incredere si protejarea noilor puncte de vulnerabilitate.

"Rezultatele promitatoare ale proiectelor pilot si diversele beneficii tot mai evidente ale solutiilor Gen AI au crescut atat nivelul investitiilor, cat si cel al asteptarilor, iar acum echipele de top management vor sa se asigure ca extrag valoare din astfel de proiecte in mod semnificativ si sustenabil. Pentru a evita o scadere a entuziasmului si a sprijinului pentru initiativele Gen AI, acestea ar trebui prioritizate in functie de rentabilitatea si scalabilitatea fiecareia. Provocarile care trebuie gestionate sunt la mai multe niveluri: angajati, procese, date si tehnologii, cu accent pe managementul schimbarii si pe transformarea organizationala", a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte Romania si Moldova.

Legat de gradul de pregatire a organizatiilor pentru a extinde initiativele de Gen AI si in alte arii ale companiei, infrastructura tehnologica (45%) si managementul datelor (41%) au fost cel mai bine plasate, urmate de strategie (37%), risc si guvernanta (23%) si angajati (20%).

"Diferitele tipuri de avantaje evidentiate de studiu arata potentialul si versatilitatea solutiilor Gen AI. Liderii din domeniul tehnologiei ar trebui sa ia in considerare si alte potentiale oportunitati pe care aceasta tehnologie le ofera, inclusiv stimularea inovatiei, imbunatatirea produselor si a serviciilor, a relatiilor cu clientii, precum si impactul direct in cresterea veniturilor, deoarece multe organizatii obtin deja rezultate tangibile cu ajutorul Gen AI in aceste arii, mai arata studiul. Companiile care vor sa exploateze Gen AI la adevaratul sau potential au nevoie sa-si imbunatateasca ariile de colectare si gestionare a datelor - securitate, confidentialitate, extragere sau etichetare", a declarat Andrei Ionescu, Consulting Market Leader, Deloitte Romania.

De altfel, studiul arata ca problemele legate de managementul datelor au determinat 55% dintre organizatii sa evite anumite implementari de Gen AI. Pentru a-si perfectiona capacitatile legate de prelucrarea datelor, organizatiile iau masuri precum imbunatatirea securitatii (54%) si a calitatii datelor (48%).

Multe initiative Gen AI sunt inca in stadiul de teste sau de proof of concept , marea majoritate a respondentilor (68%) mentionand ca organizatiile lor au implementat 30% sau mai putin din experimentele bazate pe Gen AI.

Cea mai recenta editie a studiului a fost efectuata in randul a peste 2.800 de lideri de business si tehnologie cu expertiza in inteligenta artificiala, direct implicati in testarea sau implementarea solutiilor bazate pe Gen AI in companii mari din 16 tari si sase industrii, pentru a analiza stadiul de integrare a tehnologiei Gen AI in organizatii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare