![]() |
18.04.2025, 15:00 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
¬ Pretul uni cozonac livrat la usa ajunge la circa 100 de lei, in functie de producator, iar pretul unei mese complete de Paste gata preparata poate depasi 400-500 de lei, in functie de preparatele dorite.
Pregatirile pentru Paste nu mai arata pentru toata lumea ca inainte, cu bucataria plina de aburi de la cozonaci sau friptura de miel, iar vopseaua pentru oua nu mai e un "must have" in cosul de cumparaturi. Masa de Paste e acum gata mai repede decat pe vremuri, cand mamele si bunicile stateau cu orele pentru a o pregati.
Gabriela, 26 de ani, lucreaza intr-o corporatie si locuieste singura in Bucuresti, departe de familie. Pentru ea, pregatirile de Paste nu reprezinta o preocupare. Nu are in plan sa faca nici cozonaci, nici friptura sau drob de miel, iar inrositul oualor nu este nicidecum pe lista ei de TO DO.
"O sa cumpar doi cozonaci cu nuca si cacao de la o brutarie artizanala. Pe langa ce imi trimit parintii, am comandat de la un restaurant un meniu complet de Paste pentru doua persoane, cu friptura, sarmale si pasca. Am platit in jur de 500 de lei", a spus ea.
Tinerii, in mare parte, sunt cei care prefera acest model de masa de sarbatori livrata la usa, caci aleg sa profite la maxim de timpul lor liber. Insa, nici cei mai inaintati in varsta care nu sunt fani ai gatitului nu exclud varianta de a primi masa de Paste gata facuta.
Astfel, brutariile, restaurantele si cofetariile, pentru ca au vazut acest trend, au decis sa pregateasca produse si chiar meniuri intregi pentru Paste.
"Oamenii prefera sa cumpere cozonacii decat sa ii faca. Nu cred ca foarte multi mai au timp sa pregateasca totul in casa. La noi functioneaza foarte bine produsele fara zahar. Cei care nu pleaca in vacanta sau nu merg la parinti acasa cumpara dulciuri pentru Paste", a spus Madalina Mitache, fondatoarea patiseriei Avido Bakery din Tunari.
Meniul dulce al patiseriei, mentioneaza ea, cuprinde cozonaci, cu zahar sau fara, pasca, cornulete cu magiun sau checuri cu fructe confiate. Un cozonac costa in jur de 100 de lei.
Nu doar cozonacul este nelipsit de pe masa romanilor de Paste, ci si alte preparate care sunt gata de servire. Porcii comozi, un mic restaurant din Bucuresti, are in meniul de Paste drob de miel sau de curcan (99 de lei/bucata), sarmale de porc (70 de lei/kg), friptura de miel (130 de lei), dar si icre, cozonaci, salata boeuf sau pasca.
"Am comandat un cozonac, o friptura de curcan, o pasca si un kilogram de sarmale de la un restaurant care pune la dispozitie pentru livrari mancare de Paste. Bonul a ajuns la circa 400 de lei. Oua rosii voi cumpara direct din supermarket-uri", a spus si Alina, care a ales sa se bucure de timpul liber, nu sa il petreaca gatind.
Pentru multi este o varianta si comandarea preparatelor de pe platforme precum Freshful, hipermarketul online dezvoltat de eMag. Acolo, ei gasesc inclusiv produse de la producatori locali, cum ar fi cozonaci sau pasca.
Romanii vor aloca in medie pentru masa de Paste circa 1.000 de lei, potrivit estimarilor platformei Freshful by eMag, care se asteapta la o crestere de 30% a vanzarilor la carnea de miel fata de anul trecut.
Fructele exotice, produsele gourmet si deserturile internationale castiga teren in preferintele clientilor, in paralel cu cererea crescuta pentru preparatele traditionale, precum drobul, pasca si friptura de miel. Oferta de cozonaci a fost extinsa semnificativ in acest an, fiind cu 30% mai multe parteneriate cu producatori locali, care asigura 16 sortimente, la preturi ce incep de la 70 de lei, cu o medie care se asaza la 120 de lei. La pasca, preturile incep de la 38 de lei, cu o valoare medie de 85 lei.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.