×

Accesează
contul existent

Opinii

Paradoxul birocratiei: Tara cu cel mai subdezvoltat sistem de educatie, unde parintii au ajuns sa...

Paradoxul birocratiei: Tara cu cel mai subdezvoltat sistem de educatie, unde parintii au ajuns sa ceara in strada trotuare pentru copii pentru a ajunge la scoala, si directorii de scoala se muta dintr-un partid intr-altul pentru un post cald in Parlament, primeste rolul de a gestiona educatia la Bruxelles

18.09.2024, 10:19 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Birocratii de la Bucuresti si Bruxelles au atins o noua performanta - pentru prima data de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania a obtinut pozitia de vicepresedinte al Comisiei Europene si unul dintre cele mai importante portofolii - Competente si Educatie, Locuri de munca si drepturi sociale, demografie. Premierul Marcel Ciolacu sustine ca este vorba de un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro.

Fara nicio indoiala, este o performanta pentru Romania. Problema este ca, din nou, este o performanta fara substanta, intocmai precum o investitie anuntata cu sute de milioane de euro, dar care la finalul zilei inseamna doar niste echipamente mutate dintr-o alta tara si piese importate doar pentru a fi asamblate de oameni platiti cu salariul minim pe economie.

Ce ne recomanda?

Rata analfabetismului functional din Romania cu siguranta nu. In 2022, studiile si rapoartele, cum ar fi cele realizate de catre organizatii precum Programul pentru Evaluarea Internationala a Elevilor (PISA), au indicat ca aproximativ 40% dintre elevii romani de 15 ani sunt considerati analfabeti functionali. Aceasta inseamna ca, desi pot citi un text, nu reusesc sa inteleaga sau sa utilizeze informatia in mod efectiv. Este o problema cu impact major asupra dezvoltarii economice si sociale, evidentiind necesitatea unor reforme in educatie care sa dezvolte competente de gandire critica si de intelegere profunda a textelor.

Mai mult, conform datelor din ultimii ani, aproximativ 60-70% dintre cei care termina clasa a VIII-a se inscriu la liceu si ajung sa sustina examenul de bacalaureat. Din totalul celor care sustin examenul, rata de promovare variaza intre 60% si 75%, in functie de anul respectiv, de dificultatea examenelor si de politicile educationale aplicate. Din totalul elevilor care incep clasa zero, un procent semnificativ abandoneaza scoala la un moment dat.

In ultimii 12 ani, prezenta la examenul de bacalaureat a scazut cu aproape o treime. Numai in 2023 50.000 de elevi de nu se mai regaseau pe listele de Bacalaureat, iar in 2024 cifra a crescut spre 60.000. La Evaluarea Nationala erau in vara lui 2024 cu 16.000 de elevi mai putini decat s-au inscris in clasa zero.

Cum se descurca profesorii? Inainte de contestatii, in 2024, dintre cei aproape 28.500 de candidati, aproape 60% au luat note sub 7.

Romania are un invatamant atat de "performant" incat la testele PISA depasim numai Bulgaria, Rep. Moldova, Muntenegru si Albania. Inclusiv Serbia obtine punctaje mai mari.

Care este situatia invatamantului? Companiile se plang de faptul ca trebuie sa investeasca direct in pregatirea si scolirea angajatilor, care de multe ori termina un liceu industrial sau o facultate fara a avea cunostinte adaptate la ce trebuie sa faca in privat - cel mai elocvent exemplu este cel al scolilor profesionale unde elevii invata despre carburator - tehnologie care a ajuns la sfarsit la mijlocul anilor 80 in Vest si motoare pe benzina sau diesel, in era electrificarii. Acelasi lucru se intampla in orice categorie.

Invatamantul romanesc este atat de performant incat in Bucuresti primarii de sector aproba proiecte rezidentiale cu sute si mii de apartamente, dar cu banii obtinuti din impozite nu construiesc si scoli. Pana la urma treaba privatului este sa respecte legea, sa plateasca taxe si impozite, iar banii, alaturi de fonduri europene sau guvernamentale sa fie directionati catre progres - catre infrastructura - scoli, spitale, drumuri, construite de la zero. De ce sa investesti in o asa-zisa modernizare a unor cladiri construite in urma cu zeci sau poate chiar sute de ani, cand poti oferi copiiilor spatii moderne, curate si sanatoase. Cu foarte mici exceptii de intampla acest lucru in Romania.

In Cristian, langa Brasov, parintii au ajuns sa iasa in strada pentru a cere trotuare pe care sa mearga elevii la scoala. In Romania infrastructura primeaza in cel mai prost mod cu putinta - strazile si parcarile au prioritate, iar fix in proximitatea scolilor, mai ales in Bucuresti, trotuarele sunt pline de masini parcate ilegal, ceea ce arata exact cat de importanta este educatia in ochii romanilor.

Mai mult, in Romania politicul s-a infiltrat in invatamant - directorul de obicei este membru de partid, cum este si inspectorul general. "Au noroc" sa fie in partidul "care trebuie", au si sanse sa primeasca fonduri, mobilier, echipamente. Daca sunt "in opozitie", atunci "exista o problema". Mai ales in tara, posturile de la stat sunt considerate un adevarat trofeu, motiv pentru care exista o lupta acerba pentru orice post deoarece salarii mari "la privat" sunt doar in centrele regionale sau in Capitala. Intr-o epoca in care meritocratia si performanta ar trebui sa conteze, noi premiem carnetul de partid.

In scrisoarea presedintelui Comisiei, se mentioneaza ca postul este unul extrem de important, deoarece va contura Uniunea Europeana.

Care este realitatea din Romania? Ce inseamna decizia politica? Romania a cheltuit 2,5% din produsul intern brut pentru institutiile de invatamant, ceea ce este foarte putin in comparatie cu media OCDE, care este de 4,9%. Cheltuielile medii anuale per elev de la nivelul invatamantului primar pana la cel superior in Romania sunt de 6.279 de dolari, comparativ cu o medie de 14.209 dolari in tarile OCDE. Romania se confrunta cu deficit de cadre didactice la toate nivelurile de invatamant la unele disciplinele, inclusiv la matematica, stiinte ale naturii.

In tot acest context, romanii "se descurca" - Circa 7% dintre elevii din scoala primara sunt inscrisi in institutii private. In 2015, ponderea lor era de 3%. Romanii platesc taxe si impozite pentru servicii de care nu pot beneficia - asa cum pentru sanatate nu sunt niciodata bani sau fondurile "se termina", desi banii sunt incasati, si pentru invatamant, cine doreste ceva mai mult, scoate bani din buzunar, desi la nivel teoretic invatamantul este gratuit in Romania, dar bani nu sunt niciodata alocati cum trebuie.

Cum ajunge o tara precum Romania, care trateaza cu dispret invatamantul, sa detina tocmai un portofoliu legat tocmai de invatamant?

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare