×

Zf 24

Ryanair, cel mai mare jucator pe piata de low-cost, cere compensatii de la Boeing dupa ce le-au...

Ryanair, cel mai mare jucator pe piata de low-cost, cere compensatii de la Boeing dupa ce le-au intarziat avioanele pe fondul scandalurilor de fabricatie

26.02.2024, 12:42 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ryanair cere compensatii de la Boeing pentru intarzierile tot mai mari la livrarea aeronavelor, care au fortat compania aeriana sa isi reduca previziunile privind numarul de pasageri si sa avertizeze ca este pe punctul de a anula unele zboruri in aceasta vara, raporteaza Financial Times.

Directorul executiv al Ryanair, Michael O'Leary, a declarat ca nu este "cu adevarat sigur" de cate avioane 737 Max va livra Boeing la timp pentru lunile de varf ale verii, mentionand ca firma aerospatiala americana a fost cufundata intr-un "scandal cumplit" in materie de productie dupa explozia fuselajului unui zbor Alaska Airlines in ianuarie.

Boeing s-a confruntat cu un control intens din cauza incidentului, iar autoritatea americana de reglementare in domeniul aviatiei i-a blocat extinderea productiei de 737 Max, cel mai popular avion al sau.

Alaska Airlines si Copa Airlines din Panama au cerut Boeing sa compenseze pierderile cauzate de accident si de blocarea ulterioara a avioanelor la sol. Comentariile lui O'Leary arata ca Boeing s-ar putea confrunta cu mai multe cereri de despagubire pentru intarzierile din intregul proces de productie.

Ryanair se astepta sa primeasca 57 de avioane 737 Max-8 pana in iunie pentru a le desfasura in lunile de varf ale verii, compania revizuindu-si intre timp estimarile in jos, in urma problemelor de fabricatie care au cuprins Boeing.

"Cred ca vom obtine o compensatie modesta din partea Boeing. Dar obiectivul nostru nu este sa obtinem compensatii din partea producatorului de avioane, ci este sa putem primi aeronavele la timp, pentru a ne putea desfasura corect operatiunile", a declarat O'Leary.

El a precizat ca Ryanair va primi probabil intre 40 si 45 de avioane, desi numarul acestora ar putea scadea sub 40. Programul de vara pentru anul 2024 al companiei aeriene se bazeaza pe primirea a cel putin 50 de avioane de la Boeing, O'Leary sustinand ca Ryanair va trebui sa anunte "reduceri minore ale programului" pana la sfarsitul lunii martie daca doar 40 de aeronave vor fi livrate pana la sfarsitul lunii martie.

O'Leary a declarat ca Ryanair va reduce zborurile de pe rutele cu mai multe frecvente zilnice pentru a evita perturbarea clientilor. "Vom putea oferi clientilor afectati zboruri alternative in aceeasi zi sau in alte zile".

Ryanair se asteapta acum sa transporte 183,5 milioane de pasageri in actualul exercitiu financiar care se incheie in martie, in scadere de la 185 milioane de pasageri planificati. Cu toate acestea, O'Leary a declarat ca problema Boeing va afecta numarul de pasageri in urmatorul exercitiu financiar al Ryanair, care va fi "spre 200 de milioane" in loc de 205 milioane, cat era prevazut.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare