19.09.2024, 00:07 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
"Cred ca nu gresesc cand zic ca Viena are cea mai buna protectie contra inundatiilor din lume", spunea in 2021 inginerul Wilfried Fellinger, liderul echipei care a avut misiunea de a proteja atunci orasul de apele furioase ale Dunarii. In luna iulie a acelui an viituri si inundatii catastrofale si in unele cazuri ucigatoare au devastat orase si comunitati din Europa Centrala si de Vest.
Viena a rezistat, cu doar un minim de activitate perturbata, multumita unui sistem de protectie contra inundatiilor extins si, spun unii, vizionar avand in vedere ca a fost construit in anii '70-'80 si face fata provocarilor aduse de incalzirea globala. Este vorba in primul rand de un proiect, la inceput controversat, de a sapa un canal imens pentru crearea unui brat artificial al Dunarii care sa devieze apele pe langa oras atunci cand sunt probleme.
Viena s-a ales astfel cu apa pe timp de seceta si siguranta cand vine potopul. Bratul artificial al Dunarii - Dunarea Noua i se spune - are si o insula uriasa, lunga de 20 de km, facuta din pamantul excavat. Aceasta actioneaza ca un burete cand nivelul apelor se ridica. Complexul lacustru este o adevarata atractie turistica in vremuri linistite. In iulie 2021, peste Viena a plouat mai mult decat oricand se fac masuratori meteorologice. Capitala austriaca n-a avut probleme deosebite.
Canalul care forteaza viitura de pe Dunare sa ocoleasca orasul si-a facut treaba. Insa inundatiile cu care Europa Centrala si de Est se confrunta in ultimele zile au acoperit si parti din Viena. Afectate au fost zonele din jurul Dunarii Noi si Insulei Dunarii, dar a fost evitata o catastrofa. Apa care a facut cele mai mari probleme nu a venit din Dunare, ci dintr-un afluent al acesteia, raul Viena. Mai jos pe cursul Dunarii, povestea este alta. Autoritatile de la Budapesta se asteapta ca apele Dunarii sa creasca cu 8 m.
Orasul se lupta cu inundatiile, care ar putea ajunge la cota maxima joi, prin diguri mobile, un baraj din saci de nisip de 1,7 km si un sistem de zeci de ecluze. Cea mai expusa la Dunarea revarsata este insula Margareta. Autoritatile maghiare au spus ca nu se asteapta la evacuari.
Din 2013, anul ultimelor inundatii catastrofale, sistemele de protectie ale tarii au fost imbunatatite semnificativ prin finalizarea unor proiecte in care s-au investit 380 milioane euro, a asigurat un secretar de stat. Aceste proiecte includ repararea si imbunatatirea digurilor, construirea de facilitati care ajuta la apararea contra inundatiilor, construirea de bazine pentru colectarea apei de ploaie si curatarea albiilor raurilor. In schimb, in Polonia, primarul orasului Nysa a cerut luni tuturor celor 44.000 de locuitori sa caute sa se refugieze cat mai sus si sa se pregateasca de evacuare. In mai multe sate din regiune au fost emise ordine asemanatoare. Un baraj din apropiere a cedat sub presiunea apelor. Nu este singurul. Si astfel specialistii au ajuns sa-i avertizeze pe polonezi ca barajele si lacurile de acumulare nu ofera protectie totala contra viiturilor.
Sau mai degraba ofera un sentiment fals de securitate. Daca cedeaza, pot crea distrugeri mai mari decat raurile umflate si precipitatiile record. Sambata, din cauza presiunii apei, personalul care lucreaza la barajul lacului de acumulare Stronie Slaskie a pierdut controlul si apa s-a revarsat. Duminica, un dig a cedat. S-au revarsat si apele din lacul de acumulare Miedzygorze. Barajul nu a mai facut fata. Si acolo un dig s-a fisurat.
Locuitorilor din Jarnoltowek, Pokrzywna si Moszczanka li s-a cerut evacuarea. Luni, si barajul de pe lacul Topola a inceput sa dea semne ca cedeaza, iar localitatea Paczkow a inceput pregatirile de evacuare. Ulterior, barajul s-a prabusit, torentul amenintand orasele si satele din aval, inclusiv Nysa. Topola face parte dintr-o salba de lacuri amenajate, iar intre el si Nysa mai sunt doua baraje.
Si totusi, orasul a fost inundat, unele diguri care il protejeaza fiind depasite. Si digul lacului din imediata vecinatate a crapat, dar s-a intervenit rapid pentru repararea lui. Apa intrata in Nysa a venit cel mai probabil din cresterea nivelului raului care traverseaza orasul datorata majorarii volumului de apa evacuata din lacul vecin din amonte. Toata aceasta salba de amenajari hidrotehnice de pe raul Nysa are rolul de a apara de inundatii orasul mai mare Wroclaw, cunoscut ca orasul cu 100 de poduri (are circa 130 de poduri si ecluze).
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.