Vizualizeaza cosul Finalizeaza
×

Accesează
contul existent

Conexiuni: om, fibră și beton

Conexiuni: om, fibră și beton

Expoziție dedicată istoriei telecom locale

Expoziție dedicată istoriei telecom locale

Organizator: Orange Romania

Organizator: Orange Romania

Curator: arhitect Dorothee Hasnaș

Curator: arhitect Dorothee Hasnaș

Bine ai venit într-o călătorie pe axa timpului, prin istoria telecomunicațiilor! Aici vei întâlni dispozitivele care au făcut posibilă transmiterea și recepționarea sunetelor la distanță din 1931 până astăzi. Expoziția cuprinde tehnologiile actuale, care anticipează viitorul comunicațiilor, reunește elemente de actualitate și te ajută să descoperi istoria telecomunicațiilor care a stat la baza a tot ceea ce este și va putea fi făcut de oameni pentru a re:conecta generații, trecut, prezent și viitor. Știați că în anii ‘30, în preajma finalizării construcției palatului Telefoanelor, Bucureștiul era pregătit pentru un maximum de 45.000 de numere de telefon? Astăzi, Orange Romania are peste 9 milioane de clienți. Dacă vei ajunge în Palatul Telefoanelor, vei afla mai multe Știați că-uri direct din ziarele de epocă printate la scară sau de la modulul cu telefoane, special organizat, pe care poți asculta direct informații inedite. Mai mult, la Palat te așteaptă și o cabina telefonică din anii ‘90. Dacă formezi acolo numărul 921, poți lăsa propriul mesaj vocal, pentru viitor. Această expoziție a fost realizată cu echipamente recuperate din Palatul Telefoanelor, precum și cu obiecte oferite de colegi și parteneri. Fiecare element vechi și nou, păstrat și îngrijit, are o istorie cuprinsă între 100 de ani și patru luni. Împreună vrem să le ocrotim, astfel încât și următorii curioși în ale telecomunicațiilor să se poată bucura de ele. Îți mulțumim și îți urăm o călătorie plăcută printre exponate, prezente și aici, pe website.

Rețeaua SOS

Producător: Florin Cobuz, NOD Makerspace
An: 2024

„Rețeaua SOS” este o instalație care explorează relația conflictuală dintre tehnologie și natură, reprezentând un oraș abandonat, construit integral din telefoane mobile utilizate. În acest spațiu simbolic, natura își revendică și redobândește teritoriul, infiltrându-se printre dispozitivele abandonate, ilustrând reziliența mediului în fața progresului tehnologic necontrolat.

Viziunea din spatele instalației

Într-un acvariu de un metru pătrat, telefoanele devin clădiri și străzi, întruchipând un oraș părăsit. Printre aceste ruine tehnologice, plantele își întind rădăcinile, arătând cum natura se regenerează chiar și în cele mai neprielnice condiții.

Instalația își propune să aducă în prim-plan impactul deșeurilor electronice asupra mediului și ne invită să ne gândim la responsabilitatea pe care fiecare dintre noi o are în reducerea consumului excesiv, în adoptarea unor practici de reciclare corecte și în protejarea resurselor naturale pentru generațiile viitoare. Aceasta ne reamintește că alegerile noastre zilnice pot influența direct sănătatea planetei și că schimbarea începe cu fiecare dintre noi.

Obiectivele instalației

Conștientizare

Reflectezi asupra problemei globale a deșeurilor electronice și asupra modului în care acestea afectează mediul înconjurător, dar mai ales cum poți face alegeri responsabile atunci când vine vorba de tehnologie și cum poți contribui la conservarea și refolosirea unor resurse limitate.

Educație

Înțelegi importanța reciclării și gestionării responsabile a deșeurilor electronice, printr-o abordare artistică inovatoare.

Acțiune

Contribui la un viitor mai sustenabil prin adoptarea de obiceiuri de consum mai conștiente și responsabile. Poți duce orice telefon vechi în magazinele Orange, unde vei descoperi opțiunea cea mai potrivită din programul “Re”: reparare, reciclare, recondiționare sau recumpărare. În felul acesta, ai la dispoziție un mod responsabil de a renunța la dispozitivele ajunse la finalul ciclului lor de viață sau de a le da o nouă șansă celor care pot fi reparate. „Rețeaua SOS”, un demers de conțientizare susținut de Orange Romania. Programul “Re” este modul Orange Romania de a încuraja un comportament responsabil prin reciclarea, recondiționarea, repararea și recumpărarea telefoanelor vechi.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Producător: Samsung Electronics
An: 2024

Samsung Galaxy S24 Ultra este mai mult decât un telefon impresionant datorită caracteristicilor sale remarcabile: camere foto excepționale cu rezolutii de până la 200 MP, cu zoom avansat și performant în condiții de lumină scăzută, ecran uimitor, vibrant, cu rezoluție înaltă calitate și rate de reîmprospătare fluide, procesor cu performanțe peste cele ale multor laptop-uri de pe piață și memorie RAM amplă pentru multitasking și jocuri fără probleme. Acest terminal reprezintă o nouă revoluție a terminalelor mobile datorată functionalităților AI introduse cu ocazia lansării lui, iar performanța sa este potențată de utilizarea împreună cu Orange 5G, cea mai performantă rețea mobilă.

Placă de evaluare 5G M2 & modem RM530N-GL 5G

Producător: Quectel Wireless Solutions
An: 2022

Orange Romania pune la dispoziția clienților interesați să experimenteze tehnologia 5G combo-ul format din placa de evaluare Quectel 5G M2 și modemul 5G Quectel RM530N-GL. Placa de evaluare Quectel 5G M2 permite dezvoltatorilor să integreze și să testeze ușor capabilitățile 5G în diverse echipamente, asigurând o performanță optimă și o conectivitate fiabilă.   Quectel 5G M2 EVB oferă multiple opțiuni de conectivitate, inclusiv porturi seriale, GPIO, USB 3.0 și PCIe pentru transfer rapid de date și porturi Ethernet pentru conectivitate stabilă și sigură. Acesta suportă, de asemenea, conectivitatea GNSS pentru soluții precise de poziționare, ceea ce îl face ideal pentru aplicații în domenii precum vehicule autonome și logistică inteligentă. Datorită capacitățile sale versatile de conectivitate, placa de evaluare Quectel 5G M2 facilitează integrarea tehnologiei 5G în proiecte industriale.

Videotelefon IP ViewPoint 8220

Producător: Huawei
An: 2005

ViewPoint 8220 este echipat cu o cameră video încorporată cu capacitatea de a se roti vertical cu 45 de grade față de ecranul LCD, asigurând o captare precisă a cadrului. Echipamentul ViewPoint 8220 folosește tehnologia de optimizare a imaginii utilizată în alte terminale video Huawei, iar meniul de pe ecran facilitează instalarea telefonului video. ViewPoint 8220 este echipat cu interfețe audio și video, permițând conectarea la dispozitive DVD, VCD și afișarea imaginii pe televizor. Utilizează două porturi 10BaseT pentru conectarea simultană la LAN și PC. Interfața PPPoE (Point-to-Point Protocol over Ethernet), creată pentru a gestiona modul în care sunt transmise datele prin rețelele cu fir Ethernet (rețele prin cablu), acceptă tehnologii de acces în bandă largă, cum ar fi ADSL, VDSL etc.

Telefon SNOM 300 INOVATIVE SIP

Producător: SNOM
An: 2007

Snom 300 este proiectat pentru diferite medii: pentru birouri mici, centre de apeluri, holuri, camere de recreere sau pentru acasă. Prin numeroasele funcții de telefon, cerințele comunicării zilnice la birou pot fi gestionate cu ușurință. Snom 300 are o conexiune pentru căști și poate fi folosit ca model de sine stătător sau montat pe perete. Un comutator integrat cu 2 porturi Ethernet permite conectarea la rețea printr-o interfață RJ-45 simultan cu conexiunea la PC.

Router MG90 5G

Producător: Sierra Wireless
An: 2021

Routerul industrial Sierra Wireless MG90 5G reprezintă o foarte bună soluție pentru afacerile care necesită o conectivitate de înaltă performanță și fiabilitate într-un mediu industrial modern. Acest router robust și flexibil asigură o conexiune ultra rapidă și stabilă datorită suportului pentru rețelele 5G, facilitând transferuri de date de mare viteză și latență redusă, esențiale pentru aplicații critice. MG90 5G este ideal pentru industrii precum transporturi, securitate publică și utilități, datorită capacității sale de a gestiona simultan multiple conexiuni WAN (dual-modem) și de a comuta automat între acestea pentru a menține o performanță optimă.

Routerul vine echipat cu o varietate de interfețe de conectivitate, incluzând porturi USB, seriale, CAN (Controller Area Network) și GPIO (General-Purpose Input/Output), facilitând integrarea cu diverse echipamente și aplicații industriale. Aceste opțiuni extinse de conectivitate asigură compatibilitatea cu o gamă largă de dispozitive și sisteme, simplificând procesul de implementare și operare în diferite scenarii industriale. Alte avantaje ale acestui router sunt suportul pentru dual WiFi, esențial pentru asigurarea redundanței și fiabilității conexiunii, precum și pentru segmentarea traficului de date între diferite aplicații sau utilizatori, precum și funcționalitățile avansate de VPN (Virtual Private Network), critice pentru securitatea și confidențialitatea datelor.

Internet Box Wi-Fi 6 PRO 2.5Gbps

Producător: Orange
An: 2021

Ca să putem înțelege cu adevărat evoluția tehnologiei, nu trebuie decât să privim înapoi la primele dispozitive de conectivitate. Erau voluminoase, zgomotoase și foarte lente, conform standardelor moderne.   Plecând de la rate de transfer de 1.200 sau 2.400 de biți pe secundă, pe la sfârșitul anilor 1990, viteza conexiunii dial-up a crescut la ceea ce la acea vreme era considerată o viteză fulger – 56 kbps. Doar imaginează-ți că ar fi durat 15 minute să trimiți o poză sau aproximativ 40 de ore pentru a încărca un episod de pe Netflix.   Prin intermediul acestui router, Orange aduce în premieră mai mult de dublul vitezei oricărui pachet disponibil în piața de internet fix din România, oferind viteze de până la 2.100Mbps, transmise prin cablu UTP sau Wi-Fi, pe un singur device. Așa că, nu rămâne decât să te bucuri de conținut 4K, sau să devii as la jocurile preferate cu zero deconectare sau delay și să îmbrățișezi viitorul conectivității oferit de inovație.

Senzor industrial uRADMonitor A3

Producător: Magnasci
An: 2016

Orange oferă tehnologia LoRaWAN în mai multe orașe din România, susținând astfel dezvoltarea soluțiilor IoT. Un exemplu în acest sens este senzorul industrial uRADMonitor A3, care utilizează tehnologia LoRaWAN pentru a transmite date precise și în timp real despre o serie de parametri esențiali pentru măsurarea calității aerului: particule de materie (PM2.5, PM1, PM10), ozon, formaldehidă, dioxid de carbon, compuși organici volatili (COV), temperatură, presiune atmosferică, umiditate și zgomot. Cu ajutorul platformei middleware IoT Orange LiveObjects, datele colectate de senzorul uRADMonitor A3 sunt agregate și gestionate eficient. Platforma LiveObjects oferă posibilitatea de a centraliza datele și de a le expune către aplicații terțe, facilitând astfel utilizarea acestora în diverse domenii, de la protecția mediului și sănătatea publică, până la optimizarea proceselor industriale și dezvoltarea orașelor inteligente.

Conectivitatea LoRaWAN oferită de Orange Romania asigură o acoperire extinsă și o transmisie eficientă a datelor, chiar și în cele mai aglomerate orașe. Acest lucru permite implementarea senzorilor în diverse locații, asigurând o monitorizare continuă și de încredere a calității aerului. Astfel, prin utilizarea soluțiilor IoT, autoritățile locale, companiile, dar și fiecare dintre noi beneficiază de informații detaliate și în timp real, pentru luarea deciziilor informate și îmbunătățirea calității vieții.

Router Thomson Speedtouch ST530 v6

Producător: Thomson
An: 2009

Model Thomson Speedtouch ST510 V6, cu un singur Port LAN, ce utilizeaza tehnologia DSL (Digital Subscribe Line - termen care se referă la tehnologii și echipamente utilizate în reţele telefonice pentru a asigura acces la o reţea digitală pentru transferul de date pe fire de cupru torsadate), rata maximă de tranfer de date pe reteaua LAN de 100 Mbps și cu modem USB speed touch 330, tip ADSL, permite conectivitate prin USB la PC.

Telefonul fără fir VoIP Gigaset C450 IP

Producător: Siemens, Germania
Datare: 2006

Este primul dispozitiv fără fir DECT (tehnologie ce utilizează mai multe receptoare care pot comunica între ele în mod interfon sau conferință), care, pe lângă rețeaua de telefonie publică comutată (PSTN), permite și configurarea unui cont VoIP pe SIP (un protocol de semnalizare telefonică IP folosit pentru a stabili, modifica şi iniţia apelurile telefonice VoIP). Utilizat pentru serviciile de telefonie fixă, era produs de firma Gigaset (fosta Siemens Home and Office Communication Devices ). Acest echipament era compus dintr-o stație de bază, conectată la linia telefonică și un receptor (handset). Acestea comunică folosind standardul DECT, ce permitea comunicația la o distanță de până la 50 m în interior sau 300 de metri în exterior, față de stația de bază. Printre funcționalitățile oferite de acest terminal putem enumera prezentarea identității apelantului (CLIP), afișaj grafic color, iluminat, screen saver, tastatură iluminată, redial pentru ultimele 10 numere, agendă telefonică pentru 100 numere și nume, transmisie SMS.

Router CISCO seria 800

Producător: Cisco SUA
An: 1999

Routerul pentru servicii integrate (ISR), inclusiv de securitate, din seria Cisco 800 este o platformă modulară performantă, cu porturi Gigabit Ethernet (RJ-45). Utilizat cu precădere în companiile care necesită conectivitate la internet rapidă și fiabilă, precum și funcții avansate de securitate pentru a proteja împotriva amenințărilor online. Seria de routere securizate Cisco 800 oferă o gamă largă de caracteristici avansate de calitate a serviciului pentru aplicații de voce, video, date și funcții de implementare ușoară și de gestionare la distanță, cu software-ul Cisco IOS. Conectează utilizatorii la Internet sau la o rețea LAN corporativă, printr-o conexiune bidirecţională prin canale de tip B (ISDN), serială (până la 512 Kbps) sau printr-un port Ethernet WAN conectat la un modem extern de bandă largă.

Terminal de rețea ISDN Intracom

Intracom Telecom Group, Grecia
An: 1995

Unitățile de terminare a rețelei ISDN au fost dezvoltate de Intracom pentru a oferi clienților servicii ISDN de înaltă calitate și acces la internet de mare viteză, oferind în plus compatibilitate cu echipamentele analogice existente. Accesul la centrala ISDN se realizează prin linia U (160 Kbit/sec), furnizarea a două canale de voce/date de 64 Kbit/sec (canale B) și un canal de semnalizare de 16 Kbit/sec (canal D) către terminalele clienților. Terminalul de rețea conține o interfață magistrală S (până la 8 seturi ISDN), 2 analogice (a, b interfețe POTS) care oferă toate caracteristicile ISDN, o conexiune la PC prin interfața serială RS232 și un port USB pentru conexiune la PC.

Telefon public Intrarom

Producător: Romtelecom S.A.
An: 1993

Telefon public, fabricat sub licență Intracom, model portocaliu, ce funcționa doar cu cartelă. Conține trei părți principale: în partea dreaptă jos este accesul la cartelă, la mijloc sunt 16 butoane ce conțin numerele de la 0-9 și șase funcții de apelare, iar în partea de sus apare afișajul electronic care prezintă data și ora la care se efectuează convorbirea. Tot în partea dreaptă, sus, este inscripționat numele Intrarom și Romtelecom S.A. În partea stângă este plasat receptorul cu firul conectat la aparat. Telefonul a fost o prezență majoră până în anii 2000 în cabinele publice amplasate în orașe și în comunele din toată România.

Intracom ISDN Network Terminal

Producător: Intracom Telecom, Grecia
An: aproximativ 1990

Echipament produs de compania Intracom a început să fie folosit din anul 1992 pentru livrarea serviciilor ISDN de tip access de bază (BRI) la sediul clienților. Serviciul BRI oferă două canale (numite canale B) de date de câte 64 kbit/s fiecare și un canal de control (numit canal D) la 16 kbit/s. Canalele B sunt folosite pentru voce sau date utilizator, iar canalul D este folosit pentru orice combinație de date, control/semnalizare și rețea de pachete X.25. Cele 2 canale B pot fi agregate, oferind o rată totală de date de 128 kbit/s. Aceste echipamente sunt folosite în continuare de clienți pentru conectarea de minicentrale telefonice (PABX) sau pentru aplicații de date cu nevoi speciale.

Telefon ISDN Alcatel 2811

Producător: Alcatel
An: aproximativ 1990

Telefonul Alcatel 2811 de tip ISDN (Integrated Services Digital Network - un set de standarde de comunicare pentru transmisia digitală simultană a serviciilor de voce, video, date și alte servicii de rețea prin circuitele digitalizate ale rețelei telefonice publice comutate). ISDN-ul permite accelerarea transmiterii informației, indiferent de tipul său (fotografii, grafice, sunete, imagini în mișcare). Este un aparat ușor de utilizat și prezintă o gamă largă și diversă de funcții. Ecranul cu două rânduri facilitează accesul la meniurile telefonului, realizându-se astfel o apelare mult mai eficientă. Ca facilități, telefonul permite administrarea a maximum 10 numere de telefon (MSN); transmiterea și recepționarea a maximum 8 mesaje SMS programabile și 2 mesaje preprogramate; dispune de ecran cu două rânduri (32 de caractere pe rand); redirecționarea apelurilor; 20 de taste Speed Dial și 20 de numere programabile; butoane „hands-free”, „speaker” și „mut”; memorarea ultimelor 10 apeluri nepreluate; agenda; reapelarea numărului în cazul semnalului „ocupat”; filtru pentru apeluri; două tipuri de alarmă; Message Waiting - afișarea celui mai nou mesaj.

Osciloscop universal E 0109

Producător: Întreprinderea de Aparate Electronice de Măsură și Industriale IEMI
Perioada: 1985 – 1990

În anul 1966, s-a înfiinţat în România FEMI (Fabrica de aparate Electronice de Măsură şi Industrială, ulterior IEMI), care din 1968 produce aparatură de măsurare şi industrială, folosind documentaţie obţinută majoritar prin contracte de cercetare cu ICPE (Institutul de Cercetări şi Proiectări Electronice). Osciloscopul este un aparat electronic de măsură care servește la observarea și măsurarea unui semnal de tensiune electrică cu frecvență constantă. Osciloscopul clasic este realizat asemănător unui tub catodic în care un fascicul de electroni este accelerat spre un ecran fosforescent și produce pe acesta un punct luminos. Poziția x-y a punctului luminos pe ecran este comandată prin circuite și dispozitive specializate. Osciloscopul de tip E 0109 este un aparat echipat cu tranzistoare, circuite logice integrate și tub catodic rectangular. Amplificatorul vertical cu două canale are banda de trecere la 3 dB: 0 – 25 MHz, coeficienţii de deviaţie pe vertical: 2mV-10V/ div. Amplificatorul orizontal are banda de trecere de 0–1 MHz. Alimentarea aparatului este la 220/50/60 V. Era destinat pentru servicii în laboratoare şi/sau standuri de testare.

Modul echipament Ericsson tip AXE 10

Producător: Ericsson, Suedia
Perioada: 1980-1990

Ericsson este o companie multinațională suedeză specializată în echipamente de telecomunicații și servicii. Fondată în 1876 de Lars Magnus Ericsson în Stockholm, Suedia, a debutat ca un mic atelier de reparații pentru echipamente telegrafice. Compania a crescut rapid, devenind un important producător de echipamente telefonice. În secolul XX, Ericsson a jucat un rol crucial în dezvoltarea tehnologiei de telecomunicații, lansând centrale telefonice inovatoare și echipamente mobile. În anii 1980, a introdus sistemul de comutație digitală AXE, care a devenit un standard în industrie. Echipamentul Ericsson AXE din Palatul Telefoanelor este o centrală telefonică digitală care face parte din familia de sisteme de comutație dezvoltată de Ericsson. Acesta este folosit pentru a gestiona traficul de voce și date în rețelele de telecomunicații. Sistemul de comutație AXE 10 este cunoscut pentru flexibilitatea, scalabilitatea și fiabilitatea sa, fiind utilizat de mulți operatori de telecomunicații din întreaga lume pentru a gestiona traficul de voce și date. Modulul Ericsson este o parte componentă specifică a acestei centrale, care este proiectată pentru a conecta până la 128 de abonați digitali la rețeaua de telecomunicații. Porturile pentru abonați digitali permit conexiuni ISDN (Integrated Services Digital Network) sau alte tipuri de conexiuni digitale pentru utilizatori finali, oferind servicii precum telefonie, fax, transfer de date și acces la internet. Sistemul Ericsson AXE, inclusiv AXE 10, este cel mai răspândit sistem de comutare din lume. Este utilizat în aplicații de telefonie publică de orice tip, inclusiv în aplicațiile tradiționale de rețea fixă în rețele locale, de tranzit, internaționale și combinate. AXE este, de asemenea, implementat pentru toate standardele mobile majore – analogice și digitale.

Ramă modulator de frecvență VPU

Producător: VEB RFT Fernmeldewerk Leipzig
Perioada: 1973-1990

Modulația de frecvență (FM) este metoda de transmitere a informațiilor peste o undă purtătoare prin variația frecvenței acesteia. În modulația analogică, o undă purtătoare sinusoidală care variază continuu modulează semnalul de date. Cele trei proprietăți definitorii ale unei unde purtătoare – frecvența, amplitudinea și faza – sunt folosite pentru a crea modularea AM, FM și fază. Tehnica sistemelor telefonice de curenți purtători se bazează principiul translației frecvențelor. Circuitele lungi în cablu se realizează pe patru fire. Utilizarea repetoarelor vocale a permis crearea de circuite lungi, de ordinul miilor de km. Primele sisteme de curenți purtători foloseau transmiterea pe linie a undei purtătoare și a celor două benzi laterale, precum și o amplificare mare la emisie.

În perioada 1936-1939 se instalează pe scară largă sisteme telefonice de curenți purtători cu mai mult de trei căi, în special cu 12 căi. În anul 1938 se standardizează banda de frecvență transmisă sistemelor de curenți purtători cu 12 sau mai multe căi multiplu de 12 la 0.3-3.4KHz, corespunzătoare distanței de 4 KHz între frecvențele purtătoare. Lărgirea benzii transmise aduce o îmbunătățire a calității circuitelor telefonice din punct de vedere economic prin ieftinirea costului liniei repartizat pe cale telefonică, datorită introducerii sistemelor cu număr mare de căi. Prin îmbunătățirea echilibrării și perfecționarea amplificatoarelor se trece la construcția sistemelor de curenți purtători pe cabluri simetrice cu 12, 24, 48, 60 și 120 căi în banda de frecvență până la 552 KHz. În amplificatoarele vocale pe două fire, în aparatele telefonice cele două căi de transmisie sunt separate prin sisteme diferențiale (transformatoare diferențiale sau sisteme diferențiale cu rezistențe). Caracteristica principală a unei căi de transmisie o formează lărgimea benzii de frecvență transmisă. Funcționarea sistemelor telefonice de curenți purtători se bazează pe translația spectrului de frecvență al semnalelor transmise cu ajutorul modulației de amplitudine și separarea semnalelor transmise pe diverse căi ale sistemului cu ajutorul filtrelor de bandă. Rama de modulare a frecvenței VPU prezentă la Palatul Telefoanelor conține grupurile primare cu 12 căi telefonice, transpuse în banda 12-60 KHz sau 60-108 KHz. Grupul primar ce ocupă banda 12-60 kHZ este denumit grup primar de bază A, iar cel ce ocupă banda 60-108 kHz, este grup primar de bază B. Un grup primar ocupă o bandă de 12x4 = 48 KHz. Grupul secundar cuprinde 5 grupuri primare (5x12) așezate unul lângă celălalt și conține 60 de canale în intervalul său de frecvență de la 312 KHz la 552 KHz. În VPU, grupurile primare sunt modulate cu 5 frecvențe purtătoare (420, 468, 516, 564 sau 612 KHz). Grupele secundare se formează prin translația grupului secundar de bază în banda frecvențelor corespunzătoare. În total, cadrul VPU poate forma 24 de grupuri secundare.

Comutator Pentaconta 1000A

Producător: Electromagnetica, București
An: aproximativ 1980

În România, centrala telefonică automată Pentaconta 1000A a fost produsă sub licență americană ITT Corporation. După anii 1980, s-a trecut însă la modelul 1000T realizat la Electromagnetica București. Rama din expoziție conține registru, traductor, transmițător, markeri, relee mutiple și selectori (grupuri de contacte la intersecţia unor bare verticale cu unele orizontale). Un comutator Pentaconta putea fi recunoscut prin elementele sale de selecție de bază, care aveau întotdeauna 14 bare orizontale vizibile. Pentaconta 1000A este un multiselector cu 1040 de puncte de ieșire la nivelul liniei de selectare a abonatului (ESL). Radicalul „Penta” însemna că abonații erau grupați pe module primare de 50.

Centrală telefonică cu baterie centrală (BC)

Model: RS-7429 C
Producător: Electromagnetica, București
Datare: 1977

Centrala are o capacitatea de 120 de linii, 10 linii interurbane, 15 cordoane și 10 linii de ordine. Fiecare circuit de linie locală are un jack combinat cu un anunciator cu clapă de 350 ohmi. Clapa anunciatorului se ridică automat când se introduce fișa în jackul corespunzător. Circuitele de cordon normale au doi anunciatori de alimentare și de sfârșit de convorbire de 2x100 ohmi, o cheie de ascultare și o cheie de apel și reapel. Circuitele de cordon interurbane au un anunciator de sfârșit de convorbire de 100 ohmi, o cheie de ascultare și convorbire, precum și o cheie de apel și reapel. Schimbătorul funcționează cu 24 de volți. Circuitul de operatoare are o cheie pentru a conecta un vibrator de apel, o cheie pentru întreruperea soneriei și o cheie de apel pentru liniile cu 2 abonați. Două sau mai multe schimbătoare pot funcționa împreună cu ajutorul liniilor de transfer și a liniilor de ordine, când numărul liniilor este mai mare decât capacitatea unui schimbător. Schimbătorul se întrebuințează pentru serviciul local și interurban. La acest tip de schimbător se întrebuințează aparatul telefonic RS -7340 C.

Dispozitiv portabil de testare RFT model 2481.105-10002

Producător: Telefon und Signalbau, Germania
An: 1976

Dispozitivul era folosit pentru a verifica rapid selectoarele de grup și de linie. Este alimentat cu 60V de la o sursă externă sau de la o unitate principală. Dispozitivul de testare conține cabluri de testare, întrerupătoare numerice, întrerupătoare Kellog, lămpi de semnalizare, un receptor. În carcasă există relee de control.

Centrală telefonică Mix&Genest

Producător: Electromagnetica, București
An: 1975

Acest model de centrală telefonică a fost conceput pentru 5 abonați telefonici interiori, cuplați la cele 5 anunciatoare (electromagneți speciali), respectiv 5 jack-uri și trei circuite de cordon, care semnalează că pot avea loc trei convorbiri simultan. Prin intermediul celor 5 chei, telefonista stabilea legătura cu abonații. Lateral, dreapta, este situat receptorul telefonic, în stânga găsim manivela pentru antrenarea inductorului, iar deasupra mecanismului este plasată soneria. Centrala telefonică a fost realizată la Electromagnetica după patentul Mix & Genest, a cărui emblemă apare pe partea frontală a aparatului. Compania Mix & Genest a fost fondată la 1 octombrie 1879 de către omul de afaceri Wilhelm Mix și inginerul Werner Genest în Berlin-Schöneberg. Bucurându-se de un mare succes, compania a devenit unul dintre pionierii dispozitivelor de joasă tensiune. Printre produsele companiei se numărau aparate pentru telefonie și telegrafie. Până în 1904, compania avea deja 2.300 de angajați și filiale în Londra și Amsterdam

Centrală telefonică cu baterie locală cu 50 de numere

Producător: Electromagnetica, București
An: 1971

Realizată în anul 1971, la Electromagnetica București, centrala telefonică cuprindea un suport de lemn care susținea centrala telefonică propriu-zisă, casca cu microfonul centralistei, manivela de antrenare a inductorului și telefonul cu disc prin care aceasta stabilea legătura cu abonații. Pe partea frontală a centralei erau fixate chei prin intermediul cărora se făcea legătura cu abonații atât în sistem de comunicații local-local, cât și local-interurban sau interurban-interurban. Sub chei se găseau 50 de jack-uri și 50 de anunciatori (electromagneți speciali), care se declanșau pentru a anunța telefonista atunci când cineva dorea să efectueze o convorbire. În cazul în care convorbirea se făcea cu un abonat conectat la aceeași centrală, centralista introducea mufa jack la interiorul dorit. Telefonul cu disc, care s-a răspândit după cel acționat prin manivelă, era comandat tot prin centrală. Pentru efectuarea unei convorbiri se ridica receptorul și se apăsa de mai multe ori pe furcă până când răspundea centralista.

Cadrul de preselecție a centralei telefonice TW 55, parte componentă

Producător: RFT Kombinat VEB Fernmeldewerk Arnstadt
An: 1971

RFT Kombinat VEB Fernmeldewerk Arnstadt (Uzina de telecomunicații din Arnstadt), fondată în 1938 ca sucursală a „Siemens & Halske”, după sfârșitul războiului a fost încorporată în societatea de acțiuni sovieto-germană „Isolator” și din 1948 a fost numită „Uzina de telecomunicații Arnstadt”. Producția inițială de receptoare de radio și televiziune a fost întreruptă în scurt timp, iar fabrica s-a specializat în producția de tehnologie de telefonie. În anii 1980, fabrica a fost numită „VEB Nachrichtenelektronik Arnstadt” și a produs componente pentru sisteme stereo, difuzoare și tehnologie de lipire. Placa de testare cu 12 linii face parte din cadrul ansamblului trunchiului (Tr) al centralei telegrafice cu control direct tip TW 55, comutare electromecanică. Sarcina sa este de a asigura conexiuni între centre, de obicei prin canalul VT.

Stand de testare tip 2480.006-10001

Producător: RFT PGH Signal und Fernmeldetechnik Erfurt, Germania
An: aproximativ 1971

RFT (Radio- and Telecommunications Technology) nu a fost un nume de companie, ci un logo al unei asociații de mărci înregistrate din Republica Democrată Germană, care includea companii din industria tehnologiei telecomunicațiilor, măsurare, industrie etc. A fost creată în 1946, cu mult înainte de înființarea RDG, și a fost preluată de VVB Radio und Fernmeldetechnik și mai târziu de combinate. Marca comercială RFT a fost înregistrată oficial la 8 iulie 1957. Aparatul expus a fost folosit pentru testarea de către operator a liniilor de telex din cadrul centralei TW 55, produsă de RFT, PGH Signal und Fernmeldetechnik, Germania. Prezintă un set de telefoane cu două discuri de selecție a numerelor diferite, un întrerupător de operare, 14 butoane de comutare, șase lumini de notificare, două lămpi electrice și un comutator rotativ cu 10 poziții.

Teleimprimator T 100

Producător: Siemens, Germania
An: aproximativ 1970

T100 este un teleimprimator electromecanic, introdus în 1958 de Siemens în München, Germania. Acesta este un dispozitiv de afișare bazat pe o mașină de scris comandată electric, folosit la tipărirea mesajelor primite de la alte dispozitive electronice. Modelul a fost disponibil într-o varietate de carcase și a fost cel mai apreciat teleimprimator realizat vreodată de Siemens. Acesta a fost folosit pe rețeaua TELEX la nivel mondial, dar și ca terminal pentru o serie de mașini de cifrat (criptografice) și pentru prima generație de calculatoare. Părțile componente sunt carcasa metalică, dispozitivul de punere în mișcare, electromotorul, claviatura cu 4 rânduri de clape, emițătorul pentru impulsuri electrice, receptorul, traductorul și dispozitivul imprimat (rola cu bandă). Alfabetul este format din combinații de câte 5 impulsuri de curent electric, mașina transmițând în acest fel 32 de caractere diferite. Acest tip de aparat a fost utilizat pe scară largă până în anii ‘90, fiind înlocuit apoi de internet și poșta electronică. Teleimprimatoarele nu erau conectate la rețeaua telefonică normală, ci aveau un sistem telefonic legat separat, a cărui tensiune de lucru era diferită, în funcție de model.

Ceas electric principal RFT Typ HU 12/60

Producător: VEB Gerätewerk,Germania de Est
An: 1965

În telegrafie, era necesară conectarea ceasurilor de la distanță (ceasuri secundare) prin cabluri la un ceas de control (ceasul principal), în scopul de a crea un sistem în care fiecare ceas să afișeze exact aceeași oră. Ceasul principal are un mecanism convențional de ceas automat, care este încărcat electric prin mecanismul de rulare a greutății. Ceasul pendulă HU 12/60 era proiectat să servească drept ceas principal într-un sistem de ceasuri sincronizate. Un „pendul de 3/4 de secundă” în contextul ceasurilor electrice se referă la un pendul cu o perioadă de 3/4 de secundă, ceea ce înseamnă că acesta completează o mișcare completă (de la o parte la alta și înapoi) în 1,5 secunde.

Acest tip specific de pendul este folosit în unele ceasuri electrice pentru a regla mecanismul de cronometrare. A fost utilizat în diverse instituții administrative, companii de transport, telecomunicații etc., în care era necesară o temporizare exactă a activităților. Această cerință era îndeplinită printr-un sistem de ceasuri secundare, conectate cu un ceas principal, numit și ceas „mamă”. Ceasul principal, care controlează întreg sistemul, trebuie să fie de mare precizie, cu fiabilitate operațională ridicată. Mecanismul este alimentat de o greutate care este înfășurată cu comandă electrică la fiecare minut, astfel încât, rezerva de putere completă de 10 ore este garantată în orice moment. Ceasul este astăzi incomplet – lipsesc pendulul și greutatea de încărcare.

Caracteristici ale ceasului expus:

  • ceas pendul 3/4 secunde fără dispozitiv de semnalizare;
  • pendulul ceasului principal este compensat de temperatură;
  • frecvența pendulului este de 40 de oscilații complete pe minut;
  • tensiune de funcționare: 60 volți;
  • conectarea ceasurilor secundare: 30 bucăți la 60 volți;
  • alimentare: rezervă de putere în caz de întrerupere a curentului – 12 ore (după restabilirea alimentării, cu calibrarea ceasurilor secundare).

Sincronizarea echipamentelor moderne se realizează prin rețele specifice ce folosesc ceasuri cu rubidium ca surse primare de sincronizare. Acestea sunt conectate prin GPS la sateliții geostaționari ce transmit semnale cu înaltă stabilitate provenite de la propriile ceasuri atomice realizate cu cesiu. O sursă primară își menține stabilitatea timp de 30 de zile fără a fi nevoie să se sicronizeze cu sursa ceasului atomic. Sursele secundare de sincronizare sunt dotate cu oscilatoare termostatate cu quarț și sunt sincronizate permanent de către sursele primare cu rubidium. O sursă secundară îți păstrează stabilitatea timp de 24 de ore fără a fi conectată la sursa primară.

Modul panou de măsurători RS 715

Producător: Electromagnetica, București
Perioada: aproximativ 1962-1970

Aparatul este un modul de verificare și testare pentru măsurarea nivelului unui semnal într-un punct din lanţul de transmisie pentru ST 24 – sistem de curenți purtători telegrafic cu 24 canale pentru mașini Telex, cuprinse în banda unui singur canal telefonic. Sistemul cu tranzistori cu 24 canale telefonice ST-24 a fost un sistem de transmisiuni care a fost fabricat cu succes la Electromagnetica București, unde a fost înființată o sectie de fabricație care funcționa pe baza echipamenelor elaborate de Institutul de Cercetare și Proiectare pentru Telecomunicații. Telexul, serviciul de dactilografiere la distanță cu ajutorul teleimprimatorului, se prezenta în epocă astfel „Spre deosebire de convorbirea telefonică, după cum bine vă este cunoscut, telexul are avantajul că oferă un document scris, înlăturând astfel posibilitatea eventualelor greșeli.”

Echipament de testare centrale manuale

Producător: Electromagnetica, București
Perioadă: aproximativ anii 1960

Echipamentul de testare și monitorizare pentru centrale telefonice manuale se prezintă sub forma unui dulap din lemn cu un panou frontal și un pupitru ce cuprinde două joncțiuni de verificare. Echipamentul de examinare asigură supravegherea funcționării centralelor. Acesta cuprinde pupitrul cu lămpi și benzi de chei ale comutatorului pentru verificarea și testarea diferitelor circuite și linii aparținând centralei (multe dintre ele lipsesc astăzi). Pe panoul de operare există benzi de lămpi de control și de monitorizare, care indică ocuparea circuitelor de conectare. Tot pe panoul frontal se află ecranul instrumentului de măsurare ale curentului, tensiunii și rezistenței circuitelor de linie. Masa de testare este prevăzută cu jack pentru casca operatorului. Alimentarea a fost modificată prin introducerea unui redresor cu semiconductori (tranzistori și punte redresoare), care a fost adăugat pentru a înlocui bateria locală.

Aparat de testare pentru centrale manuale

Producător: Electromagnetica, București
Perioadă: aproximativ anii 1960

Aparatul pentru testarea și verificarea tensiunilor de linie de 24V cu baterie centrală are în componență un panou cu chei pentru apel linie, echipament, inversare fir, linie pământ, punte de măsură, șunt, curent linie, borne pentru cască și microfon, borna inductorului și bornele pentru liniile de testare. Cel prezent în expoziție, produs în anii 1960, a funcționat la Direcția Județeană de Poștă și Telecomunicații din Tulcea.

Ceas de control / Ramă de timp

Producător: necunoscut
Perioada: 1950-1960

Rama de timp este un ceas de control și monitorizare care făcea parte din Centrul principal de control al ceasului, fiind folosit alături de altele pentru a afișa impulsurile de la ceasul principal către rețeaua secundară de ceas, fiecărei linii fiindu-i atribuit un ceas de control. Dacă impulsul pentru o linie are o eroare din cauza unei defecțiuni, ceasul de control al liniei respective se oprește și dă o alarmă vizuală sau acustică.

Centrală telefonică manuală cu baterie centrală

Producător: necunoscut
Perioada: 1950-1960

Centrala telefonică manuală cu baterie centrală (BC), cu un singur operator uman, putea funcționa ca unitate separată sau asociată cu două sau mai multe centrale formând multiple telefonice pentru mărirea numărului de posturi. Centrala este compusă dintr-o ramă metalică cu un panou vertical, terminat în partea de jos cu un pupitru. Alimentarea se făcea de la o baterie centrală de 24 V. Panoul centralei din expoziție este alcătuit dintr-un cadru metalic pe care sunt montate regletele cu jackuri și lămpi. Sub regletele cu jackuri este montat un rând de lămpi fine de convorbire și controlul apelului și al sfârșitului de convorbire. Toate părțile echipamentului și cablajul de legătură sunt accesibile. Pupitrul centralei are patru fișe ale cordoanelor de legătură, cu câte două intrări (pereche), un rând de șase chei de convorbire și de apel. Frontal, este prevăzut cu jackuri pentru dispozitivul operatorului (cască și microfon), fără inductor de apel. Centrala asigura legătura local, interurban și internațional. Legăturile nu se făceau direct cu abonații, ci prin centralele din localitățile apelate. Persoanele care trebuiau să efectueze un apel contactau operatorul din biroul central, acesta conecta o fișă la circuitul corespunzător pentru a se conecta la un alt operator de centrală, care la rândul său conecta apelul la persoana potrivită și conversația putea fi stabilită.

Ceas electric secundar

Producător: Pragotron, Cehia
Perioada: anii 1950

Mecanismul de ceas secundar, prezent între exponate, nu este unul convențional, deoarece constă doar dintr-o roată cu clichet, un mecanism de antrenare al indicatorilor minutar și orar. Ceasurile secundare se bazează pe impulsurile electrice primite de la ceasul principal pentru a acționa mecanic ceasul cu o unitate de timp. Este realizat după designul lui Hans Hilfiker, inginer și designer elvețian, care a proiectat, din 1944, ceasurile instalate în gările din Elveția, cu ace indicatoare trunchiate și fără cifre. Ceasul este utilizat pentru comutare pe minut la impulsuri de 12/14/48/60V. Rama este confecționată din bachelită de culoare maro

Terminal Bell Telephone

Producător: Bell Telephone Mfg. Co., Belgia
Perioada: posibil 1940-1950

Terminalul Bell Telephone din expoziție, echipat cu tuburi electronice, a făcut parte din echipamentul de telegrafie și telefonie simultană BELL TELEPHONE. Transmisiunile de telegrafie și telefonie simultană se realizează prin utilizarea în același timp a unei perechi de conductoare a liniei, atât pentru telefonie, cât și pentru telegrafie. Funcționarea cu două fire necesită două frecvențe purtătoare diferite, câte una pe fiecare direcție (A și B). Echipamentul terminalului este montat pe un cadru din metal vertical cu posibilitatea de fixare a modulelor componente, asemenea unor sertare. Modul pentru intrare telefon: jack pentru telefon de testare, comutator pentru pozițiile Scos, Ascultare, Măsurare, Convorbire, și conectori laterali pentru cablurile de legătură. Modul oscilator cu dispozitiv de reglarea frecvenței cu cadran rotativ pe două benzi: A-30 Hz-300 kHz) și B- 150-650 kHz, comutator de frecvență în trepte pentru benzile A și B, comutator pentru intrarea simetrică și asimetrică, instrument de măsurare a nivelului semnalului, două comutatoare de reglaj a nivelului – brut și fin.

Modul transmițător pentru intrarea simetrică și asimetrică: se referă la modul în care sunt conectate și configurate circuitele de semnal. Intrarea simetrică implică utilizarea a două conductoare pentru transmiterea semnalului, unde semnalul util este transmis diferențial (un semnal pe fiecare conductor, de amplitudine egală, dar de fază opusă). Conține două jack-uri de intrare, comutator în trepte pentru impedanța de linie, un comutator de frecvență cu două trepte (<3 kHz și >3 kHz) și un comutator pentru nivelul curentului și un comutator pentru nivelul semnalului. Terminalul are module tip psofometru: psofometrul este un dispozitiv utilizat pentru măsurarea zgomotului în sistemele de telecomunicații, în special în liniile de telefonie și în echipamentele de transmisie. Numele provine din cuvântul grecesc „psophos”, care înseamnă „zgomot”. Acest instrument este esențial pentru evaluarea calității semnalului și pentru asigurarea că nivelurile de zgomot sunt menținute în limite acceptabile. Modul afișează un instrument de măsură a nivelului de zgomot al liniilor telefonice (măsurat în decibeli), dispozitiv de reglaj a șase benzi de frecvență de la 10-2650 kHz, comutator de reglaj a impedanței de linie, comutator de nivelul al curentului de linie și o bornă pentru cablu coaxial.

Modul de centrală telefonică SG-IV-7 A2

Producător: necunoscut
An: 1931

În 1927, potrivit datelor ANCOM România, se instala în clădirea Dacia din Bucureşti prima centrală telefonică automată de tip Rotary 7A1, cu peste 3.000 de linii telefonice. Aceasta a funcționat până în anii 1984-1985. De altfel, centrala telefonică a precedat construcţiei Palatului Telefoanelor, clădire finalizată în 1933. Ulterior, au fost instalate în București centrale telefonice automate rotative de tipul modelului 7A2 (în Victoriei, Banu Manta şi Vitan), cu o capacitate de 10.000 de numere, care se utilizau în rețelele telefonice urbane de mare capacitate, numerotația posturilor fiind formată din 4-6 cifre. Modelul din expoziție este prevăzut cu selectoare, căutătoare, relee și dispozitive electromecanice numite combinoare, prin care se execută un număr mare de operații de comutare de circuite. Dispozitivul comanda selecția printr-un circuit specific centralelor rotative, numit și circuit de registru. Astfel, un rol important îl avea selectorul, un dispozitiv electromecanic rotativ a cărui mișcare avea ca scop căutarea liniei abonatului care dorea să inițieze un apel.

Conexiuni: om, fibră și beton

Conexiuni: om, fibră și beton

Rămas bun și... pe curând!
Sperăm că acum ai aflat mai multe despre istoria telecomunicațiilor, că ai simțit și puțin din spiritul vremurilor istorice și ai înțeles că pionieratul în telecomunicații este o constantă pentru echipele de profesioniști care s-au pus în slujba conectării oamenilor, de-a lungul timpului. Poveștile spuse sau la care a fost martor Palatul Telefoanelor vor continua să fie colectate în această expoziția Orange, online și offline, textele, imaginile, vocile și materialele video vor continua să spună povestea umanității, mai conectată și mai interesată în a găsi soluții pentru un viitor mai bun. La Palat, vei descoperi cum filme de epocă, fotografii de arhivă, ziare vechi, echipamente istorice, parte din patrimoniul tehnologic, stau alături de imagini noi, soluții inovatoare, manifest pentru mediu sau idei ingenioase pentru tineri. Dacă ți-a plăcut ce ai aflat, dă mai departe poveștile din expoziția „Conexiuni: om, fibră și beton”!