Vă prezint în cele ce urmează, câteva previziuni Orange în domeniul tehnologiei.
Previziunea nr. 1: Identitatea digitală sau cum spunem ”la revedere” parolelor
În 2018 tehnologiile de recunoaștere biometrică vor pătrunde din ce în ce mai mult în viața noastră. În esență, de acum înainte ”TU” vei fi propria ta parolă, prin amprenta digitală, facială sau oculară. Cercetările în domeniul securității digitale vor pune foarte mult accent pe autentificarea comportamentală. De exemplu, sistemul pe care îl are Orange în perspectivă va analiza acțiunile tale cu telefonul - felul în care glisezi degetul pe ecranul smartphone-ului atunci când îl deschizi și mișcarile pe care le faci – în așa fel încât datele tale personale să fie protejate. Această analiză se va face continuu pentru confirmarea identității fără să mai fie necesară vreo parolă.
Previziunea nr. 2: Salvarea planetei cu ajutorul dronelor
Sunt oare dronele doar niște jucării mai complexe? Nici pe departe. ”Dronele sunt obiecte zburătoare ușor de manevrat, care pot fi operate de la distanță și care pot, practic, să ajungă oriunde”, ne spune Bertrand Rojat, Head of Open Innovation în cadrul Tehnocentre Orange Valee. Scopul folosirii dronelor este acela de a colecta imagini și date ce sunt apoi folosite în multiple aplicații Smart pentru protejarea mediului. O situație de win – win pentru oameni și planetă deopotrivă.
Previziunea nr. 3: Este timpul pentru realitatea virtuală – VR și realitatea augmentată – AR
Realitatea virtuală și cea augmentată nu vor mai fi folosite doar pentru amuzament, ci utilitatea lor se va extinde și în alte domenii cum ar fi reconstruitea siturilor istorice, restaurarea clădirilor și chiar în domeniul sănătății, unde dispozitivele VR vor putea ajuta la tratarea diverselor afecțiuni.
Previziunea nr. 4: Controlează-ți smartphone-ul prin atingere și voce
Inteligența artificială va fi o parte foarte importantă din viața noastră și va deveni din ce în ce mai complexă pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții și pentru a ne ajuta să ne folosim timpul mai eficient, pentru lucrurile care contează pentru noi. Noile case inteligente – Smart Home – vor fi echipate cu roboți domestici și asistenți personali care își vor primi comenzile fie prin atingerea unui ecran, fie prin comandă vocală, așa cum este cazul asistentului vocal Orange Djingo, disponibil în prima parte a anului 2018. Orange Djingo vă va ajuta să controlați toate obiectele conectate din casă – poate apela un număr de telefon, poate deschide televizorul, etc.
Previziunea nr. 5: Mai multe orașe Smart
Este deja un fapt cunoscut că noțiunea de
Smart City este echivalentă cu un oraș cu o mai bună calitate a vieții locuitorilor săi și, în același timp, cu rezultate reale în economisirea consumului de energie și reducerea poluării. Iar provocarea de a atinge un nivel cât mai înalt în atingerea acestor obiective este cu atât mai importantă cu cât știm cu toții că fenomenul de aglomerare urbană este în continuă creștere la nivel global. De aceea, Orange continuă să dezvolte servicii și soluții smart pentru orașe smart. Tehnologiile digitale vor ajuta la reducerea poluării (reducerea nivelului de dioxid de carbon din aer) și nu în ultimul rând, la diminuarea consumului de apă și energie.
Previziunea nr. 6. Mașini fără șofer sau inteligența artificială în acțiune
Cu siguranță că tehnologia care va permite utilizarea mașinilor fără șofer va fi cea cu o influență majoră asupra societății. Circulația ar fi mai sigură, se presupune că nu ar mai exista proverbialele dispute între șoferi și pietoni și că, în timp, se va ajunge la o reală transformare a orașelor. Chiar dacă mașinile fără șofer sunt o promisiune frumoasă a viitorului, trebuie să recunoaștem că mai avem destul de mult până acolo. Din fericire, însă, introducerea și utilizarea inteligenței artificiale în multe domenii ale vieții reprezintă un pas înainte spre viitorul Smart. Lyse Brillouet, director al Digital Society Reearch în cadrul Orange Labs, ne spune despre această tehnologie că: ”Nu mai este chiar un vis, dar este clar că nu este nici realtate, încă”.
Sursa:
www.orange.com/fr