×

Accesează
contul existent

7 trucuri pentru o fotografie reușită cu smartphone-ul tău

Nu am fost niciodată un fotograf deosebit, dar mereu mi-am dorit să pot face fotografii frumoase. Și pentru asta, am descoperit că nu trebuie să faci nimic special ci doar să cunoști câteva mici trucuri despre cum funcționează camera smartphone-ului, pe care am de gând să le împărtășesc cu voi astăzi.

articol

Înainte de apariția smartphone-ului, a face o fotografie deosebită implica multe cunoștințe, dar acum lucrurile sunt din ce în ce mai simple, pentru că telefoanele noastre inteligente au camere foto absolut spectaculoase, setate automat, în așa fel încât să capteze cele mai bune imagini. Dar puțin ajutor din partea ”artistului” nu strică niciodată.

Știați că ”fotografie” vine din limba greacă: ”phos”, care se traduce ca ”lumină” și ”graphis” care se traduce ca ”scriere”? Cu alte cuvinte, fotografie înseamnă ”scriere cu lumină”.

Luminozitatea

Primul sfat pe care ni-l dau cunoscătorii este să fim foarte atenți la luminozitate. Direcția și intensitatea sursei de lumină pot avea un impact important asupra calității unei fotografii. De aceea, fotografii profesioniști folosesc reflectoare și alte device-uri care îi ajută să controleze lumina. Pentru cei neprofesioniști, ca mine, de exemplu, a face o fotografie înseamnă a scoate telefonul din buzunar și a capta o imagine care îmi pare că trebuie imortalizată, ceea ce se poate întâmpla oriunde, fără ca sursa de lumină să fie neapărat sub controlul meu. Dar există totuși câteva reguli simple de care țin seama. De exemplu, este important ca sursa principală de lumină, fie că este soarele sau un bec, să fie poziționată în spatele meu în așa fel încât să lumineze cât mai bine obiectul (sau subiectul!) pe care vreau să îl fotografiez.

Lentile curate

Deși este un sfat care poate părea banal, eu îl găsesc foarte important și asta pentru că de cele mai multe ori am tendința de a curăța doar ecranul telefonului, nu și lentilele care se află pe spate. Iar diferențele sunt foarte vizibile atunci când lentilele sunt curate. La fel ca atunci când îți ștergi ochelarii și dintr-o dată totul este mult mai clar.

Flash on sau off?

Depinde. Recomandarea cunoscătorilor este să nu setați flash-ul (sau blitzul) pe poziția pornit tot timpul. Este mai bine să îl activați voi atunci când credeți că luminozitatea este scăzută. Flash-ul poate să producă anumite efecte nedorite într-un mediu luminos, cum ar fi ochii prea strălucitori (sau chiar să producă efectul de ”ochi roșii”) sau să facă culoarea pielii mult prea luminoasă, indiferent cât de performantă este camera telefonului. Există însă și excepții în care flash-ul-ul poate să aibă un efect pozitiv, chiar și atunci când este folosit în condiții de luminozitate mare, dacă vreți ca obiectul fotografiat să fie mai luminos sau dacă vreți să estompați puțin umbrele.
Iată și două exemple:

Fără flash:

Și cu flash:

Expunere și focus

Camerele foto ale smartphone-urilor de astăzi, extrem de performante, fac focus automat pe obiectul din prim plan, dar, atunci când există mai multe obiecte în imaginea pe care vreți să o captați și pe care vreți să îl scoateți în evidență, puteți folosi funcția de focus manual, foarte simplu: atingeți camera foto pe obiectul pe care îl doriți evidențiat și...cam atât.

O altă funcție pe care o puteți folosi este expunerea sau, cu alte cuvinte, puteți regla cantitatea de lumină care pătrunde în lentilă. O funcție utilă dacă nu aveți o lumină foarte puternică, care se poate folosi foarte ușor: pentru Android, trebuie să apăsați ușor pe ecran și să folosiți cursorul pentru reglarea luminozității, iar pentru iOS doar apăsați pe eran și miscați degetul până atingeți luminozitatea dorită.

Această funcție poate să fie foarte utilă dacă vreți, de exemplu, să captați minunata imagine a lunii pline, noaptea. Ajustarea expunerii poate să facă diferența, adică între o imagine în care nu se vede dacă este luna plină sau becul de pe stradă și una în care se poate vedea foarte clar că e vorba despre minunatul astru.

Modul HDR – High Dynamic Range

Sună destul de pretețions, e edevărat, dar, de fapt, este vorba doar de o funcție a cemerei telefonul pe care o puteți folosi uneori, atunci când poate vă doriți ceva mai mult de la imaginea pe care vreți să o fotografiați. Această funcție este utilă pentru a obține un mai bun echilibru între culori, luminozitate și umbre. Practic, în modul HDR, camera face trei fotografii – una mai întunecată, una mai luminoasă și una neutră – pe care le suprapune pentru a produce imaginea cu cele mai bune detalii, cât mai apropiată de modul în care o percepe ochiul nostru. Dat fiind acest proces, declanșatorul va porni cu o mică întârziere și, de aceea, este recomandat să nu setați funcția activă by default și să o folosiți doar pentru imaginile statice.
Doar ca să vă faceți o idee, iată o imagine fără HDR:


Și una cu HDR activ:


 

Folosiți regula ”treimii”

Această ”regulă” de compoziție este foarte des folosită în pictură și în arta fotografică. Ideea ei este aceea conform căreia o imagine este mult mai interesantă dacă subiectul este aliniat imaginar cu niște linii care impart imaginea în trei, pe orizontală și verticală. Se obțin astfel nouă cadre care te ajută să orientezi camera în așa fel încât subiectul să nu fie în centrul imaginii ci ușor într-o parte, pentru a crea o imagine mai dinamică și mai ”aerisită”. Dacă nu vreți să vă folosiți doar imaginația, telefonul vă oferă această funcție: pentru Android, intrați în Settings – Photos&Camera iar aici setați funcția ”Grid” în poziția on, iar pentru iOS, deschideți camera, intrați în Settings și faceți un scroll down până la funcția ”grid” pe care o setați în poziția on.

Nu vă temeți de editare

Editarea unei fotografii nu înseamnă, după părerea mea, că imaginea este cumva... falsificată. Nu. Imaginea este aceeași, momentul captat este imortalizat, doar că ai posibilitatea să ”te joci” puțin cu filtrele, poți să decupezi imaginea pentru a vedea un anumit detaliu sau poți să adaugi diferite efecte. Gandiți-vă că fotografia este o artă, iar editarea poate să vă ajute să dați o anumită expresivitate unei imagini. Eu cred că și editarea în sine este o artă.

Acestea au fost doar câteva dintre funcțiile camerei foto pe care le puteți folosi ca să vă distați puțin atunci când faceți poze.

Și un bonus, știați că atunci când aveți căștile, puteți folosi oricare dintre butoanele de la căști în loc de declanșator?

Vă doresc o vară frumoasă și toate cele bune!

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.