Fie că intenționezi să vizitezi un loc nou, te pregătești să cunoști persoane din alte țări sau vrei să adăugi un nou skill la CV-ul tău, învățarea unei limbi străine este, fără îndoială, o abilitate practică.
Cu câteva decenii în urmă, ar fi trebuit te plimbi cu un dicționar de buzunar care să te ajute cu traduceri simple. Poți face asta și astăzi, dar dacă îl pierzi sau uiți să-l împachetezi, probabil ți-ar fi greu să vorbești cu oameni care nu vorbesc limba ta sau să-ți găsești drumul.
Astăzi poți citi cărți despre limba pe care dorești să o înveți, poți urma cursuri online, poți viziona videoclipuri pe YouTube. Cu toate acestea, s-ar putea să nu poți purta întotdeauna cu tine toate acele cărți, ceea ce face mai greu să înveți oriunde te-ai afla.
Cu o aplicație de învățare a limbilor străine, poți învăța rapid câteva cuvinte, fraze sau propoziții într-o altă limbă chiar de pe dispozitivul tău mobil.
Spre deosebire de dicționarele de buzunar, aceste aplicații sunt ușor de integrat în rutina ta oriunde te-ai afla și poți învața o limbă străină fără a merge la cursuri. O altă opțiune este să utilizezi
Google Assistant pentru a purta o conversație într-o limbă străină sau poți folosi o
aplicație de traducere.
Cele mai bune aplicații de învățare a limbilor străine
Iată o listă a celor mai bune aplicații de învățare a limbilor străine care te vor ajuta să înveți o nouă limbă fără să intri în apele adânci ale gramaticii.
Duolingo (Android, iOS, Windows)
Duolingo este o aplicație gratuită, distractivă și captivantă de învățare a limbilor străine, care te ajută să înveți o nouă limbă în ritmul tău. De fapt, un studiu arată că 34 de ore de utilizare a aplicației sunt echivalentul unui semestru universitar de cursuri de limbi străine, ceea ce demonstrează cât de eficiente sunt lecțiile de dimensiuni mici ale aplicației.
Prin lecții și exerciții personalizate care se adaptează stilului tău de învățare, poți învăța și revizui vocabularul cu ușurință, obții notări instantanee și câștigi puncte pentru răspunsurile corecte.
Sistemul de recompense - precum monede virtuale, îmbunătățirea nivelului și scorurile de fluență (gamification) - este inclus în fiecare lecție, ceea ce face aplicația mai plăcută și te motivează să stăpânești cuvinte, fraze și noțiuni de gramatică. Poți, de asemenea, să revizuiești lecțiile și să exersezi la punctele tale slabe, în ritmul tău.
Unele dintre limbile pe care le poți învăța includ franceză, engleză, portugheză, turcă, chineză, japoneză, spaniolă, italiană, norvegiană, ebraică, cehă, swahili, greacă, poloneză, rusă și multe altele. Aplicația oferă și opțiunea de a învăța limba română.
Rosetta Stone (Android, iOS)
Rosetta Stone este o altă platformă de învățare gratuită care îi ajută pe oameni să învețe limbi străine de mai bine de două decenii. Odată ce descarci aplicația, poți alege între 24 de limbi diferite sau, dacă dorești, poți rămâne concentrat cu o învățare personalizată, bazată pe motivația ta personală.
Metodele folosite în această aplicație te ajută să înveți o limbă străină în mod intuitiv, prin imagini legate de fraze comune și să obții feedback instantaneu pentru a-ți perfecționa pronunția. Aplicația oferă, de asemenea, funcții de învățare extinsă de unde poți accesa diferite tipuri de exerciții și, de asemenea, le poți descărca pentru a face totul offline, dacă dorești.
O librărie de expresii cu cuvinte de bază și cuvinte legate de hoteluri, restaurante și deplasări sunt disponibile mai ales dacă călătorești, dar poți cumpăra mai multe astfel de librării de expresii legate de situații de urgență, culori, cumpărături și monede.
Aplicația sincronizează progesul pe care îl faci pe toate dispozitivele tale, așa încât să poți invăța cuvinte de bază sau expresii oriunde te-ai afla. Unele dintre limbile disponibile sunt franceza, engleza, japoneza, germana, araba, rusa, turca etc.
Memrise (Android, iOS)
Memrise este o aplicație gratuită de învățare a limbilor străine care folosește ajutoare vizuale simpliste pentru a te ghida prin fiecare lecție, astfel încât să îți poțo aminti cu ușurință ceea ce înveți.
Interfața este atractivă, simplă și ușor de utilizat, astfel încât să poți exersa mai mult și să îți îmbogățești vocabularul într-un mod distractiv și ușor. Sunt incluse videoclipuri cu vorbitori nativi care spun fiecare cuvânt pe care îl înveți, plus o înregistrare audio a cuvântului sau a frazei, iar la sfârșitul fiecărei lecții este un test cu întrebări scurte care testează ceea ce ai învățat și primești recompense sub formă de puncte pentru răspunsurile corecte.
Există peste 100 de limbi pe care le poți învăța, inclusiv franceză, germană, chineză, engleză, spaniolă, portugheză, italiană, coreeană, turcă și rusă, printre altele.
Mondly (Android, iOS)
Mondly este o aplicație de învățare a limbilor străine ușor de utilizat, care îți permite să înveți în limba maternă, astfel încât să poți începe să vorbești cât mai fluent în cel mai scurt timp.
Include lecții aprofundate pe mai mult de 20 de subiecte într-un context real, cu conținut captivant pentru cursanții de toate nivelurile, totul într-un design plin de culoare care face distractiv procesul de învățare.
În plus, dacă dorești să îți exersezi abilitățile de conversație, există un chatbot cu recunoaștere a vorbirii care te va ghida, activități care te ajută să îți consolidezi învățarea, chestionare și jocuri și o tablă de competiție care îți urmărește progresul.
Primele șase lecții sunt gratuite pentru o singură limbă, dar poți debloca mai multe limbi prin trecerea la un abonament cu plată. Limbile pe care le poți învăța includ engleză, rusă, spaniolă, germană, franceză, greacă, japoneză, română, hindi, bulgară, croată, turcă, poloneză, ebraică,afrikaans, finlandeză, cehă, suedeză, daneză și multe altele.
Babbel (Android, iOS)
Babbel este o altă aplicație bazată pe abonament, care oferă 14 limbi diferite pe care le poți învăța ascultând și repetând cuvinte și fraze, apoi luând scurte chestionare pentru a testa ceea ce înveți.
Lecțiile sale de dimensiuni mici durează 10-15 minute, sunt adaptate pentru începători și cursanți avansați, iar acest lucru face ușoară exersarea din mers sau dacă aveți o scurtă pauză între program. De asemenea, sincronizează progresul pe toate dispozitivele tale, astfel încât să îți fie ușor să continui de unde ai rămas.
Recunoașterea vorbirii te ajută să obții pronunția corectă prin conversații din viața reală, iar supervizorul (review manager) te ajută să păstrezi informațiile și să îți sporești încrederea în a vorbi noua limbă.
De asemenea, poți descărca lecții și poți învăța offline. Primești o singură lecție gratuită, așa că dacă ai nevoie de acces complet la materiale de învățare pentru orice limbă, trebuie să faci un upgrade la un plan plătit.
Limbile pe care le poți învăța includ franceză, engleză, norvegiană, germană, italiană, indoneziană, poloneză, turcă, braziliană, rusă, portugheză, suedeză, olandeză și daneză.
HelloTalk (Android, iOS)
HelloTalk adoptă o abordare diferită pentru a te ajuta să înveți o nouă limbă. În loc să îți ofere cuvinte și fraze în imagini, te conectează cu vorbitori nativi ai limbii pe care alegi să o înveți și, în schimb, îi ajuți și pe ei să învețe limba ta. Practic, poți fi și elev și profesor în același timp.
Așa vei învăța nu doar vocabularul, ci și limbajul curent. Întregul schimb se realizează printr-un fel de chat oferit de Hello talk. În plus, aplicația oferă tutoriale care te ajută să îți corectezi conversațiile și este disponibilă pentru platformele Android și iOS.
Sunt mai mult de 20 de milioane de vorbitori nativi de la care poți învăța peste 150 de limbi diferite, inclusiv engleza, spaniola, japoneza araba, coreeana, franceza, germana, italiana, portugheza și multe altele.
Beelinguapp (Android, iOS)
Beelinguapp oferă o experiență unică pentru cei care învață limbi noi prin cărți de povești cu un cititor de cărți audio în diferite dialecte.
Din nefericire, această aplicație nu suportă limba română, dar poate fi folosită dacă știi, de exemplu, engleză. Fiecare poveste pe care o citești este afișată în limba selectată și în noua limbă pe care o înveți pe același ecran, iar cuvintele sunt evidențiate împreună cu narațiunea. În acest fel, poți învăța rapid pronunțiile și te poți bucura de poveștile preferate, cum ar fi Cenușăreasa și altele, într-o nouă limbă.
Busuu (Android, iOS)
Busuu se mândrește cu peste 100 de milioane de utilizatori și oferă limbi străine în pachete complete de lecții care includ antrenament pentru accent și recenzii de exerciții de la vorbitori nativi.
Testele sunt disponibile pentru a te ajuta să știi de la ce nivel să începi și există o gamă largă de activități de învățare care acoperă o cantitate mare de conținut, împreună cu exerciții care te ajută cu pronunția, dialogul, gramatica și scrierea.
Așadar, dacă vrei să înveți o limbă străină dar ai tot amânat, ai acum la dispoziție oricare dintre aplicațiile de mai sus pentru a te apuca de treabă!
Iar dacă folosești deja o aplicație, te invit să ne spui experiența ta în Comunitatea Orange!
Toate cele bune și spor în toate!