×

Accesează
contul existent

Când digitalul întâlnește arta

Vă invit să descoperim împreună modul în care mediul digital a schimbat fața actuală a artei. În cele ce urmează, vom discuta diverse aspecte ale artei digitale, cu un artist digital.

articol
Cu un secol în urmă, la fiecare colț de stradă, oamenii vorbeau de expozițiile scandaloase ale lui Picasso sau Duchamp sau de operele copilărești ale lui Stravinsky, care răsunau sacadat și atonal din teatrele parisiene. Astăzi, realizăm aportul imens pe care l-au adus artiștii acestei perioade și totuși nu reușesc să nu mă întreb.

Oare cum se vor uita oamenii din secolul 22 către noi? Ce vom crea noi și va rezista celui mai drastic critic – timpul? Primul meu gând se îndreaptă către arta digitală.

Arta digitală integrează elemente aferente tehnologiei digitale în procesul de creație. Spre deosebire de arta tradițională, care este transpusă pe un suport fizic, în cazul artei digitale suportul de prezentare este unul electronic (ecran), care poate include și mijloace auditive, pe lângă cele vizuale.

În articolul de astăzi, avem un invitat special, care ne va răspunde la câteva întrebări despre arta digitală. Nicoleta Furcoi este o tânără artistă, ale cărei lucrări digitale mi-au plăcut enorm, încă de prima dată când am avut șansa să le văd.
 
  • Bună, Nicoleta! Spune-mi câteva cuvinte despre tine. Cum interacționezi în viața de zi cu zi cu arta digitală și ce anume te-a făcut să iei calea acestui domeniu?
Bună, Cristi! Am cochetat cu pictura încă din anii cei mai fragezi și, copil fiind, visam să devin pictoriță. M-am îndrăgostit de cubismul lui Picasso și suprarealismul lui Dali de la primele întâlniri cu operele lor. Am început cu grafica pentru textele din revista școlii, iar apoi, în liceu, curiozitatea și dorința de a învăța cât mai multe, m-au apropiat foarte mult de calculator. Atunci am descoperit software-urile dedicate design-ului grafic și pe cele de modelare 3D, iar acum câțiva ani am achiziționat o tabletă grafică și am început să învăț tehnici de desen grafic, pop art, pictură digitală și manipulare fotografică. 
 
  • Care crezi că este principalul motiv pentru care nu vedem foarte des expoziții/licitații cu picturi digitale?
Cred că principalul motiv este nevoia de unicitate pe care o caută colecționarii atunci când doresc să achiziționeze.

Faptul că o opera digitală ar putea fi printată în nenumarate copii, duce la o scădere a valorii acesteia și, evident, interesul pentru a deține o astfel de opera, scade. Poate din acest motiv și curatorii sunt reticenți în a prezenta astfel de opere în expoziții.

 
  • Se spune că arta digitală duce la pierderea unor elemente pe care autorul le transmite voit în arta tradițională prin textură, culoare, volum. Ce părere ai?
Cred că mereu a fost o problemă cu suportul pe care ar putea fi expuse operele, deoarece, fiind create pe un calculator de regulă, ecranul monitorului emite lumina, nu o reflecta, iar un print ar putea schimba viziunea artistului.

Tehnologia a evoluat atât de mult încât această temere este de domeniul trecutului, după părerea mea. Printurile pe canvas sunt de o calitate impresionantă, iar unele suporturi chiar crează impresia de volum, așa cum au picturile în ulei. De asemenea, durata de viață a unui print a crescut considerabil. Mai mult, unele opere sunt mai complexe și mai elaborate decât cele tradiționale, pentru că îmbină mai ușor elemente multiple, cum ar fi vizualul și auditivul. 

Am auzit păreri cum că arta digitală nu este o arta pentru că este ușor să folosești un software; dai câteva click-uri și formele încep să apară. Dacă ai la îndemână un software, nu înseamnă că știi și ce să faci cu el; fără tehnici bine conturate, fără imaginație și viziune, pagina de pe calculator/tabletă/smartphone rămâne la fel de goală ca una tradițională.

Tehnicile de desen, pictură și sculptură sunt aceleași atât în mediile tradiționale, cât și în cele digitale. Fără a cunoaște tehnicile tradiționale din artele plastice, nu ai putea să le transpui în digital. Ideea începe tot cu o schiță, liniile sunt trasate tot cu un creion sau o pensulă, singurele diferențe fiind cele de format – fizic, în cazul tradiționalului și electronic, în cazul digitalului și cele de rezultat finit – care nu este pictat sau modelat, ci printat sau proiectat cu ajutorul unor instalații media.

 
  • Care este părerea ta în legătura cu copyright-ul pe arta digitală, considerând că orice opera digitală ar putea fi disponibilă la un simplu click?
După părerea mea, indiferent dacă lucrarea a fost creată în mediu tradițional sau digital, se aplică aceleași legi de copyright. Dreptul de autor este esențial pentru supraviețuirea unui artist; îi protejează creațiile și cariera. O lucrare de artă vizuală este o pictura, desen, imprimare sau sculptură, existentă într-o singura copie sau într-o ediție limitată, care poartă semnatura sau alt semn de identificare al autorului. Pentru artiștii digitali acest lucru se aplică la fel.

O ilustrație digitală sau desen, create în Adobe Photoshop, Corel Painter sau orice alt software bazat pe imagine este considerată o pictura. Unele site-uri pe care se comercializează arta digitală, încearcă să protejeze împotriva copierii. Dețin watermark pe ilustrații, picturi, fotografii sau chiar au blocată posibilitatea de copiere și salvare în calculator. Îmi vei spune că se poate face un screenshot; așa este, dar asta nu înseamna că cel care o face nu încalcă dreptul de autor al artistului. 
 
  • Cum crezi că ar putea să evolueze arta digitală pe termen lung?
Arta digitală evoluează în fiecare zi. Artiștii în tehnici digitale abia au început să fie cunoscuți. Este era digitalului, iar tehnologia îmbinată cu artă cred că lasă loc de posibilități nelimitate. Mă gândesc că în viitorul nu foarte depărtat, vom fi martori la o revoluție a ceea ce înseamnă întâlnirea cu arta. Vom putea avea expoziții de artă la noi acasă, cu ajutorul dispozitivelor de realitate virtuală, de exemplu. 

Oamenii de stiință, inventatorii, dezvoltatorii de software, muzicienii, designerii, artiștii, producătorii de filme lucrează la crearea de noi experiențe umane. Datorită lor, formele noi de artă au evoluat și se dezvoltă cu pași repezi. Putem admira tot mai multă artă originală, cu ajutorul internetului, creaţii ale unor artiști care împing granițele artei tradiționale.

Modurile în care arta este creată și comercializată s-au schimbat în era internetului. Artiștii nu mai așteaptă ca o galerie sau un curator de artă să le accepte portofoliul de lucrări, ci adoptă o atitudine proactivă pentru a se face cunoscuți și pentru a-și vinde operele pe internet. 

Îi mulțumesc Nicoletei pentru interviu și așteptăm părerile voastre cu privire la evoluția artei prin intermediul digitalului.

De asemenea, vă recomand noul Samsung Note 8 sau dispozitivele de realitate virtuală care vă poate ajuta oricând cu proiectele voastre art-to-go.

Vă salut și vă doresc o zi excelentă!

 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Cristi Ivan
Salut! Sunt membru al echipei Orange de aproape 6 ani, iniţial în Financiar, iar acum în Marketing. În timpul liber, ţin seminarii de data mining, scriu proză scurtă, pictez şi cânt la chitară. Pe lângă toate aceste activităţi, sunt pasionat şi de tot ce înseamnă digital şi mai ales tehnologie digitală. Cu mare plăcere vă voi împărtăşi experienţa şi părerile mele în legatură cu evoluţia telecom şi aştept feedback-ul vostru!