×

Accesează
contul existent

Cât de rezistent la apă este telefonul tău?

Telefoanele rezistente la apă nu mai sunt o raritate ci, dimpotrivă, o caracteristică foarte populară și adesea inclusă în specificațiile telefoanelor Premium, cel puțin. Dar ce înseamnă, de fapt, rezistent la apă? Vedem împreună în cele ce urmează.

articol
Dacă te gândești că un telefon care este rezistent la apă este cumva, ”indestructibil”, îmi pare rău să te dezamăgesc. Pentru că a fi rezistent la apă nu este sinonim cu a fi impermeabil.
Există, într-adevăr, și unele telefoane cu o rezistență la apă mai ridicată, caracteristică evidențiată, de regulă, în prețul telefonului respectiv. Chiar și așa, puțină precauție nu strică, dacă nu vrei să faci o greșeală destul de costisitoare.

Rezistent la apă vs. impermeabil

Impermeabilitatea este caracteristica care conferă unui material, dispozitiv, etc., capacitatea de a nu permite pătrunderea apei în el chiar și atunci când este scufundat în apă.


Rezistența la apă, însă, înseamnă capacitatea unui material, dispozitiv, etc., de a nu fi afectat de apă, în anumite condiții. Condițiile acestea sunt reglementate de standarde internaționale prin indicele de protecție – IP (în engleză Ingress Protection), despre care vom vorbi imediat.

Ce este IP – indicele de protecție?

IP este un standard internațional care clasifică și evaluează gradul de etanșeitate pentru diferite dispozitive.

Acest indice de protecție este de forma Ipxx, de exemplu IP68. Cele două cifre ale indicelui au semnificații diferite:
  • Prima cifră, de la 0 la 6, indică gradul de protecție față de corpuri solide străine de mici dimensiuni (nisip, praf, reziduuri microscopice, etc.):
  • A doua cifră, de la 0 la 8, indică gradul de protecție împotriva pătrunderii apei, sub diverse forme (vapori, picături, imersie temporară).

Așadar, orice telefon rezistent la apă are un indice de protecție, specificat, de regulă, în manualul telefonului. Cele mai obișnuite valori pentru acest indice sunt 6,7 sau 8 (vorbim doar despre a doua cifră, care se referă la rezistența la apă).

Iată ce semnificații au:

6 – protecție împotriva jeturilor de apă puternice, din orice direcție (ploaie, stropi, etc.), dar cu o expunere nu mai mare de 3 minute, de la o distanță de 3 m.
7 – protecție împotriva imersiei temporare, la o adâncime de până la 1 m, nu mai mult de 30 de minute.
8 – protecție împotriva imersiei prelungite la o adâncime mai mare de 1 m. Această ultimă valoare trebuie să fie specificată mai exact de către producător și va fi, de asemenea menționată în manual.

Ce ar trebui să mai știu?

Sunt câteva aspecte importante pe care eu cred că este foarte bine să le știi.

În primul rând, faptul că testele pentru determinarea rezistenței la apă sunt efectuate în condiții de laborator, în apă clară, la o anumită temperatură. Ceea ce înseamnă că expunerea unui dispozitiv la apă sărată, cu detergent sau clor (nu mai menționez cafeaua sau sucul), nu este acoperită de garanție decât dacă acest lucru este menționat în mod explicit de către producător.

În al doilea rând, trebuie să ținem seama de adâncimea apei în care poate fi scufundat un telefon rezistent la apă. Ai observat, cu siguranță, că standardele IP menționează și o anumită adâncime. Iar asta pentru că o adâncime mare înseamnă și o presiune mai mare a apei asupra telefonului, de exemplu, care poate duce la desigilarea unor părți ale carcasei și, evident, pătrunderea apei în interior.

Concluzie?

Un telefon rezistent la apă este o bună achiziție dacă vrei să te asiguri că telefonul nu va înceta să funcționeze imediat ce a fost atins de puțină apă sau chiar dacă se întâplă să îl scapi vreodată în apă. Ce este însă foare important este să verifici întotdeauna specificațile producătorului în manualul telefonului, referitor la indicele de protecție. În rest, puțină atenție și câteva măsuri de protecție simple sunt suficiente ca să te poți bucura de telefonul tău.

Pentru cei mai curioși, vă invit să verificați indicațiile Apple privind rezistența la apă și un extras din manulaul unui telefon Samsung Galaxy S9, în imaginea de mai jos:


Vă doresc, ca întotdeauna, toate cele bune!
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.