Ce este Wi-Fi direct și cum se poate utiliza? Aflăm împreună din cele ce urmează.
Wi-Fi direct este un certificat Wi-Fi Alliance, care include peste 600 de membri precum Apple, Intel, Microsoft, Google, Dell, etc.
Tehnologia Wi-Fi direct permite device-urilor compatibile să se conecteze între ele, fără a fi necesară o conexiune la internet. De exemplu, dacă vrei să vezi ecranul telefonului tău pe un monitor, pe laptop și chiar pe un smart TV, poți face asta cu ajutorul tehnologiei Wi-Fi direct.
Prima companie care a introdus suportul pentru Wi-Fi Direct a fost Intel, care a introdus acest standard pentru prima oară în 2008, iar Google exact un an mai târziu, pe Android 4.0.
Modul de funcționare Wi-Fi direct este unul foarte simplu.
Un device compatibil cu tehnologia Wi-Fi direct emite un semnal către alte dispozitive compatibile din apropiere, anuntând posibilitatea unei eventuale conexiuni. Utilizatorul poate vedea dispozitivele disponibile și poate solicita conexiunea printr-o simplă apăsare de buton. Cel de-al doilea dispozitiv primește o ”invitație” de conexiune, iar prin acceptarea ei, conexiunea prin Wi-Fi direct este realizată. Nu este nevoie de parolă sau coduri de pairing pentru că Wi-Fi direct folosește tehnologia WiFi Protected Setup (WPS) pentru securitate. Vă recomand însă să nu folosiți Wi-Fi direct când vă aflați in spații publice.
Principalele avantaje ale tehnologiei Wi-Fi direct ar fi:
Tehnologia Wi-Fi direct este utilă atât pentru transferul de fișiere între două dispozitive, dar și pentru partajarea conținutului media. De exemplu, dacă vrei să urmărești conținutul media de pe telefonul tău pe un monitor, un laptor sau pe un Smart TV, poți face acest lucru prin intermediul Wi-Fi direct. De asemenea, te poți conecta la o imprimantă Wi-Fi, fie că vrei să printezi un document de pe laptop, fie că vrei să printezi o fotografie direct de pe telefon.
Așa cum spuneam mai sus, tehnologia Wi-Fi direct este disponibilă de mulți ani, pe telefoanele Android începând cu 4.0 și pe Apple, începând cu iOS 7 - sub denumirea AirDrop sau AirPlay.
Există, de asemenea, și multe alte dispozitive cum sunt cele de gaming, televizoare Smart care permit conectarea prin Wi-Fi direct, căști, alte dispozitive audio și imprimante.
Pentru a conecta două telefoane Android prin Wi-Fi direct trebuie să urmezi pașii:
Wi-Fi direct folosește tehnologia WiFi Protected Setup (WPS) și presupune foarte puține riscuri, dacă este folosită punctual, atunci când ai nevoie de o conexiune cu un alt device, dar, cum spuneam, nu este recomandat să o folosiți în locuri publice.
Viteza de transfer prin tehnologia Wi-Fi direct poate atinge până la 250 Mbps în timp ce o cenexiune prin Bluetooth poate ajunge până la 50 Mbps.
Tehnologia Wi-Fi direct funcționează atât pe frecvența 2.4GHz cât și pe 5 GHz.
Tehnologia Wi-Fi direct permite atât conexiuni 1:1 cât și conexiunea cu mai multe dispozitive
sursa foto: https://devopedia.org/
Da, conexiunea prin Wi-Fi direct se poate suprapune peste o conexiune la o rețea normală de internet.
Sper să vă fie de folos aceste informații și vă doresc toate cele bune!
Legal disclaimer
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot să nu faca parte din oferta comercială curentă Orange. Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.