Ce înseamnă să fii digital?
M-am gândit de multe ori dacă sunt o persoană digitală și chiar am încercat să îmi analizez acțiunile digitale în cursul unei zile obișnuite. Concluzia a fost că sunt o persoană care se bucură de avantajele tehnologiei. Dar ce înseamnă să fi digital? Aflăm împreună în cele ce urmeză.
Lectură de 5 minute
07 Iunie 2019
Dacă te descurci bine cu calculatorul, ești confortabil cu internetul, folosești un smartphone și ești prezent pe rețelele de socializare înseamnă că ești digital? Eu nu cred că este suficient, ci doar cred că ajută. Cred că a fi digital îneamnă mai mult și nu se reflectă exclusiv în capacitatea noastră de a folosi tot felul de device-uri, ci este mai mult vorba despre o stare mentală, un fel de a fi.
L-am invitat astăzi pe colegul meu Florin Spătaru – Digital Marketing Manager – să ne spună mai multe despre ce înseamnă să fii digital.
Bine ai venit, Florin și îți mulțumesc că ai acceptat invitația mea.
Spune-mi, te rog, crezi că trăim într-o eră digitală sau suntem doar la începuturile ei?
Era digitală schimbă deja atât de multe zone încât nu cred că ne mai putem imagina o viață fără vreo legătură digitală, iar în curând, noi, cei care am prins începuturile internetului, vom fi o minoritate. Nu cred că putem să cuprindem toată influența pe care o va avea această forță digitală. Cred că peste câteva zeci de ani, ne vom uita la perioada de acum și o vom considera un fel de epocă de piatră. Exact cum pentru noi sunetul de modem e o relicvă a unor vremuri apuse.
Simpla utilizare a unui smartphone sau prezența pe canalele de socializare te face o persoană digitală? Ce înseamnă, de fapt, să fi digital?
Smartphone-ul și rețelele de socializare sunt puncte de contact între domeniul digital și utilizatori. Cred că putem vorbi de utilizatori digitali atunci când cele două lumi se întrepătrund. Există cazul unui programator care se conectase la aparatul de făcut cafea și instalase un soft astfel încât aparatul să-i facă exact cafeaua dorită, la exact momentul în care el ar fi ajuns în fața aparatului. Calculase pînă și numărul de pași pe care îi făcea până la cafea. De fiecare dată când platforme din infinitatea de resurse digitale sunt înțelese, aplicate sau dezvoltate, putem vorbi de activitate digitală. Iar fiecare persoană care folosește digitalul ca pe o unealtă care să-i îmbunătățească viața se înscrie în definiția din întrebarea ta.
Este digitalizarea un proces de învățare în sensul că poți să devii o persoană digitală?
Nu trebuie să fii un specialist pentru a fi un om digital. Da, oricine poate învăța să fie digital.
De cele mai multe ori se ajunge la un nivel de performanță pentru că mai toate platformele digitale respectă regulile de gamification. Atunci când împrumuți o carte de la Bookster, de exemplu, te înscrii într-o serie lungă de acțiuni pe care le-ai făcut pe nerăsuflate și asta pentru că ești obișnuită cu regulile ce țin de zone care presupun să ai un cont, să oferi rating, etc.
Am auzit de curând despre termenul ”cetățean digital”. La ce crezi tu că se referă asta?
Cetățenii digitali sunt cei care participă la mai toate activitățile sociale prin intermediul digitalului. În multe țări mai toate activitățile pot fi realizate fără o interacțiune fizică. Nu cred că ar trebui să digitalizăm chiar totul, dar recunosc că sunt încântat de faptul că multe manuscrise sau resurse rare sunt digitalizate și puse la dispoziția publicului larg. Ar fi fost imposibil pentru majoritatea oamenilor să aibă acces la asemenea resurse. Doar ca mic exemplu, pentru că, de fapt, pe internet poți găsi răspuns la aproape orice întrebare ai putea avea. Internetul este o bibliotecă infinită.
Iar pentru mine, statutul de cetățean digital face referire la imensa comunitate creată de mediul digital. Este posibil ca oameni foarte diferiți să poată să colaboreze, să învețe împreună sau să se bucure de aceleași filme. Cred că republica viitorului nu o să țină cont de granițe, o să fie un mare oraș inteligent, conectat și digital.
Toate cele bune!
Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.
Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.
Intră în comunitate
Legal disclaimer
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot să nu faca parte din oferta comercială curentă Orange. Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Lectură de 5 minute
07 Iunie 2019