Cu toții suntem deranjați uneori de prezența nenumăratelor reclame, cunoscutele ad-uri (din engleza ad = advertisment = reclama) pe site-urile pe care le frecventăm. Folosirea lor de către creatorii de conținut are un scop pur comercial, pentru că ele aduc venituri care le permit acestora să producă conținut gratuit. Folosirea abuzivă a acestor reclame, în special a celor care acoperă conținutul, face navigarea pe site-ul respectiv foarte dificilă. Pentru astfel de situații însă, putem folosi un Ad Blocker. Care sunt acestea si ce pot face ele, vedem în cele ce urmează.
Ce este un ad blocker?
Tehnic vorbind, adblocker-ul nu blochează reclama efectiv; ele blochează solicitările de a descărca un anumit tip de conținut în browser, facilitând astfel o încărcare mai rapidă a paginilor unui website.
Cum funcționează un ad blocker?
Ad Blocker-ul funcționează pe principiul listelor de filtrare. Aceste liste determină ce anume se va bloca (block lists) și ce se va permite a fi afișat în browser (așa numitele white lists).
Există două tipuri de astfel de ad blocker:
Script blocking – funcționează ca extensii ale browserului care verifică informațiile transmise de site-ul vizitat și pe care le compară cu o listă de script-urile cunoscute de Ad Blocker. În momentul în care este găsită o informație similară cu cea de pe listă, Ad Blocker-ul blochează încărcarea acelui script.
DNS Blocking (Domain Name Server Blocking) – când un site sau o aplicație vrea să afișeze o reclamă, el interoghează un anumit server de internet pentru asta. Ad Blockerul de acest tip (sau pop up blocker) blochează solicitările din partea website-ului și, în acest mod, reclamele nu mai sunt afișate.
Cum alegi ad blocker-ul potrivit?
Cred că depinde foarte mult de ce anume îți dorești. Dacă vrei să nu mai ai afișată nicio reclamă când ești pe un website, atunci poate ar trebui să alegi ceva contra cost, care funcționează pentru browserul pe care îl folosești. Eu prefer un ad blocker simplu, de regulă gratuit, care îmi blochează doar reclamele extrem de agresive de genul celor care acoperă conținutul, videoclipurile care pornesc automat cu volum foarte mare, etc. Iau în considerare, de asemenea, faptul că unele site-uri pe care le frecventez îmi oferă un conținut pe care eu îl apreciez și care este gratuit tocmai datorită existenței acestor ad-uri. Un astfel de site este trecut în lista de ”permise” și folosesc ad blocker-ul pentru site-urile pe care le accesez destul de rar și doar pentru o animită informație punctuală.
Iată
câteva avantaje ale folosirii unui ad blocker:
- scapi de reclamele nedorite și ai o experiență de navigare mai plăcută
- paginile se încarcă mai ușor
- te protejează de malware și spam
Și
câteva dezavantaje:
- unele ad blockere îți pot urmâri activitatea pe internet
- pentru că principiul de bază, așa cum spuneam mai sus este blocarea unor scripturi de a rula la încarcarea unui website, este posibil ca prezența unui ad blocker să afecteze încărcarea unor pagini
- este posibil să îți fie blocat accesul complet la un anumit website ca urmare a detectării ad blocker-ului
Cel mai bun ad blocker pentru browser
AdBlock
- Este un pop-up blocker gratuit și unul dintre cele mai populare.
- Este disponibil atât pentru Chrome, Firefox, Edge, Safari
- Folosește o serie de liste de filtrare default pentru orice utilizator, dar îți poți crea propriile liste pentru website-urile pe care le dorești.
- Permite doar afișarea reclamelor non intruzive
AdBlock Plus
- Este, de asemenea, unul dintre cele mai populare ad blockere gratuite
- Este disponibil pentru Firefox, Safari, Chrome, și Opera
- Permite crearea unor liste suplimentare și a unor filtre customizabile și, de asemenea, adăugarea anumitor website-uri pe un white list.
Ghostery
- Este un ad blocker open source, gratuit
- Este disponibil pentru Firefox, Safari, Chrome, Opera și Edge
- Folosește o tehnologie inteligentă care optimizează experiența de navigare prin blocarea reclamelor și a trackere-lor
uBlock Origin
- Este un ad blocker open-source, gratuit
- Funționează ca extensie pe Chrome și Firefox
- Permite crearea de liste noi, filtre și white lists pentru site-urile pe care nu dorești să se aplice ad Blocker-ul.
AdGuard
- Oferă mai multe produse pentru ad blocking și browsing și se poate folosi ca extensie a browser-ului sau ca aplicație
- Este contra cost, dar are o opțiune free trial de 14 zile
- Oferă și o opțiune de control parental
Adblocker for YouTube
- Este disponibil ca extensie pentru browserul Chrome
- Nu sunt necesare configurări speciale
- Blochează toate ad-urie, de orice fel
- Este gratuit și updatat în mod constant
Cel mai bun ad blocker pentru mobil
După cum știm, multe companii produc telefoane cu sistem de operare Android dar, în final, Google este cel care deține controlul asupra aplicațiilor din Play Store. Google permite însă adăugarea unor ad blockere ca extensii ale browserului, dar nu permite ad blockerele de sistem, adică nu permite ad blocker-ul pentru blocarea reclamelor din alte aplicații sau jocuri. Motivele sunt două: securitatea aplicațiilor și, evident, obținerea de venituri, întrucât mulți dezvoltatori de aplicații se bazează pe aceste ad-uri pentru a genera venituri.
Același lucru este valabil și pentru produsele Apple.
Cel mai bun ad blocker pentru Android și/sau iOS
Așadar, poți folosi un ad blocker pentru browser-ul de pe mobil - în general Chrome sau Safari, dacă folosești un telefon Apple.
Este important de știut că sistemul de operare iOS are un pop-up ad blocker inclus, care însă trebuie activat din telefon: accesează meniul telefonului la Setări ⇒ Safari și apoi activează opțiunea
Block pop-ups.
Dacă însă îți dorești un ad blocker cu funcții mai extinse, eu îți recomand
AdBlock, Adblock Plus dintre cele gratuite și
AdGuard dintre cele contra cost, disponibile atât pentru Android cât și pentru iOS.
Sper ca aceste informații să vă fie de folos și vă doresc, ca întotdeauna, toate cele bune!