Dacă ai nevoie de codul IMEI al telefonului tău, dar nu știi exact ce este și cum îl poți afla, îți spunem noi în cele ce urmează.
Ce este codul IMEI al telefonului?
Codul IMEI –
International Mobile Equipment Identity - este un număr internațional de identificare a telefonului tău, format din 15 cifre. Este, dacă vrei, ca un CNP sau ca numărul de înmatriculare al unei mașini. Este important să știi că IMEI-ul nu diferit de IMSI. IMEI-ul identifică dispozitivul, iar prin IMSI – International Mobile Subscriber Identity – se identifică abonamentul sau cartela PrePay în rețea.
Ce reprezintă cifrele din codul IMEI?
Primele șase cifre - TAC (Type Approval Code) - reprezintă codul modelului telefonului. Următoarele două cifre – FAC (Final Assembly Code) - reprezintă codul țării în care a fost asamblat device-ul respectiv. Următoarele șase cifre – SNR (Serial Number) reprezintă numărul de serie al telefonului, iar ultima cifră – SP (Spare) - este doar una de reprezentare, fără vreo anume însemnătate. Probabil ca mulți dintre voi ar dori să știe unde mai exact a fost asamblat telefonul, doar că această informație este de obicei codificată în IMEI de către producător printr-o combinație de cifre. Cel mai sigur mod de a afla această informație este să o verifici pe ambalajul original al device-ului.
Cum aflu IMEI-ul telefonului meu?
Pentru cele mai multe telefoane cu sistem de operare Android sau iOS, codul IMEI se poate afla prin mai multe metode, dar cea mai simplă și cea mai la îndemână este:
Tastarea pe ecranul de apelare a secvenței *#06# pe telefon. Se va afișa codul IMEI al telefonului și numărul de serie. În cazul telefoanelor Dual SIM, se va afișa IMEI-ul pentru fiecare dintre ele.
Cum verific IMEI-ul la iPhone?
Din meniul telefonului:
Settings > General > About
De asemenea, poți verifica numărul IMEI folosind iTunes. Pentru a face acest lucru, conectează iPhone-ul la un computer și accesează setarile telefonului. Apoi da dublu-clic pe câmpul cu numărul de telefon. Imediat va apărea și codul IMEI.
Pentru un iPhone din prima generație, numărul de serie și numărul IMEI sunt gravate pe partea din spate a telefonului:
Cum verific IMEI-ul telefonului meu Samsung?
Din meniul telefonului:
Settings – About device – Status
Cum verific IMEI-ul telefonului meu Huawei?
Din meniul telefonului:
Setttings – About phone
Cum verific IMEI-ul telefonului meu Xiaomi?
Din meniul telefonului:
Settings – About device – Status
De ce este important IMEI-ul telefonului?
Codul IMEI te poate ajuta în cazul în care ți-ai pierdut telefonul sau ți-a fost furat. Dacă depui o plângere la poliție și declari telefonul furat, ți se va solicita cu siguranță codul IMEI cu ajutorul căruia se poate face localizarea lui.
De asemenea, dacă ai un telefon care este codat pentru a fi folosit doar într-o anumită rețea, pentru decodarea lui ai nevoie de codul IMEI.
Dacă ai decis să îți cumperi un telefon second hand, cu ajutorul codului IMEI poți afla dacă acesta a fost înscris pe un IMEI blacklist.
Ce înseamnă IMEI blacklist și cum verific dacă telefonul meu este în regulă?
Un IMEI blacklist (listă neagră) este o bază de date unde poți să identifici dacă un anume dispozitiv mobil a fost raportat ca fiind pierdut, furat, pe baza IMEI-ului telefonului.
Așadar, daca decizi să cumperi un telefon second-hand, îți recomand să verifici statusul lui. Pentru acest lucru, poti accesa
imei.info, o platforma care are la bază unul dintre cele mai mari centre de asistență tehnică în materie de informații despre IMEI și IMEI check. În mod similar, dacă ție ți-a fost furat telefonul, poți adăuga IMEI-ul lui pe n blacklist, în așa fel încât el să un mai poată fi folosit.
Cum pot să localizez telefonul pierdut/furat?
De asemenea poți să încerci chiar tu să localizezi telefonul, în cazul în care l-ai pierdut cu condiția să ai aplicațiile necesare configurate înaintea unui asemenea eveniment nefericit.
Pentru iPhone există funcţia
Find My iPhone care, dacă este activă pe telefon la momentul pierderii lui, îţi permite să îl localizezi şi să faci câteva acţiuni: activarea unei sonerii, blocarea ecranului şi setarea unei parole sau ştergerea tuturor datelor din telefon.
În mod similar, aceleaşi funcţii îţi oferă şi
Find My Device care îţi localizează telefonul, îţi permite să ştergi toate datele din el, să îl blochezi sau să îl apelezi timp de 5 minute la volum maxim. Dacă telefonul a fost furat şi închis, evident că nu îl mai puteţi localiza, dar aveţi în continuare acces la restul funcţiilor.
Dacă realizezi că telefonul este iremediabil pierdut sau furat, după ştergerea datelor, dacă ai un abonament, îți recomand să restricţionezi posibilitatea de apelare de pe telefonul respectiv din contul online. Iată
aici cum poți să faci asta, în câţiva paşi simpli.
Sper ca aceste informații să vă fie de ajutor și nu uitați să vă abonați la newsletter-ul nostru!
Tote cele bune!