Cu doar câteva modificări simple la dispozitivele și conturile tale, îți poți menține securitatea împotriva încercărilor nedorite de a-ți fi accesate datele. Iată un ghid pentru câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a te proteja în mediul online.
De ce: În ultimul deceniu, încălcări ale datelor și scurgeri de parole au lovit companii precum Equifax, Facebook, Home Depot, Marriott, Target, Yahoo și nenumărate altele. Dacă vrei să știi care dintre conturile tale au fost compromise, poți căuta adresa ta de e-mail pe Have I Been Pwned?
Cum: Toată lumea ar trebui să folosească un manager de parole pentru a genera și a-și aminti parole diferite și complexe pentru fiecare cont - acesta este cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a ne proteja confidențialitatea și securitatea astăzi. Eu folosesc managerii de parole de la LastPass și 1Password. Ambele pot genera parole, pot monitoriza conturile pentru încălcări de securitate, pot sugera schimbarea parolelor slabe și pot sincroniza parolele între computer și telefon. Poate părea intimidant să configurezi un astfel de manager de parole la început, dar odată ce ai instalat unul, trebuie doar să navighezi pe internet ca de obicei. Pe măsură ce te conectezi la conturile tale, managerul de parole îți salvează parolele și îți sugerează schimbarea parolelor slabe sau duplicate.
Pe parcursul a câteva săptămâni, ajungi să ai parole noi pentru majoritatea conturilor tale.
Poți schimba și parolele implicite pentru orice dispozitiv din casa ta – dacă routerul de acasă, becurile inteligente sau camerele de securitate încă folosesc „parola” sau „1234”ca parolă, schimba le. De asemenea, toată lumea ar trebui să folosească autentificarea în doi pași ori de câte ori este posibil pentru conturile lor online. Majoritatea băncilor și a rețelelor sociale importante oferă această opțiune.
După cum sugerează și numele, autentificarea în doi pași necesită doi pași: introducerea parolei și introducerea unui număr pe care doar tu îl poți accesa. De exemplu, primul pas este conectarea la Facebook cu numele de utilizator și parola. În pasul doi, Facebook vă trimite un cod temporar într-un mesaj text sau, chiar mai bine, printr-o aplicație precum Google Authenticator și introduceți acel cod pentru a vă conecta.
De ce: companiile și site-urile web urmăresc tot ceea ce faci online. Fiecare anunț, buton de rețea socială și site web colectează informații, prin intemediul fișierelor de tip cache și/sau cookies, despre locație, obiceiurile de navigare și multe altele.
Cum: o extensie de browser precum uBlock Origin blochează reclamele și datele pe care le colectează. De asemenea, extensia uBlock Origin previne rularea programelor malware în browser și oferă o modalitate ușoară de a dezactiva blocarea anunțurilor atunci când doriți să susțineți site-uri despre care știți că sunt sigure. Combinați uBlock cu Privacy Badger, care blochează instrumentele de urmărire, iar reclamele nu te vor urmări atât de mult.
De asemenea, ar trebui să instalezi extensia HTTPS Everywhere. HTTPS Everywhere te direcționează automat către versiunea securizată a unui site atunci când site-ul acceptă acest lucru, ceea ce face dificil pentru un atacator - mai ales dacă ești pe un Wi-Fi public la o cafenea, aeroport sau hotel - să îți urmărească activitatea.
De ce: Virușii ar putea să nu pară atât de obișnuiți ca acum un deceniu, dar încă există. Software-ul rău intenționat de pe computerul tău poate provoca tot felul de ravagii, de la ferestre pop-up enervante până la extragerea secretă de bitcoin până la scanarea informațiilor personale. Dacă ești expus riscului să dai clic pe linkuri periculoase sau dacă împarți un computer cu mai multe persoane în casa ta, merită să configurezi un software antivirus, în special pe computerele Windows.
Cum: Dacă computerul tău rulează Windows 10, ar trebui să utilizexi software-ul încorporat Microsoft, Windows Defender. Windows Defender oferă un grad ridicat de securitate pentru majoritatea oamenilor și este principala opțiune antivirus pe care o recomandă Wirecutter. Dacă ai o versiune mai veche de Windows sau mai multe persoane folosesc aelași computer, poate fi necesar un al doilea nivel de protecție. În acest scop, Malwarebytes Premium este cel mai bun. Malwarebytes nu este intruziv, funcționează bine cu Windows Defender și nu emite zeci de notificări enervante, așa cum tind să facă majoritatea softurilor antivirus.
Utilizatorii de Mac sunt de obicei de acord cu protecțiile incluse în macOS, mai ales dacă descarci software numai din App Store Apple și te limitezi la extensii de browser binecunoscute. Dacă doriți un al doilea nivel de securitate, Malwarebytes Premium este disponibil și pentru Mac.
De ce: sistemele de operare pentru telefoane și computere, browserele web, aplicațiile populare și chiar dispozitivele smart-home primesc actualizări frecvente cu funcții noi și îmbunătățiri de securitate. Aceste actualizări de securitate sunt de obicei mult mai bune pentru a dejuca hackerii decât software-ul antivirus.
Cum: toate cele trei sisteme de operare majore se pot actualiza automat, dar ar trebui să le acorzi câteva minute pentrua verifica dacă aveți actualizări automate activate pentru sistemul de operare ales: Windows , macOS sau Chrome OS. Poate fi enervant să deschizi computerul și să fie nevoie să aștepți instalarea acestor updates, dar merită. Aceste actualizări includ versiuni noi ale browserului Microsoft Edge și Safari de la Apple. Majoritatea browserelor web ale terților, inclusiv Google Chrome și Mozilla Firefox, se actualizează automat.
Dacă ai obiceiul de a lăsa browserul deschis tot timpul, nu uita să-l repornești din când în când pentru a obține acele actualizări.
Telefonul tău are și el opțiuni de actualizare automată. Pe iPhone, actualizările automate se pot activa în Setări > General > Actualizare software. Pe sistemul de operare Android al Google, actualizările de securitate ar trebui, de asemenea, să aibă loc automat, dar poți verifica de două ori deschizând Setări > Sistem > Actualizare sistem
Dispozitivele smart-home, cum ar fi camerele, termostatele și becurile pot primi actualizări ale aplicației,precum și ale hardware-ului în sine. Verific[ setările folosind aplicația dispozitivului pentru a te asigura că aceste actualizări au loc automat; dacă nu găsești o opțiune de actualizare automată, poate fi necesar să repornești manual dispozitivul ocazional (un reminder lunar în calendar ar putea ajuta).
De ce: Fiecare aplicație ciudată pe care o instalezi pe telefon și fiecare extensie de browser sau software pe care îl descărci de pe un site web neînsemnat reprezintă o altă posibilă breșă de confidențialitate și securitate.
Cum: Limitează-te la descărcarea programelor și a extensiilor de browser direct de la producătorii lor și din magazinele oficiale de aplicații. Cu siguranță ca nu ai nevoie de jumătate din aplicațiile de pe telefon și îți reomand să scapi de ce nu folosești în mod frecvent, cu atât mai mult cu cât această acțiune ajută la optimizarea vitezei de reacție a telefonului. După ce ștergeți aplicațiile pe care nu le folosești, verifică permisiunile de confidențialitate pentru ceea ce a mai rămas.
Dacă aveți un iPhone, deschide Setări și apasă pe opțiunea Confidențialitate. Pe Android, accesați Setări > Aplicații, apoi atingeți Permisiuni aplicații (Permission manager). Aici, puteți vedea ce aplicații au acces la diverse funcționalități - locașie, contacte, microfon și altele. Dezactivează permisiunile acolo unde nu au sens - de exemplu, Google Maps are nevoie de locația ta pentru a funcționa, dar aplicația Keep Notes, nu. În viitor, poate că e mai sigur să acorzi mai multă atenție la permisiunile pe care le solicită aplicația pe care vrei să o instalezi; dacă o aplicație este gratuită, este posibil să colecteze și să vândă datele tale.
Aceleași reguli sunt valabile pentru computerul tău. Dacă nu ești sigur ce să ștergi de pe computerul tău Windows, Should I remove it? te poate ajuta sa alegi. Utilizatorii de Mac nu au un echivalent, dar toate programele se află în folderul Aplicații, așa că este ușor de verificat. Dacă găsești o aplicație pe care nu îți amintești că ați instalat-o, căut-o pe Google și apoi șterge-o dacă nu ai nevoie de ea.
Gândește-te înainte la situațiile în care ai putea să îți pierzi telefonul sau computerul.
De ce: trebuie să te asiguri că nimeni nu poate intra în telefonul tău dacă îl pierzi sau îl fură cineva. Telefoanele inteligente sunt criptate în mod implicit, ceea ce este minunat, dar trebuie totuși să faceți câțiva pași pentru a te asigura că telefonul este blocat corect dacă dispare.
Cum: Ai două modalități principale aici. Prima este să utilizezi o parolă puternică alături de autentificarea biometrică (amprentă digitală sau față). Al doilea este să configurezi funcția de urmărire de la distanță a telefonului. Dacă nu ai făcut primul pas, îți recomand să configurați un PIN sau un model de gestures și să activezi autentificarea biometrică pe telefon. Poți găsi aceste opțiuni pe un iPhone în Setări > Face ID și cod de acces sau Touch ID și cod de acces, iar pe un telefon Android în Setări > Securitate.
Apoi, configurează funcția de urmărire de la distanță a telefonului. Dacă îți pierzi telefonul, vei putea vedea unde se află și poți șterge de la distanță tot ce este pe telefon dacă nu îl poți recupera. Pe un iPhone, accesați Setări, capasă pe numele tău apoi accesează iCloud > Găseștr iPhone-ul meu. Pe un telefon Android, intră în Setări > Securitate și activează Găsește-mi dispozitivul.
În cele din urmă, securitatea și confidențialitatea sunt legate, așa că trebuie să te obișnuiești să le protejezi pe ambele. Poate părea o durere de cap copleșitoare și consumatoare de timp, dar odată ce ai urmat acești pași, poți să stai mai liniștit:
sursa: https://www.nytimes.com
Legal disclaimer
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot să nu faca parte din oferta comercială curentă Orange. Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.