×

Accesează
contul existent

De la Internet of Things la Internet of Everything

În multe dintre articolele mele am vorbit despre tehnologia digitală și multiplele modalități prin care ea ne transformă viața, acasă, la serviciu, în orașul în care locuim și chiar perspectiva prin care privim lumea. Dar, din acest punct, unde mergem mai departe, către ce ne îndreptăm?

articol

Internet of Everything ?

Dacă cunoașteți conceptul de Internet of Things este posibil să fii auzit și despre Internet of Everything  (IoE)– care marchează, în fapt, o nouă  etapă în era de digitalizare.
Există o linie fină care diferențiază IoT de IoE.

IoT se referă, în principal, la interconectivitatea dintre anumite obiecte care trimit și recepționează informații prin intermediul internetului. Cu alte cuvinte, obiecte care pot fi conéctate între ele.

Un exemplu ar putea fi posibilitatea de a conecta automobilul tău la telefonul mobil, în așa fel încât să nu mai ai nevoie de o cheie, ci să poți închide sau deschide mașina cu o aplicație din telefon. Știm că tehnologia există deja.

IoE extinde gradul de interconectivitate și adaugă oameni, procese și date.

Cateva exemple ar putea fi: tot un automobil, dar atât de inteligent încât să poată să ”știe” când te apropii de mașină și care să se deschidă automat, fără ca tu să mai faci ceva.  Interesant este că mașina va știi că ești tu și nu altcineva. Sau cum ar fi un ceas atât de inteligent care să înregistreze temperatura corpului tău și, în funcție de asta, să oprească sau să deschidă aparatul de aer condiționat sau centrala termică.

Cred că multora dintre noi ne este destul de greu să ne gândim la vreun domeniu important din viețile noastre care să nu fii fost atins de tehnologie.

Este adevărat că încă nu avem piste aeriene pentru automobilele noastre și nici mâncarea nu este sub formă de pastile, dar trebuie să recunoaștem că evoluția tehnologiei a luat o turnură spectaculoasă pe care nici măcar filmele nu o puteau imagina cu un deceniu, două în urmă.

Filme precum Star Wars ne surprindeau cu nivelul avansat al îngrijirilor medicale cu ajutorul androizilor, al roboților sau doar a unui simplu scanner de dimensiuni minuscule care putea diagnostica orice afecțiune, iar în binecunoscutul ”Minority Report” am văzut primele ecrane touch, cu interacțiune smart. Ambele tehnologii există astăzi, alături de altele chiar neimaginate în filme și niciodată nu ne-ar fi trecut prin minte nici măcar să le considerăm potețial practice ci doar produse ale imaginației unor oameni vizionari.

Un alt nivel de interacțiune ?

În prima jumătate a revoluției internetului, digital însemna web sau email. Apoi au apărut rețelele de socializare, telefoanele smart și conceptul ”exită o aplicație pentru asta” cu care mai toți ne-am obișnuit déjà.

Acum avem chatbots, asistenți virtuali cu inteligență artificială, dispozitive wearable, realitate virtuală și augmentată, Internet of Things, tehnologia de printare 3D și, așa cum am aflat mai nou, roboți extrem de ”umani” care primesc chiar și cetățenie. De-a dreptul impresionant!

Concluzia ar fi că, într-o lume aflată într-un proces continuu de digitalizare, vom interacționa cu mult mai multe dispozitive inteligente ca urmare a influenței IoE. Tehnologia Smart Home există déjà și avem posibilitatea de a gestiona numeroase activități casnice – reglarea temperaturii în casă, reglarea sistemului de iluminat și, nu în ultimul rând senzorii de mișcare și alarmele antifurt,  prin intermediul smartphone-ului. Această legătură dintre uman și digital va deschide, după părerea mea, o mulțime de oportunități.

Și de aici, încotro?

Lansarea 5G - noua generație a tehnologiei mobile Wireless care va aduce viteze de transfer mult mai mari și  va permite conectarea unui număr mult mai mare de dispozitive, este, în opinia mea, principalul promotor al noilor tehnologii smart, cu procesoare mult mai rapide, dezvoltări spectaculoase în industria bateriilor reîncărcabile și integrarea IoE în viețile noastre mai mult decât până acum.

Voi ce părere aveți ?

Toate cele bune!
 
TAGS:
TEHNOLOGIE

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.