×

Accesează
contul existent

Hands on Samsung Galaxy S20, S20 Plus și S20 Ultra

Începutul de an aduce cu sine și primele lansări de telefoane, cele mai multe dintre acestea la evenimentul numit Mobile World Congress. De câțiva ani încoace, Samsung a ales să-și lanseze telefoanele la evenimente dedicate, organizate sub brandul ”Unpacked”. 2020 nu face excepție, iar data de 11 februarie va rămâne în istorie ca data lansării oficiale a gamei Samsung Galaxy S20, despre care vă vorbesc în cele ce urmează.

articol
Nu, nu este nici o încurcătură în sistemul de numerotare al celor de la Samsung, dacă anul 2019 a fost anul gamelor Galaxy S10 și Note 10, 2020 vine cu un salt numeric până la S20, cel puțin în cazul telefoanelor din gama Galaxy. Ce va fi cu telefoanele din gama Note, vom vedea la momentul potrivit, probabil în toamna acestui an.

Gama Galaxy S20 constă în trei modele, unul mai puternic decât celălalt. În plus, vor exista și modele exclusiv 4G, pe lângă cele 5G, dar asta doar pentru unele dintre modelele gamei. Toate cele 3 modele sunt compatibile cu tehnologia eSIM.
 
Pentru acest review am avut la dispoziție modelele Samsung Galaxy S20, să-i zicem modelul de bază, în varianta 5G, apoi modelul Samsung Galaxy S20+, tot în varianta 5G, precum și cel mai puternic telefon din gamă, Samsung Galaxy S20 Ultra, la fel, în varianta 5G.

Hai să vedem ce oferă fiecare dintre modelele:
 
  Samsung Galaxy S20 Samsung Galaxy S20+ Samsung Galaxy S20 Ultra
Dimensiuni 152 x 68 x 7.9 mm 162 x 74 x 7.8 mm 167 x 76 x 8.8 mm
Procesor Exynos 990 Exynos 990 Exynos 990
Memorie 8GB 8GB 12GB
Spatiu stocare 128GB 128GB 128GB
Rezolutie ecran WQHD+ 3200x1440 WQHD+ 3200x1440 WQHD+ 3200x1440

Și acum să le luăm pe rând:

Dimensiuni și ecran

Față de familia Galaxy S10, pentru telefoanele din 2020, Samsung a ales să crească dimensiunile pentru toate modelele. Cu o diagonală de 6,2 inci, Samsung Galaxy S20 poate fi considerat un telefon ”mic”, prin comparație cu celelalte două modele, dar marginile mici din jurul ecranului fac ca acesta să aibă o suprafață generoasă de 92,8 cm2 și un raport ecran/corp telefon de aproape 90%. Modelul echivalent, Samsung Galaxy S10 avea o diagonală de 6.1 inci.

Profitând de suprafața mai mică a ecranului, densitatea de pixeli pentru S20 este cea mai mare din gamă, de 566 ppi, ceea ce-l face, practic, modelul cu cea mai buna imagine. Imaginile afișate pe telefoanele din gama Galaxy S20 păstrează o rată de 20:9, ceva mai mare decât 19:9 de la modelele Galaxy S10.

În premieră, Samsung oferă pe toate modelele din gama Galaxy S20 rata de refresh a ecranului de 120Hz, dar numai pentru rezoluția FHD+ de 2400x1080. Pentru rezoluția WQHD+ rata de refresh este cea standard, de 60Hz. O rată de refresh mai mare înseamnă o calitate mai bună a imaginii pentru utilizatorul telefonului, atât în utilizarea telefonului, cât și în vizualizarea conținutului video.

Pentru modelele Galaxy S20+ și S20 Ultra suprafețele vizibile ale ecranelor cresc la 108,4 cm2, respectiv 114,9 cm2, dar densitatea pixelilor scade la 524 ppi, respectiv 509 ppi. Asta nu înseamnă, însă, ca modelele mai mari ale gamei nu oferă niște imagini impresionante.

Capabilitatea de a afișa conținut conform standardului HDR10+, un standard susținut de Samsung, dar și de alte companii mari de media, este oferită de toate modelele gamei Galaxy S20.

Din punct de vedere al construcției, ecranul telefoanelor Galaxy S20 este tip Dynamic AMOLED, protejat cu o folie de Gorilla Glass 6, iar pentru camera frontală, Samsung a ales să meargă în continuare pe varianta Infinity-O adică un mic decupaj în ecran, care găzduiește o singură cameră, chiar și la modelele mai mari. Prin comparație, modelul Galaxy S10+ de anul trecut oferea două camere frontale, la fel ca modelul superior, Galaxy S10 5G.

Senzorul de amprentă, integrat în display, folosește aceeași tehnologie ca la modelele de anul trecut, bazată pe ultrasunete.

Procesor și baterie

Noua platformă pe care s-au construit telefoanele din gama Galaxy S20, procesorul Exynos 990, vine cu câteva evoluții față de generația precedentă, 9820 (de pe seria Galaxy S10) sau 9825 (de pe seria Note 10). Bazat pe procesul de fabricație pe 7nm, Exynos 990 face pereche cu modemul 5G Exynos 5123 pentru viteze ridicate atunci când telefonul este conectat la o rețea 5G.

La interior, Exynos 990 oferă 8 nuclee de procesare, 6 dintre ele bazate pe tehnologia ARM, 2 fiind dezvoltate special de către Samsung. Cele 6 nuclee ARM sunt grupate astfel: 2 Cortex A76 la 2.73 GHz și 4 Cortex A55 la 2 GHz. Cele două nuclee proiectate de Samsung funcționează la 2 Ghz.

Exynos 990, împreună cu unitatea grafică Mali-G77 suportă rezoluții ale ecranului de până la 3840x2400 și conținut video (înregistrat/redat) de până la 8K. Capabilitățile noului procesor pe partea de imagine merge până la senzori foto de 108 MP.

Toată ”mașinăria” numită Samsung Galaxy S20 (sau + sau Ultra) are nevoie de ”combustibil”, iar acesta este asigurat de o baterie de 4000 mAh pentru modelul S20, care crește la 4500 mAh pentru S20+ și la un foarte respectabil 5000 mAh pentru S20 Ultra. Pentru ca nu este ușor să încarci baterii cu capacități atât de mari, Samsung oferă încărcătoare puternice, de 45W, cu capabilități fast charging. Toate telefoanele din gamă suportă încărcare wireless, dar și posibilitatea de a folosi telefonul pe post de baterie externă/încărcător wireless.

Sunet

Cu gama Galaxy S20, Samsung este cel mai recent producător de telefoane care renunță la tradiționala mufă jack de 3,5mm, singura conexiune posibilă pentru căștile audio fiind mufa USB-C.

Colaborarea dintre Samsung si AKG continuă și la gama Galaxy S20, atât difuzoarele telefoanelor cât și căștile audio care vin în pachete fiind realizate de inginerii coreeni în colaborare cu cei de la prestigioasa firmă austriacă.

Telefoanele oferă difuzoare stereo, cu capabilități de redare a sunetului în sistem Dolby Atmos, atât pentru conținut multimedia, cât și pentru jocuri. De asemenea, funcția software care permite crearea unui profil de sunet personalizat este prezentă și pe telefoanele din gama Galaxy S20.

Camerele foto

Am scris deja că pentru camera frontală Samsung a ales să folosească un singur modul, care este același pentru Galaxy S20 și S20+, anume cel de 10MP, cu apertură de f/1.9 și având dimensiunea de 1.22 microni. Camera frontală de pe Galaxy S20 Ultra este de 40 MP, iar toate suportă auto focalizare cu detectare de fază (PDAF).

Pentru realizarea celor mai bune selfie-uri, unitățile de procesare neuronală din Exynos 990 se asigură că la detectarea în cadru a unei fețe, cele mai bune setări foto sunt aplicate, în funcție de condițiile de luminozitate din jur, precum și de tipul tenului persoanei fotografiate.

Camerele principale ale celor trei modele Galaxy S20 reprezintă un pas înainte față de generațiile precedente. Pe măsură ce urcăm pe scara dimensiunilor, cresc și capabilitățile foto ale telefoanelor din gamă:
Galaxy S20 oferă o cameră de 12 MP cu obiectiv larg și stabilizare de imagine, o cameră de 64 MP pentru telefotografii, cu stabilizare de imagine și zoom optic 3X, precum și o cameră de 12 MP cu obiectiv ultra larg.

În plus față de fratele mai mic, Galaxy S20+ oferă un senzor de adâncime de câmp TOF (time of flight) 3D, care măsoară în mod activ distanța de la cameră la obiectul fotografiat pentru realizarea unor fotografii cu detalii foarte clar demarcate (de exemplu la aplicarea efectelor de blur pe fundalul unei fotografii portret).

Camera principală a modelului de top Galaxy S20 Ultra ar merita un articol separat, având în vedere că aduce câteva premiere în lumea fotografiei cu telefonul mobil.
Samsung a lucrat intens la un senzor care oferă nu mai puțin de 108 MP (da, o sută opt mega pixeli), iar Galaxy S20 Ultra este primul telefon marca Samsung care vine echipat cu acest senzor. Camera de telefotografie este echipată cu un senzor de 48 MP și oferă un zoom optic de 10X, ceea ce este, din nou, o premieră pentru telefoanele Samsung.

Modulul de cameră al Galaxy S20 Ultra este completat de o camera cu obiectiv ultra larg, de 12 MP, cu auto focus, dar și senzorul de adâncime de câmp TOF 3D întâlnit și la fratele mai mic S20+.

Prin combinarea capabilităților obiectivelor cu care este echipat și prin suportul oferit de procesorul Exynos 990, Galaxy S20 Ultra oferă un zoom combinat (optic+digital) de nu mai puțin de 100X. Numită Space Zoom, această funcționalitate a celui mai mare dintre telefoanele Samsung Galaxy S20 permite utilizatorului să facă fotografii la distanțe foarte mari, mai mari decât distanțele atinse de orice alt telefon de pe piață.

Concluzie

Cu toate funcționalitățile și capabilitățile hardware care debutează pe modelele incluse, gama Galaxy S20 reprezintă un mare pas înainte în domeniul telefoanelor mobile, prin care Samsung dă tonul pentru întreg anul 2020 și lansările rivalilor Apple, Huawei sau Google.

Gama Samsung Galaxy S20 este disponibilă la precomandă până pe data de 8 martie 2020.
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Mihai Naie
Numele meu este Mihai, dar prietenii îmi spun Mishu. Primul meu job a fost la radio, în ’93. Apoi, am lucrat pentru cele mai mari case de discuri din România, iar de câțiva ani sunt Orange. Pasiunile mele sunt: familia-cu fiica mea în frunte, artele marțiale și să fiu la curent cu ultimele noutăți. Din orice domeniu!