×

Accesează
contul existent

Hands-on Samsung Galaxy S9/S9+. Evoluție vs. Revoluție

Vă prezint în cele ce urmează experința mea de utilizare a acestor două telefoane, ce mi-a plăcut, ce m-a impresionat și concluziile finale.

articol
Așa cum ne-am obișnuit deja în ultimii ani, toate detaliile noilor telefoane erau cunoscute deja, dar toți cei prezenți, la fel ca restul lumii, abia așteptau să vadă noile produse la treabă.

Cu așteptările setate foarte precis, îmi asum să afirm că foarte mulți dintre cei interesați de noile Samsung Galaxy S9 și Samsung  Galaxy S9+ au fost mulțumiți de acestea.

Samsung a reușit, cu generația S8/S8+ să aducă pe piață niște produse extrem de reușite, apreciate din toate punctele de vedere, de la estetică la performanță și funcționalități.

Cu noile Samsung Galaxy S9 și S9+ nu au avut altceva de făcut decât să construiască pe succesul obținut anterior. După părerea mea, au reușit cu brio.

Care sunt diferențele între cele două modele?

 
  Samsung Galaxy S9 Samsung Galaxy S9+
Dimensiune ecran 5,8” 6,2”
Greutate 163g 189g
Memorie 4GB 6GB
Camera 12MP, f/1.5-2.4 Dual: 12MP, f/1.5-2.4 + 12MP f/2.4
Baterie 3000 mAh 3500 mAh

Dar să începem cu începutul, mai exact cu…

Unboxing






Pentru că ambele telefoane vin cu (deja) standardul USB-C, Samsung a avut grijă să asigure conectivitatea cu alte dispozitive prin includerea a două adaptoare: USB la USB-C, respectiv micro USB la USB-C.



În pachet se mai află alimentatorul, care oferă Adaptive Fast Charging, un cablu USB-C si căștile audio (clasice cu jack de 3.5mm), care, și la aceste modele, sunt realizate împreună cu AKG.



Telefoanele sunt construite identic, cu un cadru de aluminiu prins între două ”felii” de Gorilla Glass 5. Ambele modele sunt certificate IP68, la fel ca modelele de anul trecut, ceea ce înseamnă că pot fi expuse la apă până la o adâncime de 1,5m timp de 30 de minute.

Hardware

La interior, Samsung Galaxy S9 și S9+ sunt puse în mișcare de aceeași combinație chipset/procesor/procesor grafic.
 
Componentă SUA & China EMEA
Chipset Qualcomm Snapdragon 845 Samsung Exynos 9810
Procesor 4x2,7 GHz Kryo Gold & 4x1,7 GHz Kryo Silver 4x2,8 GHz Moongoose M3 & 4x1,7 GHz Cortex A-55
Procesor grafic Adreno 630 Mali-G72 MP18
 
Noile componente promit un plus de performanță de 25%, precum și un timp mai mare între ciclurile de încărcare a bateriei.

Software

Sistemul de operare este Android 8.0 (Oreo) customizat cu Samsung Experience 9.0, ceea ce face diferența față de telefoanele produse, de exemplu, de Google (seria Pixel), care vin cu varianta ”curată” de Android.

Ca un răspuns al celor de la Samsung pentru eternii rivali de la Apple si al lor FaceID, producătorul coreean a combinat funcțiile de Face Recognition și Iris Scanner în ceea ce au numit Intelligent Scan. Camera frontală citește atât elemente de identificare ale feței cât și irișii ambilor ochi, pentru un plus de siguranță, deblocând telefonul doar dacă toate elementele trec de verificare. Deși este un proces complex, am constatat că deblocarea se face foarte repede, iar inregistrarea feței și a irișilor este, la fel, foarte rapidă.

Telefoanele oferă funcțiile securitate și separat, doar Face Recognition sau doar Iris Scanner, dar combinația dintre cele două este recomandată. Evident, nu lipseste senzorul de amprentă, iar pentru Galaxy S9 și S9+, Samsung a răspuns cerințelor publicului și a mutat acest senzor sub camera principală. La vechile telefoane Samsung Galaxy S8 și S8+ senzorul era plasat lateral față de cameră, de foarte multe ori degetul fiind plasat peste aceasta în loc de senzor.

Sunet

”Sunetul” Samsung este, de la Galaxy S8 încoace, ”reglat” de AKG (tuned by AKG), iar la Galaxy S9 și S9+ întâlnim, în premieră, difuzoare stereo. Unul dintre ele este plasat în partea de sus a telefonului și prin el auzim sunetul convorbirilor telefonice, iar cel de-al doilea este pe marginea de jos a telefonului, lângă conectorul USB-C.

În plus, noile telefoane Samsung Galaxy S9 și S9+ suportă Dolby Atmos, funcție care îmbunătățește calitatea audiței, in special prin căștile AKG.

O funcție pe care telefoanele Samsung o au de câțiva ani buni, dar care, în opinia mea, strălucește o dată cu implicarea AKG, este ”adapt sound”. Pentru cei care doresc ca experiența sonoră cu telefonul mobil Samsung să fie cu adevărat personală, adapt sound realizează un test audiometric si ajustează frecvențele redate, astfel încât persoana care folosește telefonul să audă cel mai bun sunet posibil. Testul este foarte amănunțit, iar rezultatul…spectaculos. Funcția adapt sound se găsește în setările avansate de sunet, submeniul de personalizare a sunetului.

Camerele foto

Atunci când vorbim de un nou telefon, mai ales un vârf de gamă, a devenit o obișnuință să se facă o comparație cu alte telefoane pornind de la camerele foto din dotare. Nu facem excepție de la regulă, așa că am lăsat camerele pe final.

Noile Samsung Galaxy S9 și S9+ aduc câteva îmbunătățiri substanțiale în folosirea camerelor foto. Prima ar fi apertura variabilă. Prin trecerea senzorului de pe f/2.4 pe f/1.5 se asigură captarea unei cantități mai mari de lumină, ceea ce duce la fotografii mult mai bune în condiții de luminozitate scăzută. Implementarea nu permite decât o trecere directă între cele două valori, fără praguri intermediare, dar chiar și așa diferențele sunt notabile.



Așa cum am notat în tabelul de mai sus, Galaxy S9+ vine, în plus, cu o a doua cameră, cea pe care o întâlnim și la Galaxy Note 8, care asigură un zoom optic nativ de 2x.



O altă funcționalitate interesantă este cea de Super Slow Motion. Deși Samsung nu este primul producător care oferă această funcționalitate, implementarea de pe noile Galaxy S9 și S9+ este extrem de reușită.
 


Captarea imaginilor în Super Slow Motion, adică la 960 cadre pe secundă, se face automat într-o anumită zonă, delimitată pe interfața camerei, pentru o focalizare facilă. După captarea imaginilor, datorită unui algoritm AI dedicat, previzualizarea și editarea se pot face imediat, se pot șterge părți din imaginile captate, se pot salva secvențele Super Slow Motion în formatul .gif

În plus, cu ajutorul capabilităților noilor componente hardware din S9 și S9+, Samsung oferă posibilitaea creării unor așa numite AR Emoji, practic niște reprezentări 3D realizate după selfie-urile utilizatorului, care sunt apoi animate exact ca Animoji-urile oferite de Apple. La crearea unui AR Emoji, software-ul Samsung crează un pachet de 18 gif-uri animate, care pot fi folosite imediat în conversațiile de pe rețelele de socializare.

De menționat că în testele DxOMark, standardul industriei atunci când vine vorba de performanța camerelor foto, S9+ a obținut un scor de 99 de puncte, cu două puncte peste camera de pe iPhone X și cu un punct peste camera de pe Google Pixel 2, considerată până acum cea mai bună cameră foto de pe un telefon mobil.

Așadar, entuziaștii camerelor foto au în S9+ un nou standard la care să aspire.

Concluzie

Am început prin a scrie că noile telefoane Samsung Galaxy S9 și S9+ nu reprezintă o revoluție, ci o evoluție.

Deși au aspect aproape identic cu telefoanele din precedenta generație, noile modele reprezintă un salt important atât din punct de vedere calitativ cât si al performanței.

Samsung a reușit să păstreze tot ce a fost bun la modelele precedente (aspect, construcție, display), au corectat ce nu a prins la public (plasarea senzorului de amprentă) și au venit cu toate îmbunătățirile și noutățile enumerate mai sus.

Este clar că până la lansarea noii generații Samsung Note, noile Samsung Galaxy S9 și S9+ vor reprezenta modelul de referință pentru întreaga industrie a telefoanelor mobile.





 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Mihai Naie
Numele meu este Mihai, dar prietenii îmi spun Mishu. Primul meu job a fost la radio, în ’93. Apoi, am lucrat pentru cele mai mari case de discuri din România, iar de câțiva ani sunt Orange. Pasiunile mele sunt: familia-cu fiica mea în frunte, artele marțiale și să fiu la curent cu ultimele noutăți. Din orice domeniu!