Împărtăşesc cu voi în rândurile de mai jos câteva impresii despre noul iPhone 6S, ce mai spune lumea despre el, care sunt caracteristicile lui speciale si ce îl diferenţiază de iPhone 6.
Ziua mea de astăzi s-a desfăşurat sub eticheta generală iPhone. iPhone 6S sau iPhone 6? Dacă ar fi să aleg, ce aş alege? Ca să pot răspunde la această întrebare, am început să citesc cam tot ce mi-a căzut în mână despre noul iPhone 6S.
Primul lucru care mi-a atras atenţia a fost acest tagline "
iPhone 6S. Am schimbat doar totul”. Sună interesant şi recunosc că mi-a stârnit curiozitatea. Chiar aşa să fie?
O să fiu cât se poate de sinceră cu voi şi nu voi încerca în cele ce urmează să îmbrac hainele unui expert. Vă voi împărtaşi doar părerea mea şi ce am aflat din câte am citit.
Cei care au avut ocazia să folosească iPhone 6S spun că aproape nu îţi poţi da seama dacă ţii în mână un iPhone 6 sau un iPhone 6S, pentru că nu diferă foarte mult în ceea ce priveşte design-ul. Asta nu înseamnă că iPhone 6S nu arată foarte bine. Arată chiar superb, iar noua culoare – roz auriu – este chiar deosebită. Dar diferenţe semnificative, la suprafaţă, nu sunt. iPhone 6S are o greutate de 143 g, comparativ cu cele 129 g ale iPhone 6 şi asta pentru ca noul smartphone Apple este construit dintr-un aliaj de aluminiu din seria 7000 ceea ce îl face şi puţin mai rezistent şi durabil. De asemenea, este şi puţin mai gros pentru că se pare că adevaratele diferenţe sunt în interior.
Este vorba despre noua tehnologie 3D Touch cunoscută sub denumirea de Force Touch pentru Apple Watch şi noile capacităţi ale camerei foto.
3D touch este o característică deosebită care oferă o altă manieră de interacţiune cu telefonul, mult mai intuitivă. Revista "Express” menţionează chiar că "
3D Touch este, fără îndoială, cel mai solid motiv de a cumpăra acest telefon şi este chiar acel "ceva” care face diferenţa.”
Dar ce este, de fapt 3D Touch? Este vorba despre sensibilitatea ecranului la cât de puternică este atingerea - un strat suplimentar de senzori situat sub ecran face acest lucru posibil. La o atingere uşoară, o aplicaţie se deschide în mod obişnuit. Cu o atingere mai profundă, însă, poţi să ai acces rapid la mai multe funcţii ale aplicaţiei respective. Asta înseamnă că poţi previzualiza emailuri sau SMS-uri fără să le deschizi. Dacă, de exemplu, primeşti un email în care este şi o fotografie, o poţi doar vizualiza la o apăsare uşoară, iar dacă apeşi puţin mai tare, o poţi deschide complet. Este oarecum difícil de explicat în cuvinte şi cred că cel mai bine vă veţi putea da seama cum puteţi folosi 3D Touch dacă urmariţi
acest videoclip.
Ceea ce mi s-a parut mie foarte interesant este faptul că poţi să ai toate pozele animate! Atunci când te pregăteşti să faci o fotografie, poţi să activezi funcţia "live photos” şi, în felul acesta, camera înregistrează câteva frame-uri înainte şi după capturarea pozei efectiv. Aşa cum am citit într-un articol din New York Times, autorul chiar menţionează: "vă intrebati poate, de ce nu aş face un video în loc să folosesc această funcţie?” Răspunsul lui a fost unul simplu: " Pentru că sunt unele momente în viaţă la care chiar nu te gandeşti ca la un video. Dar funcţia live photos îţi oferă şansa să nu le ratezi.”
O altă característica mult îmbunătăţită la iPhone 6S este camera foto principală de 12 MP, faţă de cea de 8 MP a versiunii iPhone 6. Fotografiile sunt de departe mult mai clare. Iar noul procesor A9 chiar face ca totul să ruleze mult mai repede pe iPhone 6S– testele de specialitate spun că e vorba despre o creştere a vitezei cu 30%. Categoric 2GB de RAM faţă de 1GB fac diferenţa.
Concluzia mea acum, la final de zi, după câte am citit, este că diferenţe foarte mari între cele două versiuni, iPhone 6 si iPhone 6s, cel putin la nivel de design, nu sunt. Acelaşi material la construcţie (aliaj de aluminiu), dimensiuni similare, nesemnificativă diferenţa la grosime. Dar iPhone 6S are un procesor mult mai performant (chip A9), o cameră foto superioară şi câteva funcţii pe care eu le-aş încadra în categoría "nu ştii ce îţi lipseşte” Vă mai pot spune că dacă simţiţi nevoia unui upgrade la iPhone-ul pe care îl aveţi déjà, chiar merită. Toate bune!