Pierderea telefonului mobil poate să fie una dintre cele mai stresante situații pentru foarte mulți dintre noi și asta nu doar din cauza valorii telefonului respectiv, care poate să fie semnificativă ci, mai ales din cauza datelor pe care le avem în telefon. Nu există nicio garanție că asta nu ți se va întâmpla ție niciodată, de aceea îți propun să vezi ce poți să faci ca să limitezi, pe cât se poate, efectele unei eventuale pierderi sau chiar a furtului telefonului.
Localizarea telefonului pierdut/furat cu Find my Device pentru Android sau Find My Phone pentru iPhone
Pentru Android
Find my device este o aplicație de mobil gratuită din Google Play și un serviciu online accesibil la adresa
https://www.google.com/android/find. Nu este necesar să memorezi această adresă, ci doar să È™tii că o poÈ›i găsi dacă tastezi în orice browser cuvintele: find my device.
Imediat ce ai deschis pagina, È›i se va afiÈ™a o listă cu dispozitivele tale (înregistrate pe acelaÈ™i cont google). Alege apoi dispozitivul pe care crezi că l-ai pierdut. Vei vedea apoi o hartă È™i, cu puÈ›in noroc È™i localizarea lui. Spun asta pentru că, dacă telefonul a fost furat È™i nu se mai află în reÈ›ea (SIM-ul a fost scos), È™ansele sunt foarte mici să îl poÈ›i localiza.
Dar, pentru această situaÈ›ie, aplicaÈ›ia îÈ›i oferă câteva funcÈ›ii utile:
- Play a sound - activarea unei alerte auditive, foarte puternice care te poate ajuta dacă telefonul se află încă în apropiere.
- Secure service - care permite blocarea telefonului È™i delogarea din contul Google. Tot această secÈ›iune se află È™i varianta de a lasa un mesaj È™i un număr de telefon de contact pentru eventualitatea în care cineva găseÈ™te telefonul È™i vrea să îl returneze.
- Erase phone - permite È™tergerea integrală a conÈ›inutului telefonului. Este bune de È™tiut că pentru a efectua această operaÈ›iune, este necesar să te înregistrezi din nou în contul Google.
Aici mai intervine un aspect È™i anume, dacă ai ales autentificarea în doi paÈ™i pentru siguranÈ›a contului Google, respectiva opÈ›iune implică accesul la telefon pentru a intra în Device Manager. Cum telefonul a fost furat, nu mai poÈ›i primi respectivele coduri suplimentare pe care trebuie să le introduci pe lângă parolă pentru a vă accesa contul. Din fericire, însă, atunci când setezi autentificarea în doi paÈ™i, poÈ›i alege fie un alt număr de telefon pe care să îÈ›i fie trimis codul sau există posibilitatea de a genera
o serie de coduri sumplimentare de rezervă pe care le poÈ›i folosi pentru autentificare. Este important să păstrezi aceste coduri undeva pe calculator sau chiar pe o hârtie pe care să o È›ii la îndemână.
De asemenea, să È™tii că orice încercare de a-l localiza după È™tergere nu va mai funcÈ›iona.
Pentru iOS
Find my iPhone este o funcÈ›ie care poate fi activată pe telefon È™i care te poate ajuta să localizezi telefonul în cazul în care l-ai pierdut sau È›i-a fost furat. Iată ce poÈ›i să faci dacă funcÈ›ia a fost activată înainte de pierderea telefonului:
- accesează icloud.com/find și autentifică-te cu ID-ul Apple și parola contului iCloud setat pe dispozitivul pierdut sau furat
- Selectează “GăseÈ™te-mi iPhone-ul”. În aplicaÈ›ie poÈ›i să selectezi device-ul pe care să îl vizualizezi pe hartă. Dacă device-ul este în apropiere, poÈ›i să îi dai comanda de a emite un sunet anume pentru a-l localiza
- Dacă eÈ™ti sigur că telefonul nu mai poate fi recuperat, activează modul pierdut. În acest mod, poÈ›i să îÈ›i criptezi telefonul cu o parolă anume, oriunde s-ar afla acesta, poÈ›i să alegi să apară un mesaj cu un număr de telefon de contact numărul tău pe iPhone-ul pierdut, astfel încât cel care l-a găsit să te poată suna pe acel număr sau poÈ›i alege È™tergerea completă a datelor din telefon. AtenÈ›ie însă, pengtru că È™tergerea datelor implică faptul că telefonul nu va mai putea fi localizat.
Dacă aveai activată opțiunea
Apple Pay È™i cardurile tale de credit, debit etc. sunt în telefonul, odată ce ai activat modul pierdut, nimeni
nu mai poate folosi aplicația Apple Pay.
Dacă foloseÈ™ti opÈ›iunea “Family Sharing”, orice membru al familiei îÈ›i poate localiza device-ul pierdut. Tot ce trebuie să facă este să se logheze în iCloud cu ID-ul Apple È™i să caute device-urile asociate cu contul de “Family Sharing”.
Alte modalități de localizare a telefonului
Există È™i alte modalități de a localiza un telefon pierdut, despre care vă spun în continuare.
Printr-un cont Samsung, utilizând funcÈ›ia Find My Mobile
Pentru telefoanele Samsung există opțiunea
https://findmymobile.samsung.com/ pe care o poți accesa pe baza contului Samsung, și care are două funcții foarte utile:
- Localizarea telefonului printr-o conexiune de date, dacă acesta nu a fost închis, care îÈ›i permite să urmăreÈ™ti locaÈ›ia aproximativă È™i traseul dispozitivului pierdut, să blochezi ecranul, butonul de pornire È™i Samsung Pay, să apelezi telefonul timp de 1 minut la volumul maxim sau să creezi copii de rezervă ale datelor de pe dispozitiv pe serverul Samsung Cloud.
- Localizarea telefonului chiar È™i în modul offline este o funcÈ›ie foarte utilă care permite localizarea telefonului chiar dacă nu există o conexiune de date, pe baza unui semnal transmis de telefon prin bluetooth altor telefoane aflate în zona în care se află telefonul, către serverul Samsung care È™tie al cui este dispozitivul È™i anunță persoana respectivă.
Un aspect foarte important de care ar trebui să È›ii cont este faptul că, pentru ca aceste metode să funcÈ›ioneze dacă È›i-ai pierdut telefonul, trebuie să faci câteva setări din telefon atunci când este în posesia ta.
Iată despre ce este vorba:
- intră în meniul telefonului la Settings > Biometric and security > Find My Mobile
- activează opțiunile:
- Remote unlock spune că îÈ›i poÈ›i debloca È™i controla telefonul de la distanță.
- Send last location face ca telefonul să raporteze singur poziÈ›ia către serverele Samsung atunci când bateria este pe cale să se închidă.
Odată ce ai făcut aceste setări, dacă ți-ai pierdut telefonul, poți să accezezi
https://findmymobile.samsung.com/ și să urmărești localizarea telefonului pe hartă.
Prin codul IMEI al telefonului
În eventualitatea în care rămâi fără telefon È™i vrei să rezolvi problema pe cale legală, vei avea nevoie de codul IMEI al telefonului.
Iată
aici tot ce ai nevoie să È™tii despre codul IMEI. Dacă sesizarea ta la poliÈ›ie va fi însoÈ›ită de actele care dovedesc că eÈ™ti proprietarul telefonului, È™ansele de a-l localiza sunt mai mari.
Alte aplicații pe care le poți folosi pentru localizarea telefonului
Indiferent de marca telefonului tău sau de sistemul de operare instalat pe el, ai la dispoziție și alte aplicații pentru găsirea telefonului mobil.
Una dintre ele, pe care eu o recomand celor care folosesc un telefon Android este **
Orange Antivirus** pentru Android, care are și o serie de funcții anti furt: apel de la distanță, alerte prin SMS, capturi foto. Vă sfătuiesc să o instalați și să o testați. Veți fi impresionați.
Alte aplicații utile:
- Signal Flare;
- Anti-Theft de la Avast
- Google Latitude
- Cerberus
- Lost Android
- Prey Anti-Theft
- Mobile Spy
- Family Locator
- Where’s my droid
Sfaturi practice pentru a-È›i È›ine telefonul în siguranță
Chiar dacă te gândeÈ™ti că nu È›i se poate întâmpla È›ie, eu îÈ›i recomand să îÈ›i iei câteva măsuri de siguranță pentru că, nu-i aÈ™a, paza bună trece primejdia rea.
- foloseÈ™te întotdeauna o parolă pentru deblocarea telefonului
- asigură-te că ai toate datele contului Google, ID-ul Apple și parola contului iCloud, contul Samsung, etc.
- instalează și activează orice aplicație din cele menționate mai sus
- menține un back-up periodic al datelor tale importante
- salvează un număr de urgenÈ›e, care poate fi accesat chiar È™i fără deblocarea telefonului. Acest sfat îÈ›i va fi util dacă îÈ›i pierzi dispozitivul È™i persoana care îl găseÈ™te vrea să ia legătura cu tine, pentru a È›i-l înapoia.
- dacă realizezi că telefonul este iremediabil pierdut sau furat, după ÅŸtergerea datelor, dacă ai un abonament, îÈ›i recomand să restricÅ£ionezi posibilitatea de apelare de pe telefonul respectiv din contul online. Iată aici cum poÈ›i să faci asta, în câÅ£iva paÅŸi simpli.
Când e posibil să nu mai găseÈ™ti un telefon pierdut/furat
SituaÈ›ia în care este destul de puÈ›in probabil să mai găseÈ™ti telefonul este dacă acesta a fost furat. De regulă, persoanele răuvoitoare au grijă să se asigure că nu pot fi detectate, prin scoaterea SIM-ului din telefon pentru ieÈ™irea din aria de acoperire a semnalului GPS.
De asemenea, descarcărea bateriei, închiderea telefonului sau reconfigurarea aparatului la setările din fabrică sunt acÈ›iuni care fac imposibilă localizarea unui telefon.
Dacă ai trecut printr-o situaÈ›ie în care È›i-ai pierdut telefonul È™i vrei să ne spui cum ai procedat, te invit în
Comunitatea Orange!