Acum, Nokia revine în atenţia noastră cu un telefon premium, impresionant. Vorbim astăzi despre design, camerele foto, video şi noul concept Bothie în articolul de mai jos
Vă mai amintiţi de super telefoanele Nokia, care ne-au încântat de-a lungul timpului ?
Nokia 3310, telefonul construit ca un tanc care pur și simplu refuza să se strice ? Sau
Nokia N91, primul telefon inteligent şi precursorul a ceea ce astăzi numim smartphone? Printre caracteristicile sale, dispunea de memorie internă de 4/8GB, nu pe chip-uri de memorie așa cum suntem obișnuiți în zilele noastre, ci pe hard disk.
Dar de
Nokia N95, care la vremea sa era cel mai performant telefon disponibil : browser compatibil Flash Player, GPS și o cameră foto de 5MP(cea mai performantă la vremea aceea)?
Trebuie să mărturisesc că până pe la jumătatea anului trecut nu credeam că un telefon Nokia va mai ajunge în buzunarele cuiva, în afară de vreun 3310 rătăcit care refuză să se pensioneze și să lase job-ul unui smartphone.
Acum, iată că Nokia vrea să revină în atenția și buzunarele noastre
cu un smartphone de ultima generație.
Este vorba de mult așteptatul
Nokia 8, un telefon premium ce dispune de un design actual și performanțe de top
Design
Nokia a păstrat aspectul seriei Lumia, dar a mers mai departe și l-a îmbunătățit. Avem astfel un telefon cu carcasa complet din aluminiu, rezistent la stropire accidentală și praf(IP54), cu margini rotunjite și perfect finisate.
Voi povesti despre ecran tot la capitolul design, pentru că eu consider că ecranul este mai mult o chestiune de gust, decât una tehnică.
Pe scurt specificațiile: 5.3 inch, 1440 x 2560 pixeli, Nokia Glance. Deși în ultima vreme toți producătorii par să aleagă ecrane de diferite forme, Nokia a ales clasicul format 16:9 cu marginile sticlei ușor curbate pentru a face cât mai bine tranziția către carcasă metalică.
Tipul de panou ales este LCD IPS care oferă o luminozitate foarte bună cu contrast excelent chiar și într-o zi foarte însorită. Reproducerea culorilor este un alt aspect pozitiv, acoperind 98.5% din spectrul sRGB.
După câteva zile de utilizare a telefonului pot spune că ecranul redă culori vii, naturale și fără efect de suprasaturare.
Pe partea din față a telefonului regăsim senzorul de amprentă care dublează ca buton Home, cele două butoane de navigare capacitive iluminate și camera frontală (mai multe detalii despre cameră în secțiunea următoare).
Partea techy: Procesor Snapdragon 835, 4GB RAM, 64GB memorie internă, camere duale, cititor de amprentă.
Nokia 8 bifează toate căsuțele la capitolul smartphone premium. Procesor puternic, memorie RAM suficientă și spațiu de memorie generos.
Camere foto
Trecând peste specificațiile obligatorii pentru un gama premium, Nokia 8 dispune de
3 camere foto sub brand-ul Zeiss care sunt vedetele acestui telefon.
Toate cele 3 camere pot face fotografii la 13Mpx și video de rezoluție 4K cu sunet 360. Sună impresionant, nu?
Ei bine, da, este impresionant. Camerele de pe spatele telefonului dispun de focalizare cu laser și utilizate în tandem produc portrete de calitate excelentă, cu o separare foarte bună sa subiectului de fundal.
Separat, indiferent dacă utilizezi camera color, sau o preferi pe cea monocrom, nu vei fi dezamăgit.
Video
Un alt aspect care m-a uimit la Nokia 8 este înregistrarea video. Rezoluție 4K, n-ați zice că e ceva nou pentru un telefon premium, așa-i? Ei bine, nu este doar atât. Telefonul dispune de Nokia OZO, care folosind cele 3 microfoane amplasate pe carcasă, permit înregistrarea sunetului cu efect spațial. Astfel, pe lângă calitatea imaginii în format 4K, veți avea parte de o adevărată experiență cinematică.
Un alt lucru nou introdus de Nokia: BOTHIE.
Cu ajutorul acestei funcții poți face fotografii folosind camera frontală și camera principală în același timp. Funcția este disponibilă și pentru video, oferind chiar și posibilitatea de a transmite live pe Facebook sau YouTube. Cu siguranță o caracteristică de luat în seamă pentru bloggeri.
Pe partea de sofware telefonul vine însoțit de
Android 7.1.1 fără aplicații inutile sau modificări aduse de producător. Față de versiunile de Android de pe telefoanele Google, am găsit doar 3 aplicații introduse de Nokia: Asistenţă, Imagini de fundal și aplicația camerei (modificată pentru a utiliza funcțiile introduse de Nokia). Nimic care să îngreuneze telefonul sau să ocupe memoria disponibilă.
Aplicația “Asistenţă”, mi s-a părut chiar utilă oferind un tutorial şi manualul de utilizare plus! o linie directă de asistentă Nokia. Dacă telefonul este conectat la internet poți iniția o sesiune de chat pentru suport referitor la telefon (în limbă engleză). Conectarea durează câteva secunde.
Am încercat inițial crezând că va fi vorba de un chat bot. Am fost plăcut surprins să aflu că nu este deloc așa, de partea celaltă a ecranului aflându-se o persoană. Un mare plus pentru Nokia pentru faptul că oferă asistentă în acest mod.
Sper că v-am convins că
Nokia 8 este un telefon demn de luat în seamă și de ce nu, în buzunar.
Şi să nu uit. Vă mai spun și că telefonul rezistă cu o singură încărcare la câteva ore de browsing, YouTube, jocuri și apeluri fără să fie nevoie să cauți o priză liberă. Acum sigur v-am convins.
PS: Nokia, la următorul update putem primi și Snake?