×

Accesează
contul existent

Realitate augmentată vs. Realitate virtuală.

În rândurile de mai jos vă prezint câteva informații despre realitatea augmentată și cea virtuală și câteva exemple care sper să vă facă plăcere și să vă arate cam cum se poate schimba percepția noastră asupra lumii.

articol
După ultímele date statistice, la sfârșitul anului 2017 se înregistra un număr de 2.32 miliarde de utilizatori de Smartphone, în întreaga lume, cu o potențială creștere spre 2.87 miliarde până la sfârșitul anului 2020.

Altfel spus, peste 45% din populația planetei va folosi un Smartphone (sursa: statista.com) până în 2020.

Suntem, așadar obișnuiți să folosim Smartphone-ul pentru aproape orice avem nevoie.

Practic smartphone-ul  este atât de profund implicat în viața noastră, încât este foarte greu de crezut că a devenit atât de popular doar cu mai puțin de 10 ani în urmă.

Vă pot spune însă cu siguranță că până în 2020, anul pe care l-au ales cercetătorii ca referință, funcțiile curente ale smartphone-ului și/sau ale tabletelor vor fi decrepite și vor fi înlocuite cu altele mult mai avansate.

În susținerea acestei afirmații, am ales să vă povestesc astăzi despre realitatea augmentată și cea virtuală, cunoscute sub numele de Augmented Reality – AR și Virtual Reality – VR.

Nu voi intra în foarte multe detalii tehnice, ci voi încerca să mă rezum la explicațiile cele mai simple, care să evidențieze cât mai ușor asemănările și deosebirile dintre cele două tehnologii.  Apoi vă ofer câteva exemple care mi s-au părut mie interesante.

Augmented și Virtual Reality – pe scurt AR și VR – au la bază tehnologii similare, dar nu identice și au un punct în común:  modul în care utilizatorul iinteracționează cu mediul  digital.

Cea mai simplistă explicație – departe de a acoperi toate elementele acestui concept foarte complex și avansat – ar putea fi următoarea:

► Realitatea virtuală te ”transportă” pe tine, utilizator, într-o lume virtuală, în timp ce realitatea augmentată doar  ”suprapune” elemente virtuale în lumea ta reală.

Un dispozitiv VR folosește, în mod obișnuit, două ecrane, poziționate foarte aproape de față, iar imaginea este redată prin intermediul unor lentile. Mai departe, cu ajutorul unor senzori, se înregistrează mișcările capului și ale corpului, iar imaginile proiectate dau utilizatorului iluzia că ”navighează” într-un mediu total nou și necunoscut.

Un exemplu de astfel de dispozitiv VR este: Samsung Gear VR.

► Realitatea augmentată permite utilizatorului să vadă exact mediul în care se află, pe care sunt proiectate anumite elemente digitale, fără să fie nevoie de un dispozitiv special, ci doar prin intermediul camerei foto a smartphone-ului sau tabletei.

Există mai multe tipuri de AR.

AR 3D – care permite utilizatorului să plaseze modele 3D virtuale, în mărime naturală, peste mediul real.
AR browser – cu care utilizatorul poate să obțină informații, digital, proiectate peste un anumit obiect.  De exemplu, poți îndrepta camera foto a Smartphone-ului tău spre o clădire, iar pe ecran să îți fie afișate informații despre clădirea respectivă – ce înălțime are, în ce an a fost construită și de către cine, etc.
AR pentru gaming – iar aici vă dau doar exemplul aplicației MegaHunt
 

Iar pentru că o imagine face cât o mie de cuvinte, m-am gândit îți ofer câteva exemple, unele care sunt deja implementate, iar altele se află doar în faza de prototip care, sper eu, îți vor demonstra cum tehnologia poate evolua în favoarea noastră.

Să începem.

Cum să îți mobilezi casa 

Cum ți se pare să poți să îți mobilezi casa, virtual și să vezi cum s-ar potrivi canapeaua pe care ti-o dorești chiar la tine în living? Ikea pune la dispoziția noastră o aplicație care te ajută să faci exact lucrul acesta.
 


Cum să  îți înțelegi mai bine mașina

Să presupunem că te pregătești să pleci într-o călătorie în alt oraș și ai vrea să știi în ce stadiu se află uleiul motorului, dar nu ai timp să mergi la mecanic.

Sau poate în timpul mersului se aprinde un beculeț pe bordul mașinii despre care habar nu ai ce înseamnă.

Hyundai s-a gândit să vină în ajutorul nostru cu un manual digital pentru care nu ai nevoie decât de un samrtphone.
 

Cum să găsești mai ușor un produs in supermarket

Să ne mai imaginăm că suntem la cumpărături într-un supermarket și vrei să cumperi un anumit produs pe care nu îl mai găsești printre zecile de rafturi. Ce faci? Folosești o aplicație de realitate augmentată care poate să te îndrume exact spre locul pe care îl cauți. Iată mai jos.
 

Cum să îi faci pe copii să învețe cu plăcere

Și un ultim exemplu, dar nu cel din urmă. Cum ar fi… să le oferi copiilor cea mai spectaculoasă modalitate de a învăța și de a explora lumea?
 

Iar dacă mergem cu imaginația și mai departe, putem să ne gândim cum ar fi să poți să îl aduci pe artistul tău preferat chiar la tine în living și să poți să asculți un concert în casa ta?

Vă invit să vă lasați imaginația să zboare cât de mult vreți pentru că ceea ce cândva era considerat Science Fiction este astăzi…realitate.

Toate cele bune!


 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.