Cred că tuturor ni s-a întâmplat măcar o dată să ștergem o imagine, un contact sau un alt fișier din telefon, fără să vrem. Vestea bună este că ele pot fi recuperate, cu unele excepții. În cele ce urmează vedem împreună în ce condiții se poate face asta.
Pozele șterse din greșeală din telefon pot fi recuperate,
cu ajutorul unor aplicații speciale, dar există anumite condiții, mai mult sau mai puțin sigure, în care se poate face asta.
Care este diferența între „delete” și „format”?
În principiu, ambele acțiuni au același scop: ștergerea datelor de pe un spațiu de stocare. Diferența între „delete” și ”format” este că prin „delete” poți să alegi ștergerea unui singur fișier, individual, în timp ce ”format” șterge toate datele existente pe un mediu de stocare. Prin funcția „delete”, spațiul eliberat devine disponibil până când se adaugă un alt fișier, ceea ce înseamnă că fișierul șters inițial nu va mai putea fi recuperat. În cazul formatării, însă, fișierele șterse pot fi recuperate în proporție de 100%.
Contează dacă poza a fost stocată în memoria telefonului sau pe cardul SD?
În principiu, nu, pentru că o aplicație de recuperare a fișierelor poate să scaneze atât memoria de pe cardul SD cât și memoria telefonului, dar pentru accesarea memoriei interne ai nevoie de rootarea telefonului, despre care vom vorbi mai jos.
Are importanță când am șters poza?
Răspunsul este... și da și nu.
Dacă telefonul tău are memoria (internă sau card SD) foarte încărcată și dacă ai mai adăugat ceva fișiere după ștergerea nedorită a unei poze, fișierul adăugat, din lipsă de spațiu, va fi stocat peste cel șters, ceea ce înseamnă că poza nu va mai putea fi recuperată.
Dacă însă memoria este suficient de liberă, este posibil ca noile fotografii să ocupe spații noi și să nu se rescrie peste cele vechi, ceea ce înseamnă că, cel puțin teoretic, poza poate fi recuperată.
Dacă ai făcut o poză pe care apoi o ștergi din greșeală dar îți dai seama imediat de asta, atunci o poți recupera și asta pentru că, în general, fișierele ”șterse” nu dispar imediat din memoria telefonului, ci doar sunt făcute ”indisponibile”
pentru o perioadă, după care sunt șterse permanent (cu excepția cazului menționat anterior, când fișiere noi sunt rescrise peste cele șterse).
Se pot recupera pozele șterse (sau orice alt fișier) după resetarea telefonului la setările din fabrică?
Răspunsul este, din păcate, nu.
De aceea, înainte de a face această operațiune este recomandat să faci un back-up al datelor din telefon, iar sfatul meu este să folosești un
serviciu Cloud.
De exemplu,
Orange Cloud vă oferă 10 GB sau 25 GB spaţiu de stocare, gratuit, inclus atât în unele tipuri de abonamente cât şi pentru utilizatorii PrePay sau poţi activa optiuni care îţi oferă spaţiu de stocare nelimitat.
Multe aplicații solicită acces la ”rootarea” telefonului. Ce înseamnă asta?
Termenul ”rootare”, utilizat în cazul telefoanelor Android, face posibilă obținerea unui control mai mare asupra sistemului de operare și a telefonului și chiar acces la modificări mai profunde ale software-ului.
Dar lucrurile sunt puțin mai complexe de atât pentru că odată ce ai acces la root-ul telefonului, poți foarte ușor, chiar fără să îți dai seama, să ștergi sau să modifici fișiere foarte importante pentru funcționarea telefonului.
De asemenea, rootarea telefonului poate să ducă la pierderea garanției standard a telefonului și, de aceea, eu nu îți recomand să faci asta.
Cum găsesc coșul de gunoi al telefonului?
Telefonul nu are o aplicație de Recycle Bin sau Trash, la fel ca în cazul computerelor pe care să o poți goli cu un click sau din care poți recupera un anumit fișier. Doar fișiere media (poze și/sau video) pot fi stocate temporar într-un coș de gunoi, de unde ele pot fi șterse foarte ușor și o să vă indic pașii ce trebuie urmați pentru Android și iOS.
Unde se afla coșul de gunoi pe telefoanele Android (Samsung, Huawei)?
Pentru un telefon
Huawei, intră în aplicația
Gallery – Albums – Recently deleted. De aici poți recupera pozele șterse în ultimele 30 de zile: selectează pozele pe care vrei să le recuperezi și apasă butonul ”Restore”.
Pentru un telefon
Samsung, intră în Gallery și apasă pe butonul reprezentat de trei puncte
(…). Ți se va deschide o listă de opțiuni, printre care și
Recycle Bin (coș de gunoi). De aici poți recupera pozele șterse în ultimele 30 de zile, dacă nu ai golit coșul între timp.
Unde se află coșul de gunoi pe iPhone?
Dacă ai șters accidental o poză sau un clip video, ai la dispoziție 30 de zile pentru a o recupera din albumul Recently Deleted (Șterse recent). Atunci când îți recuperezi pozele și clipurile video, acestea revin în albumul All Photos (Toate pozele). Iată cum poți recupera pozele și clipurile video șterse:
- Deschide aplicația Photos și selectează Albums.
- Atinge albumul Recently deleted, apoi atinge Select.
- Atinge poza sau clipul video pe care dorești să le păstrezi sau atinge Recover all.
- Atinge Recover din nou pentru a confirma.
O recomandare? Folosește Google Photos
Da. Să folosești aplicația
Google Photos, care se găsește pe majoritatea telefoanelor Android. Practic, aplicația face un back up automat la toate pozele si fișierele video din telefon, iar ștergerea imaginilor este însoțită, întotdeauna de un mesaj intermediar:
Chiar dacă ai șters imaginea, ea va fi stocată în ”Bin” sau ”coșul de gunoi”, timp de 60 de zile.
Recuperarea imaginii se face foarte simplu, mai exact accesezi aplicația din lista de aplicații a telefonului și apoi selectezi din meniu ”Bin”:
Apoi vei vedea toate imaginile șterse pe care fie le poți recupera, fie le poți șterge definitiv:
Cum recuperez contactele șterse?
Dacă folosești un
telefon Android, poți recupera foarte ușor datele unui contact pe care l-ai șters din greșeală și asta pentru că din momentul în care ți-ai tastat contul de Google, fără nici un fel de intervenție din partea ta, agenda îți este sincronizată în timp real cu serverele Google.
Pentru recuperarea contactelor:
- intră în meniul telefonului la ”Settings” și alege opțiunea ”Google”
- Mai departe, alege ”Set up& restore” – Restore contacts
- Alege apoi contul Google de unde vrei să recuperezi datele și apasă ”Restore”.
Dacă folosești un telefon iOS, recuperarea contactelor se poate face, similar, din iCloud:
- În iCloud.com, accesează Configurări cont, apoi selectează Recuperarea contactelor din secțiunea Avansat. Versiunile disponibile sunt listate după data și ora la care au fost arhivate.
- În partea dreaptă a versiunii pe care dorești să o recuperezi, apasă pe Recuperați.
De ce este recomandat să faci back-up la datele din telefonul tău?
În cazul nefericit în care îți pierzi telefonul, back-up-ul datelor din telefon este singura soluție să le recuperezi.
Dacă folosești un telefon
Android, intră în meniul telefonului la
Setări – Conturi şi sincronizare, alege
Google şi asigură-te că toate opţiunile prezentate sunt bifate. În felul acesta îl „împuternicești” pe Google să aibă grijă de datele tale şi să le sincronizeze pe toate device-urile pe care le folosești. Dacă îți cumperi un telefon nou, tot ce trebuie să faci este să intru în contul de Gmail şi sincronizarea se va face automat. Bineînţeles că poți folosi şi serviciul de back-up pe care majoritatea producătorilor de telefoane îl oferă. Eu, personal, le recomand pe amândouă.
Dacă aveţi un telefon iOS, puteţi folosi iCloud, la fel de simplu şi de rapid. După configurarea contului iCloud, folosind contul de Apple ID, accesaţi
Setări – iCloud – Backup şi selectaţi opţiunea
Efectuaţi un back-up acum.
Sper ca aceste informații să vă fie de folos și vă doresc ca întotdeauna, toate cele bune!