Cu seria Mate 20, Huawei confirmă că este un jucător serios pe piața telefoanelor mobile, iar locul doi la vânzări pe plan mondial nu a fost obținut doar prin lansarea de telefoane ieftine sau prin concentrarea doar pe piața din China și piețele emergente. Huawei Mate 20 Pro este un telefon impresionant din foarte multe puncte de vedere. Detalii în cele ce urmează.
Tradițional, odată cu lansarea telefoanelor din seria Mate, Huawei a făcut în fiecare an demonstrația avansului tehnologic astfel încât seria P care îl urmează reprezintă doar o implementare diferită a aceleiași platforme. Cel mai recent am întâlnit această filozofie la modelele din seria Mate 10 cu modelele din seria P20, iar povestea se va repeta, fără îndoială, cu Mate 20 și viitorul P 30(?).
Huawei Mate20 Pro nu este cel mai mare telefon lansat de Huawei în cadrul evenimentului de pe 16 octombrie de la Londra, ambele modele Mate 20 și Mate 20 X fiind mai mari ca el, dar este, în mod sigur, dintre cele trei, cel care se califică cel mai bine la titlul de flagship.
Hardware
Cu Huawei Mate20 Pro, producătorul chinez a făcut pasul către tehnologia de fabricație pe 7nm, aducând un plus semnificativ de performanță față de seria P 20 lansată în primăvara acestui an. Noul
procesor Kirin 980 vine cu 8 nuclee care, dacă ar fi să fac o analogie cu fotbalul, ”joacă” în sistem 2 2 4. Mai exact, două dintre nuclee, Cortex-A76 lucrează la 2,6 GHz, alte două A76 lucrează la ”doar” 1,92 GHz, în timp ce patru nuclee Cortex-A55, la 1,8 GHz. Toate task-urile pe care Huawei Mate 20 Pro trebuie să le facă pentru utilizator sunt gestionate de unul dintre cele două NPU (Neural Processing Unit). Cel de-al doilea este însărcinat cu tot ce ține de A.I. (Artificial Intelligence).
Da, Huawei a reușit să ”înghesuie” două astfel de module în noul Mate 20 Pro.
Ce reprezintă toate astea pentru utilizatorul final?
Un
telefon ultra-rapid, care nu se ”agață” la nici un task, oricât de consumator de resurse ar fi acesta. Huawei Mate20 Pro se mișcă foarte bine atât în sistemul de operare cât și în aplicații. Huawei susține că noul Kirin 980
aduce un plus de performanță de 75% pe partea de procesor și 46% pe partea grafică, lăudându-se și cu îmbunătățiri masive ale eficienței bateriei.
Mai mult decât putere de calcul, Huawei Mate20 Pro aduce și viteze de transfer teoretice de 1,4Gbps, prin implementarea variantei LTE-A Cat21. Spre comparație, telefoanele cu care Huawei Mate 20 Pro concurează direct au Cat16 (iPhone XS Max) respectiv Cat18 (Samsung Galaxy Note 9).
Telefonul vine cu
128GB spațiu de stocare și 6GB RAM, spațiul de stocare putând fi extins cu până la 256GB printr-un card de memorie cu un standard proprietar Huawei, numit Nano Memory (NM). Acesta are o formă identică cu un nano SIM și ocupă locul celui de-al doilea SIM.
Tot la capitolul hardware, trebuie sa menționez că Huawei Mate 20 Pro respectă
standardul IP68, ceea ce înseamnă că este rezistent la praf și poate fi scufundat în apă până la 2m adâncime pentru 30 de minute.
Din punct de vedere al construcției, Huawei Mate 20 Pro este mai mic decât Samsung Galaxy Note 9, aproape la fel ca dimensiuni cu iPhone XS Max, dar mai ușor decât ambele. În ciuda dimensiunilor reduse, Huawei Mate 20 Pro prezintă o rație de 87,9% între display și corpul telefonului, mai mare decât în cazul ambelor modele rivale.
Display
Cu un
ecran de 6,39 inci, cu 100,2 cm
2 suprafață utilă la o rezoluție de 1440x3120 pixeli, Huawei Mate 20 Pro obține o densitate de pixeli impresionantă, 538ppi, mai mult decât iPhone XS Max sau Galaxy Note 9. Asta face ca toate imaginile redate de telefon să fie super calitative, iar urmărirea conținutului video, o adevărată plăcere.
Evident, display-ul Huawei Mate20 Pro suportă standardul HDR10 și este protejat de
Gorilla Glass. Acesta este curbat spre marginile laterale, iar Huawei se laudă cu faptul că trecerea de la sticla display-ului la corpul telefonului este aproape insesizabilă.
Considerată una dintre cele mai importante inovații ale anului 2018,
plasarea senzorului de amprentă în display este prezentă și pe Huawei Mate20 Pro, senzorul regăsindu-se pe o mică zonă a ecranului, pe care trebuie apăsat puțin mai tare decât în mod normal. Deblocarea telefonului este extrem de rapidă odată ce te obișnuiești cu această funcționalitate.
Personal, după înregistrarea amprentelor pentru folosirea senzorului, am avut nevoie de câteva minute pentru a mă obișnui cu plasarea senzorului și cu faptul că trebuia să apăs câteva fracțiuni de secundă în plus pentru deblocare, dar apoi utilizarea telefonului s-a făcut fără probleme.
În final, am folosit o combinație de senzor de amprentă și recunoaștere facială, funcționalitate care, cu ajutorul camerelor IR plasate în partea de sus a display-ului, este extrem de rapidă. Se poate activa atât modul de deblocare prin glisare, după ce datele faciale au fost recunoscute, fie deblocarea directă.
Camerele
Pentru seria Mate20, Huawei a folosit soluția triple-camera lansată cu precedentul P20 Pro, dar configurațiile camerelor diferă între modelul Mate20 și modelele Mate 20 Pro și Mate 20 X. O să detaliez puțin camerele de pe Huawei Mate 20 Pro, telefonul pe care l-am folosit pentru teste.
Acesta vine cu
trei camere plus un blitz, aranjate într-un pătrat plasat în centru-sus pe spatele telefonului.
Cele trei camere sunt: Camera: 40MP f/1.8 (camera principală), 8MP f/2.4 OIS, 80mm (camera telefoto) și 20MP f/2.2, 16mm (camera ultra-wide). Aceasta din urmă este nouă pentru un telefon Huawei, înlocuind camera monocromă de pe Huawei P20 Pro.
Camera telefoto este îmbunătățită pentru a oferi un
zoom optic de 5x, față de doar 3x pe Huawei P20 Pro. Cu ajutorul software-ului de cameră și al capabilităților AI din procesorul Kirin 980, Mate 20 Pro realizează poze cu zoom digital 10x, iar calitatea este foarte bună.
Iată cum arată o imagine fără zoom:
Și una cu zoom x10:
Camera frontală este aceeași ca la Huawei P20 Pro, de 24MP, f/2.0, dar, cum spuneam, împreună cu camerele IR, oferă capabilități de scanare 3D pentru funcția de recunoaștere facială.
Toate aceste componente și funcționalități consumă energie, dar pentru Huawei Mate 20 Pro asta nu este o problemă.
Bateria
Noul Huawei Mate20 Pro are
o baterie de 4200 mAh, una dintre cele mai mari de pe piață în acest moment. Cu acest telefon, Huawei a lansat și soluția
SuperCharge de 40W, adică un încărcător care poate duce bateria lui Mate 20 Pro de la 0% la 70% în 30 de minute. În plus, Huawei Mate 20 Pro suportă și încărcarea wireless, care este, însă mai lentă.
O funcție extrem de interesantă a noului Huawei Mate20 Pro și care se poate dovedi foarte utilă în viața de zi cu zi, este cea
”wireless reverse charging”, care permite telefonului să încarce alte dispozitive care suportă încărcarea wireless, prin simpla atingere a acestora de spatele telefonului Huawei Mate20 Pro. Nu este o procedură foarte rapidă, dar poate fi o adevărată salvare pentru un alt dispozitiv rămas fără baterie, cum ar fi un ceas inteligent, o pereche de căști audio sau telefonul unui prieten.
Concluzie
În concluzie, după câteva zile în care am folosit Huawei Mate20 Pro ca telefon principal, în configurație dual-SIM, cu 4G activat pe ambele SIM-uri, pentru ascultat muzică, navigație prin traficul de București, e-mail, navigație pe web, Twitter, vizionat de filme pe Netflix, etc, pot spune că telefonul aceste m-a impresionat, mai mut decât precedentele flagship-uri, atât de la Huawei cât și de la concurență pe care, de asemeneam le-am testat.
Așa cum probabil știți, telefonul este încă disponibil la precomandă în
magazinul online Orange.