×

Accesează
contul existent

Review Huawei P30 Pro

Așa cum vă spuneam în articolul cu primele impresii despre noul Huawei P30 Pro, am revenit cu un review ceva mai aprofundat, după ce am avut timp să folosesc telefonul pentru câteva zile.

articol
Trebuie să spun de la bun început că Huawei P30 Pro, varianta testată, cu 256 GB spațiu de stocare și 8GB RAM m-a impresionat prin forța pe care o emană. Telefonul este puțin mai greu decât alte modele concurente și chiar decât alte telefoane lansate de Huawei, ceea ce, împreună cu calitatea construcției, creează utilizatorului un sentiment de soliditate.

Responsabilă pentru performanța remarcabilă a telefonului este platforma Kirin 980, pe care o cunoaștem de anul trecut de la Huawei Mate 20.

Pentru reamintire, detalii mai jos:

Hardware și dimensiuni

Kirin 980 vine cu 8 nuclee, în sistem 2 2 4, cu două Cortex A-76 care funcționează la 2,6 GHz, alte două nuclee de același tip, dar care funcționează doar la 1,92 GHz, în timp ce patru nuclee Cortex-A55, la 1,8 GHz sunt responsabile pentru sarcinile ușoare, de rutină. Primele patru nuclee intervin atunci când cerem mai mult de la telefon. Soluția oferă performanță la cerere, fără să afecteze foarte mult durata de viață a bateriei.

Tot la fel ca în cazul familiei Mate 20, Huawei P30 Pro vine cu procesorul grafic Mali-G76 MP10.

Ca dimensiuni, Huawei P30 Pro măsoară 158mm pe înălțime și 73,4 pe lățime, având o grosime de 8,4mm. Deși este cu doar 3 grame mai greu decât modelul Mate 20 Pro, P30 Pro se simte, cum spuneam, ceva mai greu. Față de modelul P30, în varianta Pro telefonul este cu aproape 30 grame mai greu.

La 6,47 inci, ecranul este mai mare atât față de modelul Mate 20 Pro (6,39 inci) cât și față de modelul P30 (6,1 inci). Tehnologic, toate sunt construite pe tehnologia OLED. Ca rezoluție, P30 Pro suportă 1080x2340 pixeli, cu o proporție a ecranului de 19.5:9 și o densitate a pixelilor de 398 ppi.

Ecran

Vreau să dedic ceva mai mult spațiu pentru ecran deoarece tot felul de lucruri interesante se întâmplă pe, în jurul și dedesubtul acestuia.

Pentru început trebuie să menționez că Huawei P30 Pro nu are un difuzor pentru convorbirile telefonice, folosind, în schimb, tehnologia cu inducție prin sistemul de operare, difuzorul fiind chiar ecranul pe care îl avem lipit de ureche în timp ce vorbim la telefon. Întregul ecran vibrează pentru a reda sunetul, ceea ce face ca în timpul convorbirilor, sunetul care ”scapă” în afară să fie foarte redus. Pentru o audiție optimă în convorbirile telefonice cu Huawei P30 Pro este recomandat să lipim de ureche zona aflată la 2cm mai jos de camera foto frontală. Această tehnologie permite o audiție mult mai bună atunci când convorbirea telefonică se poartă în zone cu mult zgomot.

Tot în ecran găsim camera frontală, responsabilă pentru singurul decupaj de pe fața telefonului Huawei P30 Pro, o mică ”picătură” (dewdrop) care înlocuiește "bretonul"(notch) de la modelele precedente.



Ultima chestie interesantă (dar nu cea mai puțin importantă) pe care vreau să o menționez despre ecranul lui P30 Pro este senzorul de amprentă care se află sub sticla de protecție. Deși soluția a fost folosită și la precedentele modele, pentru seria P30
Huawei a îmbunătățit funcționarea senzorului, făcându-l mai rapid și mai sigur. Zona unde este senzorul de amprentă se luminează de fiecare dată când telefonul este ridicat, pentru o identificare facilă.

Sunet

Pentru P30 Pro, Huawei a renunțat la difuzoarele stereo, înlocuind unul din ele cu soluția de care vorbeam mai sus, cu transmiterea sunetului prin vibrație, direct către cutia craniană. Asta înseamnă că sunetul redat de telefon în afara convorbirilor se bazează doar pe un difuzor, plasat pe marginea de jos. Dotat cu o grilă generoasă, acesta face o treabă foarte bună, fiind capabil să redea un sunet plin și puternic, funcția Dolby Atmos fiind mereu activă în modul difuzor. Personal, aș recomanda acest mod doar pentru vizionare de conținut video.

Pentru audiție muzicală, Huawei a inclus în pachetul telefonului o pereche de căști cu mufă USB-C, pentru că, cel puțin la modelul P30 Pro, Huawei a renunțat la mufa clasică jack de 3.5mm, care este prezentă, însă, pe modelul P30. De menționat că Huawei nu a inclus în pachetul telefonului și adaptorul de la USB-C la mufa de 3.5 mm, așa că, dacă folosiți o pereche de căști cu mufă clasică va trebui să aveți în vedere acest fapt.

Software

Huawei a implementat noua versiune a sistemului de operare Android, 9.0 Pie, pe cele mai multe din telefoanele eligibile pentru acest update, dar seria P30 pornește din start cu această versiune de soft. Cum știm, Huawei nu oferă Android ”curat”, ci aplică peste el propria interfață, EMUI. Dacă la telefoanele din seria Mate 20, update-ul la Android 9.0 Pie a dus varianta de EMUI la 9.0, Huawei P30 Pro vine cu varianta EMUI 9.1.

Deși diferența foarte mică a numărului de versiune te face să te gândești la un update puțin important, de fapt, EMUI 9.1 vine cu o schimbare majoră a sistemului de fișiere cu care funcționează Huawei P30 Pro, numit EROFS. Acest nou sistem de fișiere promite creșteri importante la viteza de citire în sistem random și la lansarea aplicațiilor, dar și o reducere cu 20% a spațiului ocupat de sistemul de operare.



Pe lângă butoanele virtuale de navigație care vin din Android 9.0 Pie, Huawei oferă navigarea prin gesturi, utilizatorul având posibilitatea să gliseze cu degetul pornind din partea de jos a telefonului, în sus, pe mijloc, pentru a reveni la pagina desemnată ca ”acasă”, iar dacă glisează în același loc și menține degetul pe ecran pentru câteva fracțiuni de secundă, telefonul afișează toate aplicațiile deschise, pentru managementul acestora.

Navigarea spre elementul anterior (back) se face glisând de pe laterala ecranului spre interior, atât din stânga, cât și din dreapta.



În rest nu sunt mari diferențe față de interfața EMUI de la telefoanele precedente, adică un meniu de setări simplificat, aplicații dedicate pentru utilizările cele mai frecvente (email, calendar, navigație pe internet, etc). Anumite aplicații ale terților, cum ar fi Amazon Shopping, Booking.com sau Facebook, care vin pre-instalate pe telefon, au putut fi dezinstalate. 

Camera

Așa cum ne-au obișnuit în ultimii ani, cei de la Huawei împing tot mai sus ștacheta când vine vorba de camerele foto de pe telefoanele lor, iar cu Huawei P30 Pro acest fapt este extrem de evident.

Dacă la Huawei P20 Pro am avut un sistem cu trei camere principale, iar Huawei Mate 20 Pro a îmbunătățit acest sistem, cu Huawei P30 Pro s-a atins pragul de patru camere foto.

Detaliind, Huawei P30 Pro vine cu următorul sistem de camere:

Camera principală din cele patru are 40MP, o apertură de f/1.6, distanța de focalizare de 27mm și funcționează cu un senzor nou, care combină, în premieră, culorile RYYB și nu tradiționalele RGGB. Înlocuirea culorii verde din filtrul de culoare al senzorului cu culoarea galben duce, conform inginerilor Huawei și Sony (producătorul senzorului) la creșterea cu 40% a cantității de lumină pe care senzorul o poate capta. Asta înseamnă, evident, fotografii de calitate mai bună în condiții de luminozitate scăzută. Mai trebuie spus că senzorul lucrează cu pixeli grupați câte patru (sistem Quad Bayer) ceea ce face ca fotografiile să aibă în mod real 10MP. Noul senzor, dezvoltat de Sony special pentru Huawei, se numește SuperSensing.



A doua cameră are 20MP, f/2.2 și distanța de focalizare de 16mm, un senzor de 1/2.7 inci și se ocupă cu captarea imaginilor ultra-wide.

Cea de-a treia cameră este cea mai interesantă dintre toate, pentru că este construită ca un periscop, având lentilele așezate la interior, dar pe lățimea telefonului, perpendicular pe sistemul de camere. Această soluție permite o distanță de focalizare de 125mm, ceea ce înseamnă niște nivele de zoom demne de o cameră DSLR. Camera are 8MP, o apertură de 1/3.4 și un sezor de 1/4 inci.

Toate camerele menționate deja au sisteme optice de stabilizare de imagine (OIS) și folosesc tehnologia de autofocalizare cu detecție de fază (PDAF).

Camera cu numărul patru este, de fapt, un senzor pentru detectarea adâncimii în câmpul vizual, numit ToF (Time of Flight). Informația provenită de la acest senzor permite realizarea de fotografii de o mai mare calitate, în care subiectul principal este foarte bine focalizat, iar efectul de ”blur” este ținut departe de acesta. Prezența acestui senzor este cel mai evidentă la pozele tip portret, în care subiectul este clar conturat, chiar dacă fundalul este ”în ceață”.


Cu sistemul de camere de pe Huawei P30 Pro se obțin niște niveluri de zoom optic și hibrid spectaculoase. Dacă cel mai bine cotate telefoane ale concurenței ajung la un zoom optic de 3X, P30 Pro atinge 5X zoom optic, 10X zoom hibrid (optic și digital), mergând până la un zoom digital de 50X. Da, ați citit corect, 50X.



Cu noul sistem de camere foto, Huawei P30 Pro a reușit să ocupe primul loc în topul realizat de DxOMark.com (https://www.dxomark.com/category/smartphone-reviews/)
Iată câteva exemple de zoom:

Nu am uitat de camera frontală, de ”selfie”, care, pe Huawei P30 Pro a primit un upgrade față de modelele anterioare, având 32MP (față de 24MP la Mate 20 Pro), f/2.0 și ceea ce Huawei anumit AI HDR+, un mod prin care procesoarele neurale din Kirin 980 analizează și îmbunătățesc calitatea și culorile imaginilor captate cu camera frontală.

Concluzie

Cu noua familie de telefoane Huawei P30, dar mai ales cu modelul P30 Pro, Huawei ridică ștacheta nu doar în domeniul fotografiei cu telefonul mobil, ci al telefoanelor inteligente de top în general., modelele producătorului din China făcând o concurență serioasă rivalilor de la Samsung și Apple.


 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Mihai Naie
Numele meu este Mihai, dar prietenii îmi spun Mishu. Primul meu job a fost la radio, în ’93. Apoi, am lucrat pentru cele mai mari case de discuri din România, iar de câțiva ani sunt Orange. Pasiunile mele sunt: familia-cu fiica mea în frunte, artele marțiale și să fiu la curent cu ultimele noutăți. Din orice domeniu!