×

Accesează
contul existent

Review Huawei Watch GT

Vă povestesc astăzi despre două modele Huawei Watch GT lansate la finele lui 2018, Sport și Classic.

articol

Design

Diferențele dintre cele două modele nu sunt foarte mari: Huawei Watch GT Sport are un finisaj negru și o curea de silicon complet neagră, în timp ce modelul Classic are finisajul argintiu și o curea realizată din două materiale, silicon la interior și piele maro la exterior.

Spre deosebire de modelele precedente, Huawei Watch și Watch 2, cu modelele Watch GT, Huawei încearcă să capteze atenția celor care preferă un ceas inteligent care arată ca un ceas…normal. În consecință, oricare dintre modelele Huawei Watch GT poate trece foarte ușor drept un ceas modern, de la un producător consacrat de ceasuri clasice.


Dimensiunile modelelor Huawei Watch GT (46,5 mm x 46,5 mm x 10,6 mm și 46g) fac ca ceasul să fie mai potrivit pe o mână de bărbat, dar cum accesoriile ”oversized” sunt la modă, poate fi purtat foarte bine și de o femeie.

Dacă modelul anterior, Huawei Watch 2 avea un ecran circular de 1,2 inci și rezoluție de 390x390 pixeli, pentru Watch GT Huawei a plusat cu un ecran de 1,39 inci, cu o rezoluție de 454x454 pixeli, iar diferența se simte. Ecranul este foarte ușor de urmărit, informația fiind afișată (în funcție de fața de ceas aleasă) în mod clar și lizibil. Pentru că am pomenit de fețe de ceas, Huawei oferă mai multe variante, care se pot selecta foarte ușor chiar din meniul de setări al ceasului. Pentru comparație, la ceasul meu inteligent, Fitbit Versa, modificarea feței de ceas se poate face doar din aplicația dedicată.

Display

Interfața ceasului Huawei Watch GT are patru ecrane de bază: cel uzual, afișat tot timpul, care este fața de ceas aleasă, iar prin glisare pe ecran în stânga sau în dreapta se trece prin ecranele dedicate pulsului (Heart Rate) sau vremii, cu afișarea locației curente, a temperaturii curente, a temperaturilor maxime și minime ale zilei precum și starea vremii într-un cuvânt (de ex: nori). Ultimul ecran accesibil prin glisare prezintă numărul de pași înregistrați, numărul de minute de activitate de peste zi și numărul de intervale orare în care purtătorul ceasului a făcut mișcare (ceasul te avertizează când este aproape să treacă o oră de când te-ai ridicat și te-ai mișcat ultima dată).



Cum spuneam, toate informațiile sunt prezentate foarte clar și pot fi citite dintr-o singură privire aruncată spre ceas.

Pentru alte comenzi există două butoane fizice așezate la ”și 10” respectiv ”și 20”, de unde pot fi accesate diferitele funcții ale ceasului inteligent Huawei Watch GT.



Deși nu vrea să iasă în evidență ca atare, Huawei Watch GT este un ceas inteligent, rulând pe un chipset Cortex-M4, cu 128 MB spațiu de stocare (exclusiv pentru stocarea informațiilor necesare funcționării ceasului) și 16 MB memorie.

Software

Sistemul de operare care face ca ceasul să funcționeze se numește Lite OS și a fost dezvoltat special pentru ceasurile inteligente ale Huawei, după ce inițial apăruse pe brățările de fitness ale producătorului chinez. La precedentele modele, Huawei a folosit Wear OS, sistemul celor de la Google.

Cel mai mare beneficiu adus de noul sistem de operare este durata de viață a bateriei, Huawei dând ca timp între încărcări două săptămâni, ceea ce este extraordinar.
Deși are o durată atât de mare a bateriei, Huawei Watch GT nu este nici pe departe lipsit de funcții. Se poate conecta la trei rețele de localizare: GPS, GLONASS și Galileo, are monitorizare permanentă a pulsului, barometru, altimetru și funcții de monitorizare a exercițiilor fizice. Suportă, evident, notificări prin conectare la un telefon mobil (nu neapărat un Huawei, eu l-am folosit cu un model Samsung).

Acestea fiind zise, trebuie menționat că Lite OS este un sistem de operare care se concentrează pe funcțiile de bază. Nu există posibilitatea de a încărca aplicații pe ceas, sau de a stoca muzică pentru audiția fără telefon. De asemenea, lipsește posibilitatea de a plăti folosind ceasul sau de a interacționa cu notificările. Din acest punct de vedere, Huawei a ales un mod diferit de interacțiune utilizator-ceas, pe care l-am găsit, personal, mai mult decât satisfăcător. E drept că am purtat Huawei Watch GT în paralel cu Fitbit Versa ceea ce a însemnat că nu am simțit lipsa diverselor funcționalități care lipsesc de pe acesta, avându-le pe celălalt smartwatch.

Partea de monitorizare, nelipsită din arsenalul oricărui ceas inteligent este destul de ofertantă. Există un număr de exerciții predefinite pe care Huawei Watch GT le poate monitoriza, de la alergare (unde există posibilitatea de a porni sesiuni asistate de alergare, pe diverse nivele de dificultate), alergare afară sau în sală, mers cu bicicleta afară sau în sală, înot sau triatlon. Pentru orice altceva se poate porni un mod de monitorizare a duratei sau a numărului de calorii arse, indiferent de exercițiile efectuate.



Huawei Watch GT suportă presiuni subacvatice de până la 5 atmosfere, deci poate fi purtat în apă fără griji, cu mențiunea că trebuie folosită cureaua sport. Curelele sunt interschimbabile.



Cum am menționat, Huawei Watch GT oferă monitorizare permanentă a pulsului, ceea ce creează un set de date foarte interesante în aplicația companion (Huawei Health). Prin comparație cu datele raportate de Fitbit Versa, cele de pe Huawei Watch GT au fost oarecum mai bune ( puls în repaus mai bun, puls maxim atins mai scăzut), apărând și câteva anomalii ca, de exemplu, pulsuri maxim și minim la niște valori pe care stiu că nu sunt capabil să le ating.

O altă funcție de monitorizare pe care Huawei Watch GT o oferă este cea a somnului. Și aici datele au fost relativ similare cu cele raportate de Fitbit Versa, pe care-l port de peste un an și m-a ”învățat”, dar au existat momente când statul la televizor pentru vizionarea unui film au fost eronat raportate ca somn sau statul pe scaun la birou ca un ”pui de somn”.

Partea de pedometru m-a pus puțin în încurcătură, pentru că a raportat consistent mai puțin pași făcuți într-o zi față de Fitbit Versa, deși am purtat în permanență ambele ceasuri. Urmărind modul în care Huawei Watch GT numără pașii am constatat că numărătoarea începe după cateva secunde de la pornirea de pe loc, dar ulterior fiecare pas este contorizat corect, în timp ce la Fitbit Versa pașii se numără din 2 în 2, câteodată fiind contorizați 3 pași în loc de 2. Cred că cel mai corect număr de pași raportați ar fi undeva între cele două măsurători.

Iată înregistrările pe Fitbit:



Și cele din aplicația Health:



Pentru că am scris mai sus că unul din marile atuuri ale Huawei Watch GT este durata de viață a bateriei, să mai precizez că am scos ceasul din cutie la 54% nivel al bateriei, am avut activat GPS pentru localizare, monitorizare permanentă a pulsului, iar după două zile nivelul era puțin peste 40%. Am încărcat ceasul pentru a testa și accesoriul de încărcare, iar după alte două zile este la 83%.

Încărcarea se face cu un mic accesoriu magnetic, cu o mufă USB-C și doi pini de contact, care vine în cutia telefonului alături de un mic cablu USB la USB-C. Atenție, cablul nu este foarte lung.

Aș vrea să mai menționez că în primele două zile de utilizare ceasul Huawei Watch GT a primit foarte multe actualizări over-the-air, procesul de transmitere a pachetelor de la telefon către ceas fiind destul de greoi, ceea ce a dus la pauze destul de mari în utilizare. După avalanșa de actualizări situația a revenit la normal și am putut să folosesc ceasul fără întreruperi.

Aplicația companion, Huawei Health, oferă acces la foarte multe informații și statistici extrase din datele monitorizate, dar nu este compatibilă cu aplicații terțe, datele neputând fi exportate.

Concluzie

Huawei Watch GT este un produs solid, care își face treaba foarte bine, are un ecran foarte calitativ, este ușor de utilizat fără a fi limitat, iar durata bateriei face o foarte mare diferență față de produsele similare de pe piață. Purtarea este confortabilă, iar aspectul general și faptul că poți schimba fețele de ceas ”din mișcare” mi se par puncte în plus în favoarea lui Huawei Watch GT.

Cu siguranță un produs care merită recomandat.
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Mihai Naie
Numele meu este Mihai, dar prietenii îmi spun Mishu. Primul meu job a fost la radio, în ’93. Apoi, am lucrat pentru cele mai mari case de discuri din România, iar de câțiva ani sunt Orange. Pasiunile mele sunt: familia-cu fiica mea în frunte, artele marțiale și să fiu la curent cu ultimele noutăți. Din orice domeniu!