În cele ce urmează o să vă descriu experiența mea în urma testării unui smartphone Nokia 2.
Scurt istoric al brandului Nokia
Cred că în jurul anului 2013, se zvonea că Nokia renunță la divizia de telefoane, fiind inglobată de Microsoft, sub denumirea Lumia.
După câteva miscări la nivel înalt, o parte dintre managerii și inginerii de la Nokia s-au întors la rădăcini și au fondat o altă companie numită HDM Global.
Toți au în comun un singur lucru și anume pasiunea pentru brandul Nokia, un produs finlandez de calitate care dorește să își recapete strălucirea de altă data.
Pasiunea și mai ales atenția la detalii se vede în produsele lor și vedem mai jos cum.
Unbox-ing și câte ceva despre design
Când am pus mâna pe cutie, chiar am avut un flash din amintiri. Design-ul cutiei arăta cam la fel ca la începuturi - o fotografie cu telefonul, ceva informații tehnice, dar cel mai important lucru pe care l-au păstrat este imaginea consacrată cu cele două mâini care se salută. Nu tocmai la fel, ci într-o altă dimensiune menită parcă să sugereze noua direcție a companiei.
În cutie, pe langă manualul de utilizare, certificatul de garanție, etc., am mai găsit un încărcător de 2A cu un adaptor micro-usb și o pereche de căști.
Carcasa de pe spatele telefonului este dintr-un material policarbonat foarte plăcut la atingere, inscripționată cu marca Nokia în centru, iar în partea superioară este camera foto și blitz-ul.
Un minus semnificativ din punctul meu de vedere, este poziționarea difuzorului pe partea din spate a telefonului, ceea ce îl face să fie ușor acoperit cu mâna.
Pe partea laterală regăsim un cadru din aluminiu cu aspect mat, de culoare Pewter/Black, în varianta pe care am testat-o eu.
Display
Ecranul LTPS IPS LCD (Low Temperature PolySilicon LCD) este generos, de 5 inci, cu rezoluție HD, protejat de Corning Gorilla Glass 3.
Avantajul tehnologiei LTPS este aceea că oferă un contrast și o claritate crescute indiferent de condițiile de iluminare și este eficient din punct de vedere energetic.
Una peste alta, combinația celor de mai sus dă un aspect de telefon premium.
Camerele foto
Mie îmi este greu să îmi imaginez viața fără telefon și mai ales fără telefonul cu cameră foto.
Mulți ditre noi ne dorim să surprindem fiecare momento special, cumva să capturăm o parte din emoția simțită, să ne-o putem aminti în timp.
Că tot vorbim de amintiri, vă provoc vă aduceți aminte ce fotografii suprindeau telefoanele Nokia în trecut.
Nokia 2 are o cameră principală entry-level, de 8 MP cu detectare automată a cadrului și focalizare automată.
Calitatea fotografiilor este bună, culorile sunt vii, dar de multe ori ai nevoie să folosești bliț-ul să imbunătătesti luminozitatea imaginii.
Camera frontală, deși are doar 5 MP, surprinde prin calitatea detaliilor și prin modul în care “improvizeaza” un blitz, mai exact, cu câteva momente înainte să se declanșeze fotografia, ecranul devine alb strălucitor, lucru care ajută foarte mult.
Aș vrea să adaug că telefonul nu vine cu o aplicație de tip “galerie”, dar oferă prin Google Photos posibilitatea de a beneficia de încărcări nelimitate în cloud și sortare automată.
Mai jos veți vedea o imagine cu blitz și una fără.
Bateria
În mod normal, nu aș fi insistat foarte mutl asupra acestui aspect.
Dar vorbim despre Nokia- telefonul al cărui principal diferențiator și important beneficiu este bateria.
Bateria pentru Nokia 2 este de 4100 mAh, în comparație cu alte telefoane din gama lui, unde media este de circa 2500 – 2800 mah.
Am utilizat telefonul fără încărcare circa 2 zile, timp în care am folosit și redare video, gaming, date mobile și locația pornite.
Cu toate că bateria este foarte performantă și rezistentă, încărcătorul este un pic cam mic pentru ce ar fi necesar, iar timpul de încărcare este destul de mare.
Ar fi fost foarte utilă funcția fast-charge, dar poate că acest lucru ar fi scos telefonul din gamă telefoanelor de buget.
Hardware si Software
Nokia 2 vine dotat cu un processor Qualcomm MSM8909v2 Snapdragon 212 Quad-core 1.3 GHz Cortex-A7, o tehnologie nu foarte actuală, din anul 2015, cu o arhitectură pe 28 nm, dar care oferă totuși o conectare la 4G cu o viteză maximă de până la 150 mbps.
Pentru performanța video, producătorul a ales o unitate de procesare grafică Adreno 304, suficientă pentru redarea filmulețelor pe Youtube sau a unui joc fără cerințe prea mari.
Memoria internă este destul de mică, doar de 8 GB, din care doar 5 GB sunt disponibili pentru utilizator. Aici vine în ajutor slot-ul pentru card micro SD, care, la nevoie, poate fi folosit ca slot pentru ce-a de-a doua cartelă.
Memoria RAM de 1 GB, din nou poate că este mică, dar în configurația telefonului este suficientă. Cu riscul de a mă repeta, este un telefon entry-level.
Pentru a asigura o funcționare fără probleme a telefonului, producătorul a ales să se depărteze de tradiția anterioară și să meargă pe varianta Android Nougat 7.1, fără nicio aplicație instalată în plus.
Știu că s-a renunțat la o mare parte din aplicațiile specifice Nokia, unele care funcționau perfect de foarte mulți ani, dar sunt suficient de multe disponibile pe Magazin Play care să le înlocuiască cu success în funcție de preferința fiecăruia.
Singura aplicație pe care au ales să o păstreze este cea de suport tehnic, mai exact Nokia Care, la fel de completă cum o știam.
Suplimentar, am regăsit în meniul telefonului două funcții de respingere apel sau de întrerupere a soneriei. Este ceva mai departe față de funcțiile inovatoare cu care ne obișnuise Nokia până acum, dar lasă ușa deschisă pentru îmbunătățiri la modelele viitoare.
Concluzie
Telefonul Nokia 2 livrează tot ce promite, iar ceea ce promite foarte mult pentru viitor, este că va redeveni o marca de încredere, un telefon pe care să te bazezi, să îl încarci rar și să fie cel mai bun asistent al tău.
Și nu uitați că telefonul este disponibil în magazinul online Orange la un preț foarte convenabil.