Cu un eveniment de lansare desfășurat exclusiv online, Samsung a lansat la începutul lunii august seria de telefoane pentru productivitate (dar nu numai) Note 20. Am folosit pentru câteva zile două din exemplarele acestei serii, mai precis Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G, respectiv Samsung Galaxy Note 20 5G pentru a mă bucura de capabilitățile oferite de rețeaua Orange (acoperire 5G în București și alte orașe din țară). Iată ce am constatat.
Exterior
Să începem cu începutul: telefoanele din seria Note sunt mari. Cât de mari? Mai mari decât un iPhone X, un Huawei P20 Pro sau un Microsoft Lumia 950 (da, încă mai am un astfel de telefon).
În cifre, cel mai mic dintre cele doua Note 20 are 161.6 x 75.2 x 8.3 mm, în timp ce fratele lui mai mare se întinde pe 164.8 x 77.2 x 8.1 mm. D
a, Galaxy Note 20 Ultra 5G este mai subțire cu 0.2mm decât Galaxy Note 20 5G, și asta cred că se datorează materialului din care este realizată partea din spate la varianta Ultra (sticlă) față de varianta normală (plastic).
Marginile laterale ale ecranelor sunt foarte mici la Galaxy Note 20 5G, respectiv inexistente la Note 20 Ultra 5G, unde ecranul coboară pe părțile laterale. Marginile de sus și jos sunt aproape insesizabile în cazul ambelor telefoane.
Asta face ca dimensiunile ecranelor ambelor telefoane să fie extrem de generoase, la 6,7 inci, respectiv 6,9 inci. Spațiul vizibil pe ecrane este de 108,4 cm2 pentru Samsung Note 20 5G, cu 89,2% proporția dintre ecran și corpul telefonului, respectiv 116,7 cm2 pentru Galaxy Note 20 Ultra 5G, cu o proporție dintre ecran și corpul telefonului de 91,7%.
Ecranele în sine sunt și ele diferite, modelul Galaxy Note 20 5G având un ecran Super AMOLED capabil de o rezoluție de 1080x2400, și o proporție a imaginii de 20:9. Densitatea de pixeli pe inci este de 393. Pentru modelul Galaxy Note 20 Ultra 5G, tehnologia ecranului este Dynamic AMOLED, cu o rezoluție de 1440x3088 pixeli și o densitate de pixeli pe inci de 496. Acest ecran suporta și rate de împrospătare de până la 120 Hz (o premieră pentru Samsung), dar numai pentru rezoluții full HD; în cazul rezoluțiilor 4K, rata de împrospătare scade la 60Hz. Alegerea între cele două rate se face din software-ul telefonului, fie optând pentru rezoluția maximă, caz în care afișarea se va face la 60Hz, fie pentru o rezoluție ceva mai mică, 2316x1080, situație în care telefonul va utiliza rata de împrospătare de 120Hz.
Pe partea de jos a ambelor telefoane se găsesc mufele de alimentare/date, tip USB-C, dar nu se găsește mufă jack audio pentru căști, pentru că aceasta nu există. Butoanele de volum și pornire/oprire sunt pe partea dreaptă, iar butonul dedicat Bixby, ca și mufa jack, este și el absent. La ambele telefoane ”teaca” pentru S-Pen este pe partea de jos/stânga.
Că tot am menționat S-Pen, asupra căruia voi mai reveni, trebuie să spun că cel de pe Galaxy Note 20 Ultra 5G este mai rapid în reacții, având o latență de doar 9ms, în timp ce varianta de pe Note 20 5G are o latență de 26ms.
În partea de sus a ecranului se află camerele foto frontale, ambele folosind soluția ”punch hole”, iar în spațiul din jurul camerei nu se mai află niciun alt senzor sau element constructiv al telefonului. La ambele telefoane, difuzorul pentru convorbirile telefonice se află într-o nișă extrem de mică, în partea de sus a display-ului, între acesta si rama telefonului.
Așa cum am menționat mai sus, cele două telefoane sunt construite din materiale diferite, Galaxy Note 20 5G beneficiind de o parte frontală din sticlă, Gorilla Glass 5, respectiv plastic pe partea din spate, în timp ce varianta Ultra are noua Gorilla Glass Victus atât pe față, cât și pe spate, totul fiind susținut de o ramă de oțel.
Un lucru mai trebuie spus despre aspectul exterior al telefoanelor Note 20 5G si Ultra 5G: modulele camerelor foto sunt masive!
În cazul modelului Galaxy Note 20 Ultra 5G, grosimea modulului camerei principale pare să fie aproximativ jumătate din grosimea telefonului în sine. Asta face ca telefonul să nu stea niciodată perfect drept pe o suprafață, făcând necesară o husă care să egalizeze lucrurile.
Interior
Atât Galaxy Note 20 Ultra 5G, cât și Note 20 5G folosesc aceeași platformă bazată pe procesorul Exynos 990. Acesta este un procesor cu opt nuclee, iar ambele telefoane beneficiază de aceleași ”reglaje”, când vine vorba de viteza de lucru a acestor nuclee. Astfel, două dintre nuclee rulează la 2,73 GHz, două la 2,5 GHz, iar alte patru la 2 GHz.
Dacă în cazul Galaxy Note 20 Ultra 5G, cantitatea de memorie este de 12GB indiferent de spațiul de stocare oferit de telefon (128GB, 256GB, 512GB), pentru varianta Galaxy Note 20 5G memoria scade la 8GB pentru ambele variante de spațiu de stocare (128GB și 256GB). O altă diferență între cele două telefoane este ca Note 20 5G nu suportă un card de memorie.
”Placa video”, este Mali G-77 MP11, care are grijă de imaginile afișate pe ecranele descrise mai sus. Acest chip video are și capabilități de gaming, Samsung prezentând noile telefoane din seria Note 20 și ca device-uri pentru jocuri pe mobil.
Software
Telefoanele din seria Galaxy Note 20 rulează Android 10, peste care Samsung a pus propria interfață, OneUI, ajunsă la versiune 2.5. Fiind cea mai nouă serie de telefoane de la Samsung, mă aștept să fie trecute pe Android 11 imediat ce acesta se va lansa, dar, pornind de la experiența anilor trecuți, acest ”imediat” s-ar putea să dureze totuși câteva săptămâni sau chiar luni.
De ceva vreme încoace telefoanele Samsung aduc o integrare din ce în ce mai mare cu software-ul de la Microsoft, mai precis suita lor de aplicații mobile. Aplicația Office, un punct de start pentru întreaga suită de aplicații de productivitate de la Microsoft (Word, PowerPoint, Excel), LinkedIn și Outlook vin deja instalate în telefoanele Galaxy Note 20, iar recent, Samsung a început să recomande utilizarea soluției de stocare în cloud de la Microsoft în detrimentul propriei soluții.
Un alt punct important în colaborarea dintre Samsung și Microsoft pe partea de software este
aplicația YourPhone, care pe telefoanele Samsung se numește
Link to Windows. Această aplicație permite conectarea wireless a unui telefon la un calculator care rulează sistemul de operare Windows 10. Microsoft a adus cele mai multe îmbunătățiri și funcționalități acestei aplicații atunci când este folosită împreună cu un telefon Samsung. Una dintre funcțiile de notat este ”copy & paste” de la device la device. Asta înseamnă că puteți copia ceva de pe telefon pe PC și invers fără să mai fie nevoie să le trimiteți prin email către propriul PC.
O altă funcție lansată de Microsoft și Samsung este cea care permite rularea aplicațiilor de pe telefonul Galaxy Note 20 (Android), pe un PC cu Windows. Trebuie ca telefonul și PC-ul să fie conectate la aceeași rețea WiFi, și lucrurile vor funcționa fără probleme. Screenshot-urile de mai jos au fost făcute pe laptop cu aplicația de captură de ecran Snip&Sketch, apoi transferate prin drag&drop pe telefonul conectat wireless la laptop, direct în folderul corespunzător din OneDrive.
Spuneam mai sus că telefoanele din seria Galaxy Note 20 sunt nu doar niște device-uri pentru productivitate, dar și pentru jocuri pe mobil, iar aici nu mă refer doar la jocurile pe care le poți descărca din magazinul Google Play, ci la ceea ce se numește ”cloud gaming”. Serviciul de cloud gaming al celor de la Microsoft a fost anunțat ca disponibil la lansare pe telefoanele din seria Galaxy Note 20. Acest serviciu permite rularea unor jocuri care până acum necesitau o consolă hardware, din cloud, pe telefonul mobil Samsung. Sper ca acest serviciu oferit de Microsoft și Samsung să ajungă cât mai repede și prin părțile noastre.
S-Pen
”Creionul digital” introdus de Samsung în urmă cu câteva generații de telefoane Note vine cu câteva îmbunătățiri, una dintre cele mai importante fiind cea amintită mai sus, latența scăzută. Samsung a adăugat și un sunet de scriere care face ca folosirea S-Pen pe Galaxy Note 20 Ultra 5G să fie foarte aproape de senzația utilizării unui creion normal pe o hârtie normală.
Gesturile făcute cu S-Pen pentru a transmite diverse comenzi sunt și ele îmbunătățite, iar după câteva încercări am reușit să navighez pe Galaxy Note 20 Ultra 5G ”desenând” în aer linii sau cercuri. Butonul S-Pen (cel de pe corpul acestui accesoriu, nu cel din partea de sus) poate fi utilizat ca o telecomandă multimedia sau ca un declanșator pentru camera foto.
Camerele foto
Modulele de camere foto de pe cele două modele Samsung Galaxy Note 20 sunt foarte diferite, cu un avantaj clar (de așteptat) pentru modelul Ultra.
Acesta beneficiază de un ansamblu de trei camere principale, plus un senzor de focalizare automată cu laser.
Modulul de cameră principală este format din camera de 108 MP, cu f/1.8, un senzor de 0.8 micrometri, focalizare automată cu laser și stabilizare de imagine, la care se adaugă o cameră de 12 MP pentru cadre largi și o cameră pentru zoom, tip periscop, tot de 12 MP, care oferă un zoom optic de 5X, mergând până la 50X în varianta hibrid. Această variantă de zoom puternic Samsung a numit-o Space Zoom.
Se poate constata din fotografia de mai jos că un zoom foarte mare necesită o soluție de stabilizare a telefonului (trepied, suport, etc), altfel cadrele rezultate vor fi destul de mișcate, iar detaliile din ele foarte vagi.
Modelul Galaxy Note 20 5G are o cameră de 12 MP cu f/1.8, un senzor de 1,8 micrometri, focus automat imagine cu detecție de fază și stabilizare optică a imaginii, cuplată cu o cameră de 64 MP pentru fotografii la distanță (teleobiectiv) care oferă un zoom hibrid de 3X, respectiv cu o altă cameră de 12 MP pentru cadre largi.
Camerele frontale pentru ambele modele, sunt identice, având 10 MP, apertură de f/2.2, focalizare automată cu detecție de fază și senzori de 1.22 micrometri.
Pe partea de video, camerele principale de pe ambele telefoane suportă
înregistrarea la rezoluție 8K la 24 cadre pe secundă, 4K merge până la 60 cadre pe secundă, iar la rezoluția de 720p se pot face înregistrări cu până la 960 cadre pe secundă (super slow motion).
La final trebuie să mai spun că
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G este susținut de o baterie de 4500 mAh și suportă încărcare rapidă de 25W, dar și încărcare rapidă fără fir de 15W (încărcător către telefon) oferind și posibilitatea de a acționa ca încărcător pentru alte device-uri prin
funcția reverse wireless charging la 4,5 W. Toate aceste capabilități sunt prezente și pe telefonul Galaxy Note 20 5G, dar bateria acestuia este ceva mai mică, de ”doar” 4300 mAh.
Concluzie
Telefoanele Samsung Galaxy Note 20 5G și Ultra 5G ridică ștacheta pentru anul 2020, pe o piață a dispozitivelor mobile foarte tulbure, unde conjunctura nefavorabilă pentru producătorul chinez Huawei va limita concurența pentru Samsung doar la dispozitivele Apple. Este interesant, însă, de urmărit ce se va întâmpla în 2021, când Samsung este unul dintre primii producători de telefoane care va anunța noi modele (cele din seria Galaxy S), dar când unul dintre producătorii chinezi care vin din urmă pot începe să ridice pretenții la locurile din top.