Evenimentul Samsung Unpacked de luna trecută nu a fost unul obișnuit și asta pentru că a reprezentat aniversarea de 10 ani a brandului Galaxy S. Un astfel de moment aniversar trebuia marcat într-un mod special, așa că proaspăt lansata serie Samsung Galaxy S10 conține câteva surprize foarte plăcute pentru utilizatori. Eu am testat un Samsung Galaxy S10+ și vă spun mai jos părerea mea.
Câteva cuvinte despre ”familia” Galaxy S10
Samsung Galaxy S10e, ”mezinul” familiei, are doar 5.8 inci, Samsung Galaxy S10 măsoară 6.1 inci, iar Samsung Galaxy S10+ este ușor mai mare, la 6.4 inci. Telefoanele vin în combinații de 128GB spațiu de stocare și 6GB RAM, 256GB spațiu de stocare și 8GB RAM sau 512 GB spațiu de stocare și 8GB RAM. Cel mai generos model vine cu 1TB spațiu de stocare și nu mai puțin de 12GB RAM.
Toate cele trei modele lansate sunt construite pe aceeși platformă, cu chipset-ul Exynos 9820, pe tehnologia de 8nm, susținut de procesorul grafic Mali-G76. Platforma funcționează cu opt procesoare, două pentru sarcinile intense, Mongoose M4 la 2.73GHz, două Cortex A-75 la 2.31GHz și patru Cortex-A55 la 1.95GHz. Toate modelele păstrează mufa jack de 3.5mm, ceea ce este un mare plus pentru un telefon în 2019, după ce atâția fabricanți au ales să renunțe la ea. Pe modelele dual SIM a rămas și suportul pentru card microSD, până la 512GB, care ocupă slotul celui de-al doilea SIM.
Cam atât despre familia Samsung Galaxy S10, hai să ne concentrăm pe modelul
Samsung Galaxy S10+, cel pe care l-am folosit pentru teste în vederea acestui review.
Ce e în cutie
Samsung Galaxy S10+ vine cu
un încărcător de 15W cu standardul Adaptive Fast Charge, un cablu USB capabil să transporte curentul necesar pentru standardul menționat, două adaptoare între diverse standarde USB și o pereche de căști audio cu fir, ce poartă marca AKG.
Dimensiuni
La 6.4 inci, dimensiunea utilă a ecranului este de 103.8 cm pătrați, cu o rezoluție WQHD+ de 3040x1440 pixeli. Proporția ecranului este de 19:9, iar densitatea pixelilor este de 522 ppi. Acest model are o grosime de 7.8 mm și cântărește 175g. Constructiv, Samsung a ales să păstreze
ecranul Infinity Display, curbat spre margini, pentru o mânuire ușoară a telefonului.
Corpul telefonului este din aluminiu,
protejat pe față cu Gorilla Glass 6, iar pe spate cu Gorilla Glass 5. Samsung Galaxy S10+ respectă standardul
IP68 de rezistență la praf și apă.
Ecran
Tehnologia
Dynamic AMOLED face ca display-urile prezente pe telefoanele Samsung Galaxy S10 să fie unele dintre cele mai bune din lume în acest moment. De altfel, site-ul DisplayMate, specializat în testarea și compararea tuturor tipurilor de display-uri și o sursă de informații pentru foarte multe publicații din întreaga lume, cotează
display-ul de pe Samsung Galaxy S10 ca fiind cel mai bun al momentului, care, cu noile tehnologii pe care le integrează, stabilește o serie de recorduri în domeniu.
Ecranul de pe Samsung Galaxy S10+ este, într-adevăr, spectaculos. Imaginea este de o calitate excepțională, unghiurile de vizibilitate sunt foarte mari, contrastul excelent, iar vizibilitatea în lumina soarelui este foarte bună, datorită luminozității.
Toate astea nu sunt de mirare, se știe că Samsung produce cele mai bune display-uri din lume, dar se pare că pentru noile flagship-uri a păstrat cu adevărat tot ce avea mai bun.
Spre deosebire de precedentele modele din familia Galaxy, la S10,
Samsung a ales o soluție fără ”notch”, zona vizibilă a ecranului fiind astfel aproape de 100%. Pentru asta, Samsung a folosit
un display proprietar, numit Infinity-O, care are un ”decupaj” în jurul camerelor frontale, acestea fiind integrate, în acest fel, în ecran.
Samsung Galaxy S10+ vine cu
două camere frontale, deci un decupaj ceva mai mare față de modelele S10e și S10, care au o singură cameră frontală.
Tot în display-ul Infinity-O este integrat și
senzorul de amprentă, cu o tehnologie nouă, bazată pe ultrasunete, care face ca citirea amprentei să fie mult mai sigură, chiar și în situația în care degetul folosit pentru autentificare este ud, lucru verificat și de mine.
Rezoluția ecranului poate fi modificată din setările telefonului, având posibilitatea de a alege între HD+ 1520x720, FHD+ 2280x1080 sau WQHD+ 3040x1440.
În premieră,
display-ul Samsung Galaxy S10+ suportă standardul HDR10+, concurentul Dolby Vision.
Sunet
Cum spuneam mai sus, Samsung a reușit să integreze mufa audio de 3,5 mm, iar
căștile audio semnate AKG redau o calitate a sunetului ireproșabilă. Cu suport nativ pentru Dolby Atmos atât pentru muzică sau filme cât și pentru jocuri, Samsung Galaxy S10+ promite să ofere o experiență audio fără compromisuri. Am alocat timp pentru realizarea unui profil de sunet personalizat, iar rezultatele nu m-au dezamăgit.
Pentru utilizarea fără căști, Samsung Galaxy S10+ oferă două difuzoare, unul plasat pe marginea de jos a telefonului, în dreapta mufei USB-C și unul plasat la marginea de sus a ecranului, într-un extrem de mic ”notch”.
În funcție de poziția telefonului, difuzoarele redau canalul stereo corespunzător (dreapta/stânga) atunci când telefonul este pe landscape, iar la revenirea în poziția portrait păstrează ultimul canal redat. Datorită dimensiunii, difuzorul din partea de jos a telefonului este cel ”de bază”.
Sunetul redat de cele două difuzoare este puternic si clar, ceea ce face ca vizionarea de filme sau audiția de muzică să fie o experiență plăcută.
Camerele
Dacă pentru flagship-urile din 2018 Samsung a ales să folosească o soluție cu două camere principale, deși pe piață existau telefoane cu trei astfel de camere, iată că pentru două din cele trei telefoane din seria Galaxy S10 a mers pe soluția cu trei camere.
Cele trei camere principale acoperă tot ce-și poate dori un fotograf de la un aparat foto. Util de menționat că toate imaginile din acest review au fost făcute cu un telefon Samsung Galaxy S10+.
Una din camere are 12 MP, apertură variabilă f/1.5-2.4, cu unghi de deschidere larg, de 26mm și o dimensiune a senzorului de 1.4µm. Cea de-
a doua cameră are tot 12 MP, o apertură fixă de f/2/.4 si unghi telefoto de 52mm și senzor de 1 µm. Această cameră oferă un zoom optic de 2X. In sfârșit, cea de-
a treia cameră are 16 MP, apertură fixă de f/2.2 și unghi ultrawide de 12mm, cu un senzor tot de 1 µm.
Combinația dintre cele trei camere și capabilitățile software ale Samsung Galaxy S10+ fac ca fotografiile captate cu telefonul să fie extrem de calitative, site-ul DxOMark notând telefonul cu punctaj maxim.
Pe partea din față a telefonului, avem sistemul de camere atât de importante pentru fanii social media și ai curentului ”selfie”. Samsung a ales să pună două camere frontale: una dintre acestea are 10 MP, apertură f/1.9 și unghi wide de 26mm, iar cea de-a doua are 8 MP, apertură f/2.2 și unghi tot wide, dar de 22 mm, având însă și un senzor de adâncime a imaginii. În această combinație, cele două camere realizează niște selfie-uri de execepție, telefonul primind punctaj maxim și locul 1 din partea site-ului DxOMark.
Software
Toate telefoanele Samsung din seria Galaxy S10 vin cu Android 9 Pie, peste care s-a ”așternut” o nouă interfață proprietară, numită One UI, despre care am scris mai multe
aici .
Concluzie
Samsung rămâne și în 2019 un vârf de lance în industria telefoanelor mobile, chiar dacă a ales să nu aducă cele mai spectaculoase transformări seriei Galaxy S10 (păstrându-le pentru modelul pliabil Galaxy Fold).
Modelele Galaxy S10 sunt alegeri solide pentru 2019, telefoane cu performanțe și capabilități de top, care își vor face treaba cu brio în anii următori, până la noua generație de dispozitive inteligente, care, așa cum pare la început de an, vor fi modelele pliabile.