Primul mare eveniment al anului 2021 în domeniu a fost Samsung Galaxy Unpacked, din 14 ianuarie, unde gigantul sud-coreean a dezvăluit cea mai nouă familie de telefoane mobile: Galaxy S21. În articolul de față o să ne concentrăm pe seria de telefoane mobile lansate în cadrul Samsung Galaxy Unpacked 2021.
Cum se obișnuiește în ultimii ani la ”casele mari”, adică la producătorii de top, Galaxy Unpacked nu a inclus doar lansare telefoanelor mobile din familia Galaxy S21, ci și a accesoriilor
Galaxy Buds Pro (căști audio wireless cu sistem de reducere a zgomotului ambiental) respectiv
Galaxy SmartTag, un accesoriu care permite localizarea oricărui obiect de care este atașat, prin intermediul serviciului SmartThings de la Samsung.
În plus, Samsung a prezentat evoluția interfeței proprietare pentru telefoanele mobile, OneUI 3, dar și noile funcționalități ale SmartThings, de la integrarea cu device-urile inteligente de la Google până la pornitul mașinii de la distanță.
Evenimentul a adus trei modele din familia Galaxy S, mai precis iterațiile S21 ►
Samsung Galaxy S21 Phantom Grey, S21+ ►
Samsung Galaxy S21 Plus Phantom Violet (disponibile și în variantele Black și Silver) și S21 Ultra ►
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G Phantom Black (disponibil și în varianta Silver).
Toate telefoanele au la bază un nou procesor de la Samsung, multă memorie și spații de stocare generoase, camere foto super performante și ecrane revoluționare. Hai să le luăm pe rând.
Specificații Samsung Galaxy S21
- Un nou procesor
- Spații de stocare de la 128GB
La capitolul acesta Samsung a excelat dintotdeauna, avantajat de faptul că își produce propriile procesoare. Procesorul care pune în mișcare telefoanele din seria Galaxy S21 este noul
Exynos 2100, un procesor fabricat pe tehnologia de 5nm, din care Samsung a scos tot ce se putea, ducând vitezele de lucru ale nucleelor aproape de pragul de 3GHz (2.9 GHz).
Nucleele sunt grupate într-o schemă 1-3-4, vârful fiind reprezentat de nucleul Cortex-X1, la 2.9 GHz, susținut de trei nuclee Cortex-A78 care rulează la 2.8 GHz, restul de nuclee fiind Cortex-A55 la 2.2 GHz.
Cum am mai explicat în alte review-uri, nucleele care se ocupă de cele mai multe din task-urile telefonului sunt cele patru care rulează la viteze mai mici, restul intervenind atunci când este nevoie de un ”boost” de performanță. Această logică de funcționare permite o durată de viață a bateriei mai mare, consumul nucleelor ”mici” fiind mai redus.
Tot la interior telefoanele vin cu cel puțin 8GB RAM, anumite modele de Galaxy S21 Ultra având 12GB, respectiv 16GB RAM, iar ca spațiu de stocare există doar variante de la 128GB în sus, până la 512GB pentru modelul Galaxy S21 Ultra care vine și cu cantitatea maximă de RAM.
Din punct de vedere al construcției, cel mai mic telefon din familie, S21 ”simplu”, măsoară 6,2”, având o rație de 87.2% display din suprafața totală a telefonului. După experiența cu acest telefon pot spune că ”încape” cel mai bine în mână, permițând cu adevărat folosirea cu o singură mână. Mijlociul, Galaxy S21+ are 6.7”, iar ecranul acoperă 88.3% din suprafață, în timp ce fratele cel mai mare, Galaxy S21 Ultra măsoară 6.9”, cu doar 0.1” mai puțin decât Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G, precedentul vârf de gamă al producătorului.
Ca grosime, pot spune că modelul S21, deși pare cel mai subțire, în fapt este cu 0.1mm mai gros decât modelul S21+ (7,9mm față de 7,8mm), în timp ce modelul S21 Ultra este de departe cel mai gros, măsurând 8,9mm.
Toate trei telefoanele din seria Galaxy S21 vin cu noua sticlă protectoare de la Corning, Gorilla Glass Victus pe partea din față, spatele fiind din plastic în cazul modelului S21, respectiv tot
Corning Gorilla Glass Victus pentru modelele mai mari, dar cu un finisaj mat foarte plăcut la atingere și foarte rezistent la amprente, ceea ce este, cel puțin pentru mine, un punct în plus pentru Samsung.
Cu noua serie S21, Samsung a făcut și modificări de design, cea mai importantă fiind integrarea mult mai armonioasă a modulului de camere foto, care pe Samsung Galaxy S21 Ultra este mai înalt și de două ori mai lat decât modulele de pe celelalte modele.
Suita de componente care compun platforma hardware a seriei S21 este încheiată de chipsetul video, Mali-G78 MP14, forța motrice din spatele display-urilor care echipează cele trei telefoane.
Toate telefoanele din seria S21 vin cu suport pentru 5G, pe mai multe tehnologii, asigurând viteze de transfer substanțial crescute față de telefoanele cu 4G+ în zonele cu acoperire 5G.
Design Samsung Galaxy S21
- Modulul camerei foto ”face parte” din telefon
Cu noua serie S21, Samsung a făcut și modificări de design, cea mai importantă fiind integrarea mult mai armonioasă a modulului de camere foto, care pe Samsung Galaxy S21 Ultra este mai înalt și de două ori mai lat decât modulele de pe celelalte modele. Chiar și modulele de cameră foto de pe S21 și S21+ sunt integrate cu cadrul din aluminiu al telefonului și nu mai sunt atât de ieșite în afară ca la modelele precedente.
La această generație, Samsung a ales să nu folosească ecrane curbate, astfel ecranele telefoanelor Galaxy S21 și S21+ nu sunt curbate deloc, în timp ce ecranul modelului S21 Ultra este curbat doar pe laterale, dar nu foarte mult.
Culorile telefoanelor din gama Galaxy S21 sunt și ele diferite față de seriile precedente, Galaxy S21 fiind disponibil în Phantom Grey, Phantom Violet, Phantom White și Phantom Pink, în timp ce Galaxy S21+ vine cu Phantom Black, Phantom Silver, și Phantom Violet.
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G vine cu clasicele și elegantele Phantom Black și Phantom Silver.
Display
- Un nou panou OLED
- Rată de refresh dinamică
Cea mai folosită parte a unui smartphone este ecranul, unde vedem toate informațiile și prin care interacționăm cu ”mașinăria” din palma noastră. Pentru Galaxy S21, Samsung nu a făcut compromisuri, toate cele trei modele din gamă fiind dotate cu display-uri
Dynamic AMOLED 2X, capabile de rate de refresh de 120Hz și HDR10+ (un format creat de Samsung).
Precedentul model de la Samsung cu aceleași capabilități ale ecranului este Galaxy Note 20 Ultra.
Display-urile noii serii S21 au un coeficient de luminozitate maxima de 1300 nits (S21 și S21+), respectiv 1500 nits pentru S21 Ultra. Pentru ecranul de pe S21 Ultra, Samsung a dezvoltat un nou tip de material cu luminozitate crescută și consum de putere redus, ceea ce face ca display-ul să consume cu 16% mai puțin. Asta înseamnă o durată mai mare de utilizare între două cicluri de încărcare a bateriei.
Toate display-urile de pe Galaxy S21 au un aspect de 20:9, dar rezoluțiile sunt diferite, pentru S21 și S21+ fiind de 1080x2400 pixeli, în timp ce pe S21 Ultra ajungând până la 1440x3200 pixeli.
Numărul de pixeli per inch este, evident, cel mai mare în cazul S21 Ultra, cu 515 ppi și cel mai mic în cazul S21+, 394 ppi, asta pentru că S21+ are practic aceeași rezoluție de 1080x2400 pixeli, la fel ca S21, dar aceștia sunt ”întinși” pe o suprafață mai mare.
Ecranele telefoanelor Galaxy S21 și S21+ nu sunt curbate, în timp ce ecranul modelului S21 Ultra este curbat doar pe laterale.
T
ot în ecran, deși nu ține neapărat de această parte a telefonului, întâlnim
noul senzor de amprentă de la Qualcomm, 3D Sonic Sensor gen 2, cu performanțe evident mai bune decât senzorul de pe precedentele modele, iar asta este vizibil atât la înregistrarea amprentei, cât și la deblocarea telefonului, ambele fiind mult mai rapide.
Software
- OneUI 3 continuă să împartă utilizatorii în fani și detractori
Softul noilor telefoane Galaxy S21 este
Android 11, cea mai recentă variantă a sistemului de operare de la Google, pe care Samsung a ales să-l adapteze și de această dată cu propria interfață One UI, acum ajunsă, cum spuneam la începutul acestui articol, la a treia variantă (mai exact 3.1).
Sunt prezente, ca și pe alte modele de la Samsung, aplicațiile Google, dar și câteva aplicații de la Microsoft, cu care Samsung are un parteneriat foarte strâns. Asta înseamnă că funcții precum conectarea cu un PC care rulează Windows 10 se face direct din meniul ”Link to Windows” prezent în setările telefonului, fără a mai fi nevoie de instalarea unei aplicații dedicate, ca în cazul altor telefoane cu Android.
Această integrare vine cu suport pentru deschiderea mai multor aplicații Android de pe telefon pe PC-ul conectat, grație funcționalităților din sistemul de operare al telefonului, Android 11. Există, totuși o limită pentru numărul de aplicații care pot fi deschise simultan de pe telefonul mobil pe PC, anume 5. La deschiderea celei de-a 6-a aplicații una dintre celelalte va fi suspendată. În captura de ecran de mai jos se pot vedea cele cinci aplicații deschise simultan, în ferestre separate: Microsoft Outlook de mobil, Google Chrome, MyOrange, App Center și Samsung Notes.
Deși nu vine cu un astfel de accesoriu în pachet (de altfel telefoanele din seria S21 nu vin nici cu încărcător sau căști audio), Galaxy S21 Ultra suportă creionul inteligent al Samsung, S-Pen, prezent pe telefoanele din seria Note. Având la dispoziție un Samsung Galaxy Note 20 5G am putut testa această funcționalitate, ca să remarc, cu plăcută surprindere, că nu a fost nevoie de mai mult decât a scoate S-Pen din lăcașul dedicat de pe Note 20 pentru a putea începe să-l folosesc pe S21 Ultra 5G, fără a fi nevoie de vreo activare sau setare specială.
Samsung a anunțat lansarea în 2021 a unui S-Pen mai mare și cu suport pentru Bluetooth, care va funcționa împreună cu S21 Ultra 5G. De menționat că telefonul S21 Ultra 5G nu are un loc special pentru stocarea S-Pen, Samsung oferind în acest scop o husă (contra cost).
Camera Samsung Galaxy S21
- Camere foto cunoscute, dar și multe îmbunătățiri
Pentru seria Galaxy S21 Samsung a ales să păstreze camerele de la seria S20, excepție făcând doar modelul S21 Ultra 5G, care vine cu un modul foto superior atât modelului Galaxy S20 Ultra cât și celui de pe Galaxy Note 20 Ultra.
O scurtă reamintire a ”ofertei” foto de pe S21 și S21+ (modulele sunt identice):
- Un modul de 12 MP cu f/1,8 și distanță de focalizare de 26mm, cu autofocalizare și stabilizare optică a imaginii
- Un modul de 64 MP cu f/2.0, distanță de focalizare de 29mm (telefoto), zoom optic 1.1x și zoom hibrid 3x, de asemenea cu autofocalizare și stabilizare optică a imaginii
- Un modul de 12 MP, cu f/2.2 și distanță de focalizare de 13mm (pentru cadre largi, de până la 120 grade unghi de vedere).
Pentru mai multe detalii despre camerele de pe S21 și S21+ puteți citi review-ul seriei S20,
aici.
În cazul Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, inginerii producătorului sud-coreean au venit atât cu îmbunătățiri pe partea de hardware foto, cât și pe cea de software.
Senzorul principal, de 108MP, este la a doua generație, suportă 12 biți de culoare și vine cu o apertură de f/1.8. Cu acest senzor, Samsung susține că realizează o ”remozaicare” (remosaicing) a imaginilor atunci când le convertește din 108MP în 12MP, obținând rezultate mult mai bune.
Pentru zoom (sau telefoto), Galaxy S21 Ultra 5G vine nu cu una, ci cu două camere, ambele având 10MP.
Prima dintre acestea, construită sub formă de periscop, are f/4.9, stabilizare optică a imaginii, autofocalizare cu detecție de fază și suportă un zoom
optic de 10x, distanța de focalizare fiind de 240mm. Cea de-a doua are f/2.4, un zoom optic de ”doar” 3X și distanța de focalizare de 70mm. Evident suportă autofocalizare și stabilizare optică. Impreună aceste două module fac ca Galaxy S21 Ultra 5G să fie capabil de un zoom hibrid de 100x.
Cel de-al patrulea modul de cameră foto este dedicat cadrelor foarte largi (ultrawide), are 12MP, f/2.2 și distanță de focalizare de 13mm.
Pe partea de video, camera lui S21 Ultra 5G poate înregistra de la rezoluție 8K și 24 cadre pe secundă până la ultra slow motion de 960 cadre pe secundă, când rezoluția este doar 720p.
Cu ajutorul software-ului de cameră foto, Samsung susține că se pot extrage cadre foarte bune calitativ din filmări 8K, iar pentru a face asta și mai ușor, există în software-ul camerei foto funcția ”Single take” care realizează o filmare de 10s din care extrage automat cadrele cele mai interesante, creează automat fișiere .gif cu câteva cadre din filmare, totul cu ajutorul inteligenței artificiale.
Iată un exemplu de filmare și câteva extrase:
Extras 1:
Extras 2:
Și
varianta alb-negru:
Acestea sunt cele patru module de cameră foto, dar pe Samsung S21 Ultra 5G mai găsim un al cincilea modul, dedicat sistemului de focalizare cu laser care face ca focalizarea la fotografiere sau filmare să fie extrem de rapidă și precisă.
La data acestui articol, site-ul DXOMark nu testase/notase camerele de pe modelele seriei S21, dar mă aștept ca S21 Ultra 5G să intre foarte sus în top, având în vedere performanțele pe partea de fotografie, recunoscute de cele mai multe review-uri independente și site-uri de tehnologie.
Camera frontală, mult îndrăgita cameră de selfie, are 10MP cu apertură f/2.2 și distanța de focalizare de 26mm, ceea ce promite realizarea unor cadre largi în care vor încăpea toți cei care vor să apară în selfie. Acest modul îl întâlnim pe modelele Galaxy S21 și S21+.
Modulul foto frontal de pe Galaxy S21 Ultra este ceva mai capabil, având 40MP și aceiași coeficienți la apertură și distanță focală.
Baterie
- Baterii mari, consum mai mic
Bateriile de pe noile Samsung Galaxy S21 sunt generoase, având capacități care pornesc de la 4000 mAh pentru modelul Galaxy S21 și ajung până la 5000 mAh în cazul modelului Galaxy S21 Ultra 5G. Modelul Galaxy S21+ are o baterie de 4800 mAh. Evident, cum ne-am obișnuit de câțiva ani încoace, bateriile nu mai sunt detașabile.
Toate modelele suportă tehnologia de încărcare rapidă de 25W (cu fir), 15W wireless (atât pe standardul Qi cât și pe PMA) și încărcare inversă (când telefoanele Galaxy S21 joacă rol de baterie pentru alte telefoane) la 4,5W.
În timpul folosirii telefonului Galaxy S21 Ultra 5G în scopul scrierii acestui review, bateria a rezistat pe parcursul unei zile întregi, necesitând încărcare la aproape 24h de la pornirea inițială, în condițiile în care nu era încărcat complet când a fost scos din cutie. Estimez că pentru o utilizare normală, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G poate fi considerat un telefon care necesită încărcare la aproximativ două zile.
Ce Samsung Galaxy S21 ți se potrivește
Dacă îți dorești un telefon versatil, comod în utilizare, dar suficient de puternic pentru a trece cu bine peste toate sarcinile de peste zi, Galaxy S21 este cel mai potrivit model, cu dimensiunile sale reduse care îl fac cel mai manevrabil dintre cele trei modele ale seriei.
Dacă vrei un smartphone de top, cu suficient spațiu pe ecran pentru a putea fi folosit ca o unealtă de productivitate sau un centru de divertisment, modelul Galaxy S21+ este alegerea inteligentă.
În fine, modelul Galaxy S21 Ultra este pentru acei care vor ”the best of the best”, pentru că acest model reprezintă cel mai bun telefon cu Android al momentului. Recomandat și pasionaților de fotografie cu telefonul mobil.