Vorbim despre design, caracteristici tehnice și tot ce cred eu că este interesant de știut despre Sony Xperia XZ2.
Sloganul oficial sub care Sony a ales sa promoveze noul său flagship, Xperia XZ2, este ”Divertisment dus la extrem”. Eu prefer să folosesc un slogan mai vechi: ”It`s a Sony„ pentru că după câteva încercări considerate fără succes, cu XZ2 Sony a reușit să aibă un produs cu care se poate mândri.
Sony Xperia XZ2
Dacă la prima familie de telefoane pe care Sony a lansat-o cu denumirea de XZ au existat trei modele (XZ, XZs și XZ Premium), generația următoare, XZ1 a venit doar cu XZ1 și XZ1 Compact, sistem păstrat și la actuala familie de produse: XZ2 vine în două versiuni, normal si compact.
În acest articol mă voi referi doar la modelul normal.
La 5,7” XZ2 este mai mare decât modelul de anul trecut, XZ1, care avea 5,2”. Deosebirile (nu foarte multe) nu se opresc doar la dimensiuni.
XZ2 poate avea
6GB memorie, față de doar 4GB de pe varianta XZ1,
bateria modelului XZ2 este considerabil mai mare (3180 mAh/ 2700 mAh), beneficiind de avantajul dimensiunilor crescute ale carcasei.
Schema de culori disponibile pentru XZ2 include: Black, White Silver, Moss Green și Coral Pink.
La exterior
Pentru familia XZ2 Sony a ales un design deosebit, pe care l-a numit
Ambient Flow care vine cu partea din spate curbată pentru a se potrivi natural în palma utilizatorului.
Cu dimensiunile sale, XZ2 intră în clubul ”proporția 18:9” ceea ce reprezintă
un plus de 13% la ecran față de precedentul model. Din construcție, ecranul se îmbină perfect cu restul telefonului, oferind o senzație de continuitate, extrem de plăcută estetic.
Corpul telefonului este realizat din aluminiu, iar părțile din față și spate sunt din sticlă (Gorilla Glass 5). Telefonul este certificat IPS68, adică rezistent la praf, respectiv apă până la 1,5m adâncime, timp de 30 de minute.
Toate butoanele telefonului, adică butoanele de volum, butonul de pornit/oprit și butonul dedicat al camerei foto, sunt pe partea dreaptă, iar fanta pentru SIM este în partea de sus.
De menționat că modelul Dual SIM de telefon suportă un card de memorie de până la 400 GB, care ocupă locul SIM-ului 2.
Față de modelele de anul trecut, Sony a decis să renunțe la mufa audio dedicată, o mișcare care, probabil, va nemulțumi pe unii fani, mai ales că Sony este un brand extrem de apreciat de către iubitorii de muzică în mișcare, căștile audio Sony cu mufă jack fiind foarte răspândite.
Telefonul vine cu o pereche de căști clasice MH750 și cu un adaptor mufă jack - USB-C.
Pe partea din spate a lui XZ2 găsim camera foto principală și senzorul de amprentă (mutat față de modelul XZ1). Pentru mine, așa cum am ținut acest telefon în mână, absolut de fiecare dată când am încercat să deblochez telefonul folosind amprenta am pus degetul pe camera foto. Senzorul de amprentă este plasat aproape de mijlocul telefonului, într-o poziție nu foarte inspirată, după părerea mea.
La interior
Noul vârf de gamă XZ2 este susținut de același ”motor” standard pe vârfurile de gamă din 2018, Snapdragon 845, iar procesorul conține aceeași combinație de core-uri: 4 Kyro 385 Gold la 2,7 GHz cu 4 Kyro 385 Silver la 1,7 GHz.
Procesorul video este Adreno 630, iar capacitatea de stocare este de 64GB.
Software-ul este, cum era de așteptat,
Android 8.0 Oreo, iar modificările aduse de Sony sunt minimale, o alegere diferită față de alți producători care preferă propriile versiuni de Android, cu multe aplicații proprietare.
Funcțional, noul Sony Xperia XZ2 oferă o gamă de tehnologii proprietare Sony care fac experiența utilizării mai plăcută.
De menționat ar fi
ecranul Triluminos, care oferă vizibilitate ridicată în condiții de soare puternic,
tehnologia X-Reality care asigură scalarea conținutului afișat pe ecran la standardul HDR, iar pe partea de sunet,
tehnologia LDAC, care asigură o calitate mult mai bună a ascultării prin Bluetooth.
O funcționalitate nouă, pe care Sony o dorește cât mai populară printre utilizatori, este
Sony Dynamic Vibration System, preluată de la manetele de control ale consolelor de jocuri. Practic, telefonul poate vibra la filme, muzică sau jocuri, adăugând o nouă dimensiune senzorială la consumarea de conținut.
Sunet și imagine
Sony este o autoritate atât în domeniul audio cât și în cel foto/video, cu numeroase contribuții aduse acestor domenii de-a lungul istoriei. Cu noul Xperia XZ2, producătorul își reafirmă acest statut și oferă diverse dotări și funcționalități pentru a face experiența de utilizare cât mai interesantă.
Printre altele, vorbim de difuzoare stereo care se aud cu 20% mai tare decât cele de pe XZ1, dar și mai clar, un procesor dedicat pentru camera foto, dezvoltat de specialiștii Sony în colaborare cu cei de la Qualcomm, o cameră foto care oferă posibilitatea de a filma nativ în 4K format HDR si stabilizare de imagine. Această capabilitate de înregistrare în format 4K HDR este o premieră în lumea telefoanelor mobile.
O funcționalitate pe partea de înregistrarea video pe care Sony a avut-o și pe alte telefoane, dar pe care o găsim și la alți producători, este cea de
Super Slow Motion. La Xperia XZ2 înregistrarea în Super Slow Motion se face in format full HD. Pentru comparație, noul Samsung Galaxy S9+ înregistrează în Super Slow Motion doar la 720p.
Vorbind despre camera foto principală, trebuie spus că
Sony Xperia XZ2 oferă aceeași cameră Motion Eye de 19 MP, ca și la modelele mai vechi, dar când vine vorba de camera frontală, cea de pe XZ2 are doar 5 MP, față de 13 MP pe modelul XZ1.
Concluzie
Cu XZ2, Sony a reușit să revină în atenția consumatorilor făcând niște mișcări destul de îndrăznețe pe partea de design. Partea hardware este la paritate cu oferta producătorilor concurenți, iar pe partea de sunet și imagine, cum spunem la început, Xperia XZ2 ”it`s a Sony”
Pentru cei interesați,
telefonul Sony Xperia XZ2 este disponibil în magazinul online Orange.