×

Accesează
contul existent

Scurtă istorie a telefonului mobil

Astăzi puțini dintre noi ne putem imagina cum ar arăta viața noastră fără telefonul mobil, indiferent care sunt caracteristicile lui sau cum îl folosim. El a evoluat de-a lungul timpului și în cele ce urmează vă propun să ne aruncăm o privire doar asupra unora dintre telefoanele mobile, considerate a fi puncte de cotitură în industrie.

articol

Începuturi

Originea telefoniei mobile se află în perioada celui de-al doilea război mondial. La vremea aceea, armata folosea legături de radio telefonie pentru comunicare. În 1940 receptoarele portabile erau disponibile deja.

Curând, cunoscuta companie Bell Labs a început să lucreze la dezvoltarea unui sistem de telefonie mobilă care să le permită oamenilor să apeleze din mașină.

În 1946, companii celebre cum ar fi AT&T au început să ofere sevicii de telefonie mobilă – MTS (Mobile Telephone Services), dar cu o acoperire restrânsă, disponibilă doar în zonele urbane.
20 de ani mai târziu, un grup de tineri ingineri, tot de la Bell Labs, au pus bazele unei rețele de antene care să accepte semnalul radio pe distanțe mari.

Curând după această inovație, Motorola a fost prima companie care a produs un telefon mobil.

Martin Cooper, inginer cercetător și manager general al companiei  a făcut primul apel de la un telefon mobil pe data de 3 Aprilie 1973. Telefonul – Motorola DynaTAC 8000X – cântărea în jur de 1.1 kg, costa aproximativ 4000$ și a fost disponibil pe piață abia în 1983.

Anii '80

În 1989 a apărut un alt model – Motorola MicroTAC 9800X – cel mai mic telefon mobil de la aceea vreme și care a fost primul model cu clapetă (flip phone), ce avea să aibă mare căutare în anii 90.

Anii '90

Lansarea protocolului GSM în Europa – Global System Mobile Communications – și eliminarea restricției existente până atunci de a folosi telefonul mobil doar în mediul de business, a dus la apariția unor telefoane mult mai eficiente din punct de vedere al costurilor.
Nokia a fost prima companie care a făcut această tranziție spre GSM și a lansat modelul Nokia 1011 în 1992.



În 1997, o nouă inovație a fost disponibilă: telefonul Siemens S10 care a avut primul display colorat. Este adevărat că erau doar patru culori disponibile, dar, chiar și așa, a reprezentat un pas important.



În 1998, apare Nokia 5110 (versiunea pentru publicul larg amodelului anterior 6110, disponibil doar pentru businees), un telefon cunoscut ca fiind foarte robust, cu o baterie foarte rezistentă și a cărui carcasa (cea din față) se putea schimba.



În 1999, tot Nokia lansează modelul 7110, primul telefon cu acces WAP – Wireless Application Protocol (un standard tehnic care să permită accesul la informații prin intermediul unei rețele mobile wireless) și text intuitiv, ideal pentru scrierea de mesaje.

Anii 2000

În anul 2000 a apărut telefonul Sharp J SH04, primul telefon mobil care avea o cameră foto încorporată, dar care era disponibil doar în Japonia și mai apoi, în același an, Sony CMDY5 – primul telefon care avea sunete polifonice.



Nu putem trece peste unul dintre cele mai bine vândute telefoane mobile apărute în aceeași perioadă și anume Nokia 3310, vândut în 126 milioane de bucăți în toată lumea. Diferit față de alte modele, Nokia 3310 introducea opțiunea de vibrații în loc de sonerie și era dotat cu bine cunoscutul joc Snake.



În anul 2001 a apărut primul telefon cu funția bluetoothEriccson R520m, iar în anul 2002 Sony Ericcson T68i care avea capacitatea de a transmite mesaje multimedia (MMS).

Odată cu apariția 3G – a treia generație de tehnologie mobilă wireless – emailul a fost disponibil pe telefoanele mobile cum ar fi Blackberry 8100 Pearl, de exemplu.

Apoi, în 2007, a apărut primul telefon cu ecran tactil – LG Prada – care a fost înlocuit și complet detronat la scurt timp de primul telefon Apple – iPhone cu al său sistem de operare iOS și care, în anul 2008 a lansat App Store și conceptul de aplicație mobilă.



În anul 2008 fost lansat telefonul HTC Dream, primul smartphone cu sistem de operare Android.

Din acest punct, fiecare smartphone nou lansat este parcă din ce în ce mai spectaculos,  din ce în ce mai inteligent, cu software de asistenți virtuali, ecrane cu tehnologii extrem de avansate (LCD, OLED, AMOLED, etc), capacități mult mai mari de stocare și câte și mai câte.

Sunt multe alte momente importante în evoluția telefonului mobil, dar eu m-am oprit doar asupra câtorva dintre ele.

Sper că v-a făcut placere această scurtă călătorie în istoria telefoanelor mobile și poate unii dintre voi, asemeni mie, veți avea nostalgia primului vostru telefon mobil.
 

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.