Oraşele vor avea din ce în ce mai multe provocări legate de infrastructură, trafic, poluare, etc. Răspunsul la toate aceste provocări este conceptul Smart City, pe care îl vom analiza împreună în cele ce urmează.
Astăzi vin către voi cu o propunere. Vă provoc să faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi să vă gândiţi cât de Smart aţi vrea să fie oraşul în care locuiţi?
Iată ce mi-ar plăcea mie:
- Să pot să văd pe telefonul meu mobil, în timp real, orele în care metroul din Bucureşti ajunge în anumite staţii, care este timpul estimat dintre destinaţii – poate un fel de Waze al metroului, la care să participe toţi locuitorii?
- Să pot să caut un loc de parcare de pe telefonul mobil sau să pot inchiria un loc de parcare de la cineva care nu il foloseşte, aşa cum este în Londra şi Stockholm.
- Să existe un sistem smart de semnalizare care să ţină cont de condiţiile de trafic.
- Să existe un sistem inteligent de monitorizare a transportului public adică să am o aplicaţie pe telefon care să îmi trimită şi o notificare care să mă anunţe când se apropie autobuzul pe care îl aştept de staţia mea.
Acestea ar putea fi doar câteva dintre lucrurile pe care mi le doresc în oraşul meu.
De fapt, îmi doresc un Smart City. Dar ce înseamnă Smart City?
O avem astazi invitată pe colega mea Elisabeta Mihăilescu, pe care am rugat-o să ne ajute şi să ne spună mai multe despre conceptul de Smart City.
Bună, Elisa şi îţi multumesc că ai acceptat invitaţia mea.
- Ştim că Smart City este un oraş inteligent care foloseşte tehnologia să işi ajute locuitorii. Poţi să ne dai tu o explicaţie mai completă şi să ne spui cum şi ce inseamnă asta?
Dacă ne uităm la cifre astăzi, există peste 4.9 miliarde de obiecte conectate la internet, și vor fi peste 25 de miliarde până în 2020.
Orașul inteligent are un nou tip de utilitate – conectivitatea, care le permite acum locuitorilor să își construiască ei orașul.
Altfel spus, infrastructura nu mai reprezintă doar ziduri, țevi, drumuri și echipamente opace, imobile, ne-comunicative. Este formată și din obiecte conectate la internet, din infrastructra de comunicații și din datele care ne ajută să adaptăm orașul la nevoile oamenilor.
Viziunea Orange despre Smart City este a orașului ce devine receptiv.
- Ne spui, te rog şi despre proiectele în care este implicată Orange România? Care sunt domeniile în care Orange va contribui?
La Orange, investițiile pe care le facem nu doar dezvoltă rețele cu performanțe superioare, ci creează experiențe unice, potrivite nevoilor clienților noștri.
Orange are deja o experiență tehnologică livrată în orașe precum Alba Iulia, București, Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Iași și nu numai.
Soluțiile noastre pentru un oraș inteligent au la bază inovația și susținerea economiei locale prin Școală digitală, transport public inteligent, Iluminat public inteligent, parcări inteligente, monitorizarea calității aerului.
Conceptul de oraș inteligent propus de Orange România pune bazele unei platforme deschise și interoperabile ce poate fi extinsă și adaptată nevoilor în schimbare ale oamenilor și municipalităţilor.
- Spune-mi, eu ca cetăţean obişnuit, ar trebuie să fac ceva anume, ca să fiu un Smart Citizen? Există o legătură între conceptul de Smart City şi Smart Citizen?
Smart City înseamnă mai mult decât ‘’oraş inteligent’’. Înseamnă ‘’ împreună’’ pentru comunitate.
Şi atunci Smart Citizen ar înseamna să rezolvăm ‘’împreună’’ probleme vechi cu idei noi, bazate pe tehnologii de ultima generație cu scopul de a genera procese participative ale oamenilor din orașe.
Ca să răspund la întrebarea ta, ar trebui să te implici în toate acțiunile deschise cu idei și inițiative pentru ca orașul în care trăiești să devină smart.
- Ştiu că mulţi oameni îşi pun întrebarea: „bine, bine, colectarea datelor de la cetăţeni...dar cum sunt datele noastre protejate?
Colectarea datelor la Orange se face respectând cele mai înalte standarde în domeniul protecţiei datelor, scopul colectării fiind să construieşti şi să iei decizii rapide pe baza lor, asigurând totodată protejarea acestora prin sisteme tehnologice de ultima generaţie.
- O ultimă întrebare, am şanse ca visul meu, oraşul meu Smart, să se împlinească?
Cum îţi spuneam, „ împreună’’ avem toate şansele.
Îţi mulţumesc din nou, Eliza, că ai acceptat invitaţia mea.
Stând de vorbă cu tine, am început să îmi imaginez multe şi multe alte lucruri Smart pe care mi le-aş dori. Dar aştept să ne mai vedem şi să ne ţii la curent cu proiectele Smart City pe care Orange le are în vedere.
Şi acum, să auzim şi părerea voastră. Cum aţi vrea voi să arate oraşul vostru Smart?
Până data viitoare, vă doresc, ca întotdeauna, toate bune!