TikTok a cunoscut o creștere spectaculoasă în ultimii ani, peste tot in lume dar și în România, și este foarte posibil ca și copilul tău să își dorească să o folosească. De aceea, îți propun să afli câte ceva despre aplicație și despre măsurile de siguranță pe care le poți folosi, în cele ce urmează.
Ce este TikTok?
TikTok este o aplicație gratuită de social media u care poți să vizionezi, sa creezi și sa distribui scurte clipuri video, de 15 până la 60 de secunde, direct de pe telefon. De cele mai multe ori, clipurile au în fundal un fragment de melodii celebre sau anumite replici oferite chiar de aplicație, pe care utilizatorii pot dansa, cânta sau imita diverse personaje (lip-sync).
Câteva statistici despre TikTok
Conform unui studiu al
Influencer Marketing Hub care citează date statistice publicate de statista.com, utilizatorii TikTok din SUA petrec aproape
500 de minute pe lună în aplicație. De asemenea, cea mai populară categorie pe TikTok este cea de ”entertainment”, care a acumulat peste 400 de miliarde de vizualizări și se află pe locul 4 la numărul de aplicații descărcate din Apple Store. TikTok este disponibilă în 141 de țări și înregistrează 800 de milioane de utilizatori activi în lume.
Și în România a ajuns la 5 milioane de utilizatori activi și se pare chiar că a depașit numărul de utilizatori de pe Instagram.
(Sursa:
https://www.manafu.ro/)
Cum te înregistezi pe TikTok?
Utilizatorii TikTok se înregistrează în aplicație fie cu un număr de telefon și o adresă de email, fie prin intermediul unei terțe aplicații, cum ar fi Facebook sau Instagram. Odată logat în aplicație, poți să îți alegi anumite categorii de conținut care te interesează (comedie, animale, sporturi, dans, etc) și, pe baza acestora, primești anumite recomandări în secțiunea ”For you” sau poți folosi hashtag-urile din secțiunea ”Discover”.
Cum îmi fac un cont privat pe TikTok?
- Din pagina de profil, selectează meniul cu trei puncte verticale din colțul dreapta sus.
- Alege secțiunea ”Privacy” și pune cursorul în poziția ”on” (culoarea verde) în dreptul opțiunii ”Private Account”.
Poți, de asemenea, să alegi cine poate să vadă clipurile tale video, cine poate să trimită mesaje directe, cine poate să adauge comentarii sau cu cine se poate face un ”duet”. Dacă toate aceste opțiuni sunt în poziția ”off”, atunci orice contact cu o persoană necunoscută va fi restricționat.
Cum șterg un video pe TikTok?
- Din pagina de profil, selectează clipul video pe care vrei să îl ștergi apăsând e butonul ”Select” din colțul dreapta sus
- Apasă apoi butonul ”Delete” din josul paginii
Cum salvez un video pe TikTok?
Varianta 1:
- Deschide clipul video pe care vrei să îl salvezi
- Ține apăsat în mijlocul ecranului până la apariția mai multor opțiuni
- Selectează opțiunea ”Save video”
Varianta 2:
- Deschide clipul video pe care vrei să îl salvezi
- Selectează meniul cu cele trei puncte (…) din colțul dreapta jos
- Alege opțiunea ”Save video”
Cum pot să distribui un video pe TikTok?
- Deschide clipul video pe care vrei să îl distribui
- Selectează meniul cu cele trei puncte (…) din colțul dreapta jos
- Alege aplicația prin care vrei să trimiți video clipul respectiv
Cum pot să șterg contul TikTok?
- Din pagina de profil, selectează meniul cu trei puncte verticale din colțul dreapta sus;
- Selectează opțiunea ”Manage Account”;
- Înainte de a trece efectiv la operațiunea de ștergere a contului, va trebui fie să introduci un număr de telefon și apoi să confirmi codul de validare primit prin sms fie să setezi o anumită parolă (vei primi un email cu un cod de verificare pe care va trebui să îl introduci în câmpul dedicat.
Abia după setarea parolei poți alege opțiunea ”Delete Account” introduci parola setată și contul va fi șters.
Cum pot să recuperez un cont TikTok?
Recuperarea unui cont TikTok șters se poate face doar în termen de 30 de zile de la ștergerea lui. Dacă te afli în această situație, iată ce trebuie să faci ca să îți recuperezi contul:
- Intră în aplicația TikTok de pe telefonul tău si selectează opțiunea ”Sign up”
- După ce ai ales varianta de înregistrare, care trebuie să fie aceeași cu cea pe care ai folosit-o inițial la crearea contului, vei primi un mesaj în care ți se va solicita să reactivezi contul.
- Apasă pe butonul ”Reactivate”
În acest fel contul TikTok se va reactiva. Este important să ții cont că această opțiune nu este valabilă decât dacă te afli în intervalul de 30 de zile de la ștergerea contului. După 30 de zile, contul va fi șters definitiv și nu îl vei mai putea recupera, ci doar îți vei putea crea un cont nou.
Există opțiuni de control parental în TikTok?
Da, aplicația oferă părinților posibilitatea de a seta în contul TikTok al copilului tău anumite limite de timp petrecute în aplicație, filtrarea conținutului și restricționarea opțiunii de primire mesaje directe.
Pentru limitele de timp și filtrarea conținutului este necesar doar să stabilești o parolă, pe baza căreia poți face setările corespunzătoare:
- Intră în contul TikTok al copilului tău și accesează meniul cu cele trei puncte verticale din colțul din dreapta sus;
- Alege, apoi, opțiunea ”Digital Wellbeing” și de aici, setările pe care le dorești:
- Screen time management – care permite limitarea timpului de vizionare pe TikTok cu ajutorul parolei. Odată limita atinsă, aplicația va solicita parola dacă se corește continuarea vizionării;
- Restricted mode – restricționeaza conținutul la care copilul poate să aibă acces, tot pe baza unei parole;
Pentru restricționarea opțiunii de mesaje directe, trebuie să folosești funcția ”Family pairing” pentru a cărei activare este nevoie atât de telefonul tău cât și al copilului. Iată cum poți să faci asta:
- Intră în contul tău TikTok, în meniul principal din pagina de profil și alege opțiunea ”Family pairing”;
- Alege cine este persoana care folosește contul TikTok respectiv (părinte)
- Accesează aceeași opțiune din contul TikTok al copilului și scanează codul QR apărut pe ecran.
Cât de sigură este aplicația TikTok pentru copilul meu?
Nicio aplicație de social media nu este sigura 100%, mai ales dacă ne referim la utilizarea ei de către copii. Dar fascinația copiilor pentru telefoanele mobile/tablete este, cred eu, o realitate de netăgăduit, generată de curiozitatea specifică vârstei și de o înțelegere aparte a tehnologiei ca urmare a disponibilității ei. Utilizarea ei responsabilă și
cunoașterea diverselor metode de control parental sunt aspecte importante care pot constitui în ”punți” de legătură între părinți și copii.
Vă doresc toate cele bune și nu uitați să vă abonați la newsletter-ul nostru!