×

Accesează
contul existent

Tu ce alegi? Whatsapp, Signal sau Telegram?

Vrei să ști care dintre aceste aplicații populare de mesagerie este cea mai bună pentru tine? Te pot ajuta cu o comparație WhatsApp vs Telegram vs Signal privite din prisma câtorva aspecte cum ar fi disponibilitate, caracteristici și servicii, etc. Să începem.

articol

Contextul companiilor

Începem cu fiul cel mai mare din familia de aplicații de mesagerie:

WhatsApp

WhatsApp a fost lansat acum 13 ani, pe 24 februarie 2009, în California de către doi foști angajați Yahoo!, Brian Acton şi Jan Koum .

Anul următor, Google a vrut să cumpere WhatsApp de mai multe ori, dar a fost respins. Pe 19 februarie 2014, Facebook, acum Meta, a anunțat că va achiziționa WhatsApp pentru 19 miliarde de dolari , cea mai mare achiziție a lor până în prezent.

Ambii fondatori WhatsApp au părăsit compania. Brian Acton a plecat în septembrie 2017 și a înființat Signal Foundation, care dezvoltă concurentul direct al WhatsApp, Signal. Anul următor, în aprilie, Jan Koum, co-fondator și CEO, a anunțat că va părăsi compania. Înlocuitorul său a fost Chris Daniels.

În ianuarie 2021 Whatsapp și-a anunțat noua Politica de confidențialitate și aproximativ 2 miliarde de utilizatori ai aplicației de mesagerie WhatsApp erau informați că se vor modifica condițiile de utilizare a aplicației, aceasta pentru a partaja datele personale ale clienților cu compania mamă, Facebook. În caz de refuz, utilizatorii WhatsApp erau informați că nu vor mai putea să își acceseze conturile începând cu data de 8 februarie. Această politică nu se putea aplica și țărilor din Uniunea Europeană, pentru că erau încălcate prevederile Regulamentului general de protecție a datelor - GDPR. În urma sancțiunilor primite, Whatsapp a rescris politica de confidențialitate pentru utilizatorii europeni.


Totuși, cei de la WhatsApp au anunțat că vor continua să protejeze conversațiile avute în cadrul aplicației folosind principiul de criptare end-to-end. Altfel spus, nici Facebook, nici WhatsApp nu vor vedea, concret, mesajele private, însă vor putea prelua date despre comportamentul online al fiecărui individ, pe care mai apoi le vor folosi pentru a trimite reclame targetate în funcție de interesele acestuia. Adică la fel cum se întâmplă acum pe Facebook. .

Telegram

În august 2013, Telegram messenger a fost lansat în Rusia de Nikolai și Pavel Durov care au fondat anterior serviciul de rețea socială VK. Nikolai a dezvoltat protocolul de date personalizat MTProto, baza pentru Telegram, în timp ce Pavel a oferit sprijin financiar și ideologic.

Pe 12 ianuarie 2021, Pavel Durov a anunțat că în prima săptămână a lunii ianuarie Telegram a depășit 500 de milioane de utilizatori activi lunar, iar în iunie 2022, Telegram a depășit 700 milioane de utilizatori activi. În aceeași lună, pe 19, a fost introdusă și varianta Telegram Premium, o opțiune opțională contra cost. În timpul întreruperii Facebook din octombrie 2021, când WhatsApp a fost oprit timp de aproape șase ore, un record de 70 de milioane de utilizatori noi s-au înregistrat la Telegram într-o singură zi. (sursa: https://en.wikipedia.org)

Signal

Signal, prima aplicație gratuită pentru iOS cu apeluri vocale criptate end-to-end, este moștenitoarea aplicației de apeluri vocale RedPhone și a programului de mesaje text TextSecure, publicat inițial de Open Whisper Systems și cercetătorul de securitate al creatorilor săi, Moxie Marlinspike și roboticianul Stuart Anderson în mai 2010. Ca o uniune a celor două aplicații, lansarea Signal a avut loc pe 29 iulie 2014.

În California, fundația non-profit Signal Technology Foundation s-a lansat pe 21 februarie 2018, datorită finanțării inițiale de 50 de milioane de dolari a lui Brian Acton, președintele executiv al fundației.

În ianuarie 2021, din cauza creșterii imense a noilor utilizatori Signal, acesta a fost dezactivat temporar, dar și-a revenit rapid.
Signal a beneficiat enorm de pe urma întreruperii WhatsApp din octombrie 2021, milioane de utilizatori înregistrându-se pe platformă în doar câteva ore.

Disponibilitatea aplicațiilor de mesagerie

WhatsApp

  • acceptă Android care rulează pe OS 4.1 și versiuni ulterioare, iPhone-uri care funcționează pe iOS 12 și versiuni ulterioare; în plus, acceptă telefoanele care rulează pe KaiOS 2.5.0 și mai noi.

  • se poate instala aplicația WhatsApp desktop pentru sau se poate accesa dintr-un WhatsApp **web browser** (pentru ca acestea să funcționeze, smartphone-ul dvs. trebuie să fie conectat la internet). Nu există nicio aplicație WhatsApp pentru iPad, iPod sau Apple Watch

  • aplicația este disponibilă în 60 de limbi pe Android și 40 pe iPhone

  • WhatsApp șterge conturile după 120 de zile de inactivitate.

Când vine vorba de disponibilitate, avantajul WhatsApp este prevalența sa. Două miliarde de oameni din întreaga lume folosesc WhatsApp, așa că sunt șanse ca toți cei pe care îi cunoști și cu care vorbești să fie deja pe WhatsApp.

Telegram

  • aplicația Telegram acceptă iPhone-uri care rulează pe iOS 9 și versiuni ulterioare, în timp ce Telegram pentru Android acceptă Android 4.1 și versiuni ulterioare

  • există o aplicație nativă macOS și o aplicație universală desktop Telegram pentru Windows, macOS și Linux . De asemenea, puteți să utilizați browserul și să accesați Telegram Web

  • aplicațiile Telegram funcționează independent, astfel încât telefonul tău nu trebuie să fie conectat la internet. Aplicația Telegram este disponibilă și pentru iPad și Apple Watch

  • aplicația este disponibilă în 13 limbi

  • Telegram șterge conturile după șase luni de inactivitate.

Diferența dintre Telegram și WhatsApp este că, odată ce Telegram îți șterge contul, îți șterge toate mesajele, imaginile, contactele, toate datele tale; între timp, dacă vă înregistrați la WhatsApp pe același dispozitiv, conținutul stocat local va reapărea.

Signal

  • aplicația Signal acceptă Android care rulează pe versiunea 4.4 sau mai nouă și iPhone care funcționează pe iOS 12.2 sau o versiune ulterioară

  • există aplicația desktop Signal pentru Windows, Mac și Linux. Aceste aplicații desktop funcționează ca aplicații independente, deci funcționează indiferent dacă dispozitivul tău mobil este prezent sau conectat la internet. De asemenea, acceptă iPod și iPad-uri

  • aplicația este disponibilă în 12 limbi

  • Spre deosebire de WhatsApp și Telegram, aplicația de mesagerie Signal nu șterge conturile inactive. Pe de altă parte, dacă doriți să vă ștergeți contul, vă puteți anula înregistrarea din Signal.

Caracteristici și servicii

WhatsApp

⇒ WhatsApp Messenger are toate elementele de bază acoperite, alături de mesaje text și vocale , precum și apeluri vocale și video. Puteți partaja fotografii și videoclipuri cu limita maximă de dimensiune care este de 2 GB.

 

⇒ Există posibilitatea de a trimite documente, PDF, calcul, contacte, detalii despre locație etc. Limita de dimensiune pentru aceste fișiere este de 100 MB.

⇒ WhatsApp limita de chat de grup este de 256 de membri. Utilizatorii de chat de grup pot dezactiva sau personaliza notificările și pot efectua apeluri vocale (gratuit) cu până la 32 participanți. La apelurile video limita este de 8 participanți.

⇒ Cea mai recentă versiune de WhatsApp include, de asemenea, reacții emoji la mesaje, o funcție care anterior lipsea din aplicație. În prezent, există șase emoji-uri de reacție disponibile, dar WhatsApp intenționează să le crească numărul în viitor.

⇒ Poți activa mesajele care dispar pe WhatsApp, astfel încât după 24 de ore, șapte zile sau 90 de zile, mesajele tale dispar (în chat-urile individuale sau de grup). Este important să menționăm că la celălalt capăt, cei cu care conversați vă pot salva mesajele utilizând capturi de ecran sau le pot copia/lipi în altă parte înainte ca acestea să dispară. În conversațiile de grup, numai administratorii pot activa această opțiune.

⇒ Poți configura WhatsApp modul întunecat, fundal dinamic și puteți utiliza emoji , GIF și stickers.

Telegram

⇒ La fel ca WhatsApp, Telegram oferă mesaje text și vocale, vocale și video, media și partajare a locației detaliilor fișierelor și documentelor. Limita de dimensiune a oricăror date este de 2 GB.

⇒ Telegram oferă posibilitatea de a edita mesajele după ce au fost trimis, lucru pe care WhatsApp și Signal nu îloferă și este un avantaj considerabil, mai ales dacă ești precaut cu privire la „gramatică” și greșelile de tipărire.


⇒ Ceea ce diferențiază Telegram de celelalte două aplicații este că mesajele pot fi șterse fără urmă. Ceea ce înseamnă că, după ce ștergi un mesaj, nimeni nici măcar nu va ști că a existat. Tot ce rămâne este un spațiu liber, fără semnul „ Acest mesaj a fost șters ”, spre deosebire de Signal și WhatsApp.


⇒ Când vine vorba de apeluri vocale și video în chat-urile de grup, Telegram oferă ceva puțin diferit. Chaturi vocale pentru grup Telegram, la care membrii se pot alătura și părăsi oricând doresc. Chaturile vocale pot fi create numai de administratori și pot găzdui câteva mii de participanți.

Telegram are și funcția de a trimite mesaje fără notificări. Astfel, destinatarul poate vedea ce i-ai trimis imediat după ce s-a trezit sau când va termina treaba. Pentru a folosi această funcție, ține apăsat lung pe butonul de Send și alege Send without sound.

⇒ La fel de interesantă este și funcția Schedule message care permite alegerea unei anumite date și a unei anumite ore pentru a trimite mesajul dorit. În acest fel, nu mai e nevoie să-ți pui remindere sau să te străduiești să-ți amintești ceva anume, când poți trimite informațiile programat. Asemenea mesajelor silențioase, poți trimite un mesaj programat ținând lung apăsat pe Send.


⇒ Telegram are și opțiunea de chat secret, cu criptare end-to-end. Mesajele din acest chat privat nu vor putea fi redistribuite, iar realizarea de printscreen-uri nu va fi posibilă. Vă puteți seta mesajele, imaginile, videoclipurile și documentele să se autodistrugă după ce destinatarul le-a citit. Mesajele dispar de pe ambele dispozitive. Această opțiune este exclusiv pentru Telegram Secret Chat .

⇒ De asemenea, poți crea foldere de chat așa încât dacă ai multe conversații, această funcție te ajută să îți organizezi conversațiile mai bine.

⇒ Există 20.000 de Telegram stickere și stickere animate , emoji emoji , GIF-uri și alte opțiuni de personalizare, iar Telegram poate fi ajustat pentru a rula în modul întunecat.

⇒ La fel ca WhatsApp, Telegram a adăugat recent și reacții emoji pe care utilizatorii le pot atașa la anumite mesaje în loc să trimită un mesaj nou. Poți fie să atingi de două ori un mesaj pentru a trimite o reacție rapidă, fie să ții apăsat un balon de mesaj și să aleagă dintre una dintre animațiile disponibile.

 

Signal

La fel ca și concurenții săi, aplicația Signal Messenger are toate caracteristicile esențiale acoperite: SMS (text) și MMS (grup și media), apeluri vocale și video, opțiunea de a partaja locația, fișierele și documentele.

Limita de dimensiune pentru trimiterea mesajelor media este de 300 kb, ceea ce este o capacitate destul de mică în comparație cu WhatsApp și Telegram.

Cea mai nouă actualizare Signal a caracteristicilor de mesaje care dispar le permite utilizatorilor să-și preconfigureze toate conversațiile cu un temporizator implicit. Mesajele care dispar pot fi setate să dispară oriunde între 30 de secunde și patru săptămâni.

Spre deosebire de cazul WhatsApp, oricine din chatul Signal poate gestiona mesajele care dispar. Pentru un expeditor, temporizatorul pornește după ce a fost trimis un mesaj care dispare. Cu toate acestea, pentru un receptor, temporizatorul pornește după ce a citit mesajul primit.

În mod similar, poți trimite imagini și videoclipuri pentru vizualizare o dată, care dispar automat după ce le-ai trimis sau le-ai văzut.

O altă caracteristică Signal este Note to Self, care permite utilizatorilor să își trimită mesaje, ceea ce poate fi foarte util, deoarece poate fi folosit ca un notepad personal virtual.

Signal oferă, de asemenea, emoji, stickers, reacții instant, GIF, schimbarea imaginilor de fundal, modul întunecat.

Concluzie

După toate acestea, răspunsul pentru întrebarea “Ce alegi intre Whatsapp, Signal si Telegram? “ nu este atât de simplu. Depinde în mare măsură de ceea ce prețuiești cel mai mult, de ce este potrivit pentru tine și de nevoile tale pentru aplicațiile de mesagerie instant.

Totuși, dacă vrei să lași WhatsApp în trecut și cea mai mare preocupare a ta este să ai acces la cel mai mare număr de utilizatori, Telegram este în prezent cea mai bună opțiune. Dacă funcțiile utile sunt ceea ce îți dorești, numărul mare de funcții Telegram, care se extind cu fiecare nouă actualizare, ar trebui să fie suficient pentru a te influența. Cu toate acestea, dacă te interesează confidențialitatea și securitatea, fără îndoială, Signal ar trebui să fie aplicația potrivită pentru tine.

Totul se rezumă la preferințele tale personale. Sper că această comparație, WhatsApp vs Telegram vs Signal te va ajuta să iei această decizie.

Întrebări frecvente

Îți poate citi Facebook mesajele WhatsApp?

Nu, Facebook nu poate citi mesajele sau nu poate asculta apelurile. WhatsApp explică faptul că modificările sunt legate de funcțiile de business, opționale, de pe WhatsApp și că nu influențează în niciun fel mesajele cu familia sau prietenii tăi.


Este aplicația Signal sigură?

Aplicația de mesagerie open source folosește protocolul său de criptare end-to-end - Protocolul criptare a semnalului utilizat pentru toate mesajele și apelurile, fără excepție. Pe lângă toate acestea, Signal colectează o singură informație - numărul tău de telefon.

TAGS:
TEHNOLOGIE

Descoperă și alte informații despre acest topic sau împărtășește experiența în Comunitatea Orange.

Intreabă comunitatea, află ce se discută, răspunde la intrebări și vezi ce beneficii poți câștiga.

Intră în comunitate
Orange comunitate


Poți să fii primul care citește următorul articol. Lasă-ne adresa ta de e-mail.

articol
By Alina Dumitrescu
Salut! Sunt la Orange de foarte mulți ani, din care 14 în Customer Service. Pasiunea mea pentru digital și tot ce înseamnă online m-au făcut să ma indrept către Divizia Online. Aici îmi dau seama, în fiecare zi, că a fi digital înseamnă că poți să îți simplifici viața foarte mult. Și am decis să împărtășesc asta cu voi.