În articolul de față o sa vă povestesc despre unul dintre cele mai noi telefoane lansate de Xiaomi, ajuns de curând și în România: Xiaomi Mi 11
Piața producătorilor de telefoane mobile a cunoscut pe parcursul anului trecut o serie de schimbări în top, cu scăderi constante pentru Huawei și rocade la vârf între ”greii” Samsung și Apple. Ultimul trimestru al anului 2020 a adus o premieră: Xiaomi este acum pe locul trei în top, cu o cotă de piață de 11% și 43 milioane device-uri livrate.
Acest fapt nu face decât să confirme creșterea calității produselor Xiaomi din ultimii ani, atât pe partea de telefoane mobile, cât si pe cea a device-urilor smart.
Încep prin a spune că
Xiaomi Mi11 mi-a plăcut din toate punctele de vedere. Este un telefon cu o construcție calitativă, o formă plăcută în utilizare, din materiale de calitate și cu o interfață suficient de diferită de alte telefoane pentru a fi interesantă.
Acestea fiind zise, hai să disecăm Xiaomi Mi 11.
Specificații Xiaomi Mi 11
- Cel mai puternic procesor Snapdragon 888 (5nm)
- Octa-core
- 8 GB RAM
- 128GB sau 256GB spațiu de stocare
- Baterie 4600 mAh
- SIM: Dual-SIM (Nano-SIM)
Combinația dintre procesor, memorie și chipsetul video face din Xiaomi Mi 11 un adevărat flagship, un telefon performant, care se poate lua la harță cu telefoane de top de la ceilalți producători.
Procesorul este un Snapdragon 888, vârful de gamă al producătorului Qualcomm, pe care îl vom mai întâlni și în alte telefoane pe parcursul anului 2021. Construit pe tehnologia de 5nm acesta are opt nuclee, grupate 1-3-4 și anume: 1x2.84 GHz - 3x2.42 GHz - 4x1.80 GHz.
Procesorul este susținut de 8GB de memorie, dar există și modele cu 12GB. Pe partea de stocare, Xiaomi Mi 11 vine cu 128 GB sau cu 256GB pentru modelele mai scumpe.
Chipsetul video este Adreno 660, tot de la Qualcomm. Acesta pune în mișcare unul dintre cele mai bune ecrane pe care le-am văzut vreodată pe un telefon mobil.
Telefonul are capabilități 5G datorită modemului integrat de Snapdragon X60 integrat de Qualcomm în același SoC (System on Chip) cu procesorul.
Toate acestea sunt susținute de o baterie de 4600 mAh, iar telefonul suportă și încărcare rapidă, în două moduri: cu fir, la o putere de 55W, unde producătorul susține că telefonul poate fi încărcat complet în 45 de minute, respectiv wireless, la o putere de 50W, unde încărcarea completă se face în 53 de minute, tot conform spuselor celor de la Xiaomi.
Testele pentru durata de viață a bateriei dau pentru Xiaomi Mi 11 un rating de 89h, telefonul rezistând, între două cicluri de încărcare timp de aproape 14 ore de redare conținut video non-stop.
Ecran Xiaomi Mi 11
- Rată de refresh de 120Hz
- Rezoluție QHD+
- Display AMOLED
- 6.81 inches, 112.0 cm2 , 91.4% screen-to-body ratio
- Rezolutie de 3200x1440 pixeli
- Protectie Corning Gorilla Glass Victus
Display-ul telefonului Xiaomi Mi 11 emană claritate și luminozitate, fiind o plăcere să-l privești. Având 6,81” și o suprafață utilă de 112 cm
2 ecranul oferă o rezoluție de 3200x1440 pixeli, având proporțiile de 20:9. Suprafața utilă a ecranului reprezintă 91,4% din totalul suprafeței telefonului, iar densitatea de pixeli per inch este de 515. Toate aceste caracteristici fac din ecranul lui Xiaomi Mi 11 o încântare pentru ochii privitorului.
Ecranul oferă o rată de refresh de 120Hz și luminozitate maximă de 1500 nits, ceea ce face ca telefonul să poată fi utilizat în condiții de luminozitate ambientală puternică.
Panel-ul AMOLED, ușor curbat pe laterale, este protejat de un strat din cea mai nouă sticlă securizată de la Corning, Gorilla Glass Victus. Dealtfel și spatele telefonului este realizat tot din sticlă, dar ”doar” Gorilla Glass 5.
Și pentru că am menționat spatele telefonului:
Design Xiaomi Mi 11
- Construcție solidă
- Spatele are un efect de ”gheață”
La dimensiunile sale, Xiaomi Mi 11 este un telefon pentru persoane care se simt confortabil cu device-uri mai mari. Cu doar 8.1 mm grosime și 196g telefonul se simte solid în utilizare, datorită scheletului de aluminiu prins între cele două panel-uri de sticlă securizată menționate mai sus.
Butoanele sunt doar pe partea dreaptă a telefonului (butonul de volum + și – respectiv butonul de pornire/oprire). Xiaomi Mi 11 nu are mufă jack pentru căștile tradiționale, ci doar mufa USB-C pentru încărcare, schimb de date sau conectarea unor căști audio compatibile.
În cele două părți de sus și de jos ale corpului telefonului sunt plasate difuzoarele realizate împreună cu cei de la Harman Kardon ( interesant că firma Harman Kardon este deținută de Samsung). Calitatea sunetului redat prin cele două difuzoare este foarte, foarte bună.
Tot în partea de jos a telefonului se află și sertarul pentru cele două cartele SIM pe care Xiaomi Mi 11 le suportă.
Pe partea din spate a telefonului, sticla este procesată în așa fel încât reflectă lumina dând un efect irizat. În ciuda acestui efect spectaculos, privind la spatele lui Xiaomi Mi11 ochii sunt atrași de camera foto, modulele fiind grupate într-o zonă sub formă de ”pătrarc” (combinația dintre cerc și pătrat).
Camera foto Xiaomi Mi 11
- Trei module separate
- 108 MP
Selfie camera: 20MPAnsamblul camerelor foto de pe Xiaomi Mi 11 este compus dintr-o cameră principală, de 108 MP, apertură f/1.9 și distanță focală de 26mm (pentru cadre largi), având un senzor cu suprafața de 0.8µm. Această cameră suportă auto focalizare cu detecție de fază și stabilizare optică a imaginii.
Al doilea modul este dedicat cadrelor foarte largi, având un unghi de vizibilitate de 123 grade. Acesta are 13 MP și o apertură de f/2.4.
Cel de-al treilea modul de cameră are un rol specific, ajutând la realizarea fotografiilor cu obiectivul foarte aproape de subiect, așa numita macro-fotografie. Acest modul are 5MP și o apertură de f/2.4.
Oferta Xiaomi Mi 11 pe partea de fotografie mi s-a părut una echilibrată. Camerele se comportă bine atât în condiții de luminozitate bună, cât și la luminozitate scăzută.
Camera de selfie are 20MP și poate realiza cadre largi datorită senzorului destul de mare, de 1/3.4".
Software-ul camerei foto are capabilități de aplicare a filtrelor de ”înfrumusețare” atunci când faceți un selfie sau când fotografiați o persoană în modul portrait.
Pe partea video, camera principală este capabilă să înregistreze până la rezoluții de 8K și 30 cadre pe secundă, în timp ce camera frontală merge până la 60 fps, dar doar la rezoluție HD, de 1080p.
Dacă tot am folosit cuvântul ”software”:
Software Xiaomi Mi 11
- Android 11 adaptat
- Aplicații proprii
Xiaomi a scăpat până acum de furia reglementărilor din Statele Unite referitoare la exportul de software (unde intră și sistemul de operare Android) așa că vine cu Android 11 de la Google, cu toată suita de aplicații de la gigantul american. Totuși, Xiaomi a ales să adapteze sistemul de operare, telefoanele sale venind cu propria varianta, numită MiUI, ajunsă la versiunea 12.
Meniul de setări al telefonului are niște mici iconițe colorate pentru fiecare sub-meniu, ceea ce face ca interfața să arate bine atât pe modul luminos cât și pe cel întunecat.
La accesarea managerului de aplicații utilizate MiUI 12 arată mai multe aplicații în același timp, față de alte interfețe, de la alți producători, care arată o singură aplicație pe ecran, ceea ce face ca închiderea aplicației dorite să fie mai ușor de făcut, fără să fie nevoie de scroll prin lista de aplicații deschise.
Platforma hardware despre care am vorbit în deschiderea acestui articol face ca utilizarea telefonului, navigarea prin meniuri, lansarea unei aplicații și utilizarea ei să fie foarte rapidă, telefonul având un timp de răspuns excelent.
Concluzie
Xiaomi Mi 11 este un telefon de top, care suportă comparație cu orice telefon din aceeași clasă de la producători concurenți, asta la un preț echilibrat.
Întrebări frecvente despre Xiaomi Mi11:
În ce culori este disponibil Xiaomi Mi11?
Telefonul va fi disponibil în culoarea Midnight Gray la lansare și apoi se va adăuga culoarea Horizon Blue la finalul lunii martie 2021.
Xiaomi Mi11 acceptă eSIM?
Conform specificațiilor, Xiaomi Mi 11 nu este compatibil eSIM
Xiaomi Mi11 este compatibil cu 5G?
Da, Xiaomi Mi11 este compatibil cu rețeaua 5G.