Biertan, una din primele asezari de sasi din Ardeal, este atestata documentar in anul 1283. Casele erau aranjate in jurul unei piete, iar cea mai impunatoare cladire era bineinteles cea a bisericii. Biserica in forma de hala a fost construita intre anii 1492-1516, in acelasi loc unde fusese o alta biserica mai veche, in stil gotic tarziu. Altarul este realizat in acelasi stil, in forma de triptic sculptat in lemn. Un numar de 24 de icoane infatiseaza scene biblice. Pe crucifixul aflat in centru, alaturi de Iisus se afla maica sa Maria si Maria Magdalena, care, ingenuncheata, imbratiseaza cu durere crucea.
Usa sacristiei, premiata la Expozitia Mondiala din 1900 de la Paris, are in total 19 incuietori si a fost realizata in anul 1515 de catre mesteri locali. Tot acest sistem ingenios era necesar deoarece in vreme de asediu in camera sacristiei erau ascunse tezaurul din localitate si cel al bisericii. Aici se afla acum expuse tablouri, potire, piese mestesugaresti.
Biserica este inconjurata de trei ziduri concentrice, care erau legate prin intermediul unor turnuri poarta. Pe aceste ziduri se afla nu mai putin de sase turnuri si trei bastioane.
Unul dintre bastioane, cel care avea rol de inchisoare, a avut un rol aparte in viata cetatii. In Biertran timp de 300 de ani nu a fost decat un singur divort. Acesta fapt se datoreaza unei incaperi din bastionul estic, acolo unde sotii care se certau si doreau sa divorteze erau inchisi timp de doua saptamani. In camera era un singur pat, o masa cu o singura farfurie, un singur tacam si o singura cana. Cu o singura exceptie, toate cuplurile care au iesit din aceasta mica incapere nu au mai avut dorinta de a divorta.
In anul 1775, in padurea Chimdru, aflata in vecinatatea Biertanului, a fost descoperit “Donariul de la Biertran’, un obiect de cult din secolul al IV-lea, ce sta ca dovada a existentei unei populatii crestine in aceasta zona. Pe el este scris cu litere latine “Ego Zenovius votum posui” (Eu Zenovius am oferit acest dar), iar in partea de jos se afla Monograma lui Iisus Hristos. Donariul se afla in prezent la Muzeul Brukenthal din Sibiu.
@Orange Romania S.A. 2024
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor